Απόψεις

Παιδιά με καρκίνο και η υποχρέωση της Πολιτείας. Του Βαγγέλη Παπαδάκη

β. παπαδάκης

Η εμφάνιση καρκίνου στα παιδιά αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου μετά από τα ατυχήματα. Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά κάθε χρόνο  προσβάλλονται από καρκίνο. Εκτιμάται δε ότι περίπου 20 παιδιά  κατά μέσο ορό πεθαίνουν από καρκίνο κάθε μέρα  στην Ευρώπη. Παράλληλα, η δυνατότητα πλήρους ίασης πολλών μορφών καρκίνου παραμένει υψηλή   με χαρακτηριστικό παράδειγμα την λευχαιμία όπου οκτώ στα δέκα παιδιά που εμφανίζουν σήμερα λευχαιμία θεραπεύονται.

Στην κατεύθυνση αυτή και με  αφορμή: 
• τον  εορτασμό της Παγκόσμιας  Ημέρας Παιδικού Καρκίνου, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων μας για τον παιδικό καρκίνο και την υποστήριξη των παιδιών και των εφήβων με καρκίνο  και των οικογενειών τους,

• την  παγκόσμια αυξητική τάση  των ποσοστών  παιδικού καρκίνου 

• το δικαίωμα  πρόσβασης σε ποιοτική και ενδεδειγμένη θεραπεία και υποστήριξη μέσα από ένα οργανωμένο ΕΣΥ, των παιδιών και των έφηβων  με καρκίνο  αλλά και των οικογενειών τους 

• τη δυνατότητα επιστημονικά  πλήρους ίασης πολλών μορφών παιδικού καρκίνου, 

• και τις υπάρχουσες δυσκολίες και προβλήματα στο σύστημα υγείας της χώρας μας, που συνεχίζουν να υπάρχουν και να ταλαιπωρούν  την ευαίσθητη αυτή κατηγορία ασθενών και τις  οικογένειες τους, 

κρίνεται σημαντική η ανάγκη θετικής και αλληλέγγυας στάσης όλων μας απέναντι στα παιδιά και στους εφήβους που πάσχουν από καρκίνο  και στις οικογένειές τους, αλλά και η ανάγκη αλλαγής πολιτικής κυρίως στο τομέα της υγείας, με  υιοθέτησης από την επίσημη πολιτεία  πολιτικών που  προσεγγίζουν  και αντιμετωπίζουν  με σεβασμό και  ευαισθησία τόσο τα παιδιά  και  τους εφήβους που πάσχουν από  καρκίνο, όσο και των  οικογενειών  τους, προσφέροντάς τους όλες τις δυνατότητες και τα μέσα  θεραπείας και ποιοτικής ζωής.
Στην κατεύθυνση αυτή η υιοθέτηση ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος κοινωνικής πολιτικής και υγείας με πολιτικές που ενισχύουν την προσβασιμότητα σε ποιοτική θεραπεία, την αποκατάσταση, την οργάνωση συστημάτων καταγραφής και έρευνας, ενίσχυσης και στήριξης των οικογενειών και των πασχόντων, αλλά και άλλων μέτρων, δύναται να φέρει την ελπίδα και το χαμόγελο  στο μέλλον κάθε χώρας, στα παιδιά και στους εφήβους που δοκιμάζονται από τον καρκίνο αλλά και στις οικογένειές τους, δίνοντάς τους  την ευκαιρία να ζήσουν, να κερδίσουν τον αγώνα που δίνουν  για τη ζωή τους, μέσα από ένα σύστημα υγείας που θα δίνει μεταξύ άλλων,  την δυνατότητα:
-  έγκαιρης και  σωστής διάγνωσης
-  πρόσβασης σε σωτήρια φάρμακα
- πρόσβασης σε ποιοτικές θεραπείες
- συνεχούς  παρακολούθησης και μετά τη θεραπεία.

Αναγνωρίζοντας στην πράξη, με την υιοθέτηση των παραπάνω, το δικαίωμα για  υγεία, το δικαίωμα για ζωή, των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο, του μέλλοντος κάθε χώρας.

Βαγγέλης Παπαδάκης 
Νοσηλευτής –Οικονομολόγος 
Αντιπρόεδρος  ΔΣ ΕΝΕ Περ. Κρήτης  
Υπεύθυνος τομέα Υγείας ΝΟΔΕ Ηρακλείου 

Απόψεις

2021: Η χρονιά των ελιγμών. *Του Μιχάλη Βλατάκη

μιχάλης βλατάκης

Η πανδημία, μας έδειξε ότι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να κάνουμε προβλέψεις, αλλά να αντιμετωπίζουμε καθημερινά τα προκύπτοντα προβλήματα.

Απόδειξη σε αυτό, το 3 ο κύμα της πανδημίας, που έπληξε απροσδόκητα την χώρα μας, αλλά και όλες τις χώρες απ’ όπου αντλούμε τους πελάτες μας.

Η κυβέρνηση, η επιτροπή και οι άνθρωποι του Τουρισμού πρέπει να συνεργαστούν με απόλυτη σύμπνοια και να ‘’ελιχθούμε’’ για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Δυστυχώς μέχρι αυτή την στιγμή ,είναι κάτι που δεν γίνεται και κάθε ημέρα που περνάει δεν ξαναγυρίζει.

Η Επιτροπή την οποία σεβόμαστε ,πρέπει επιτέλους να αποφασίζει με εμάς ,για ότι μας αφορά και αντίστοιχα η κυβέρνηση να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις αιτιάσεις μας, έναντι κάποιων αποφάσεων της Επιτροπής.

Όταν σημαντικές αγορές όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Ρωσία δεν έχουν ανοίξει ακόμη, είναι μονόδρομος να βρούμε τρόπους να τους αντικαταστήσουμε.

Τι πιο λογικό να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις χώρες που μας στηρίζουν, από το επίσημο άνοιγμα της τουριστικής σαιζόν.

Τι πιο λογικό να ακούσουμε τους επαγγελματίες του κλάδου , τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να το επιτύχουμε. Είναι όμως κάτι που δεν γίνεται ,οι μέρες και οι εβδομάδες κυλούν και το τέλος της σαιζόν θα μας βρει μακριά από τους στόχους μας, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον κλάδο, την οικονομία και κυρίως την κοινωνία.

Παρακάτω μερικές από τις ανεξήγητες αποφάσεις που μέχρι στιγμής μας απομακρύνουν από τον στόχο.

1. RAPID TEST.
Το ‘’Covid Pass ’’ , δεν αρκεί, όταν οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη προχωρούν με βραδύτητα.
Παρόλα αυτά είναι τεράστιος ο αριθμός ,πλην των εμβολιασμένων, που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην χώρα μας.

Οι Αεροπορικές Εταιρείες και οι Τour Operators,θεωρούν ότι η απαίτηση από την χώρα μας να προσκομίζουν PCR τεστ αντί αξιόπιστου-από Διαγνωστικό κέντρο- RAPID TEST αντιγόνου μας
στερεί χιλιάδες ταξιδιώτες καθημερινά από χώρες της κεντρικής Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία Αυστρία, Ελβετία, Πολωνία κλπ),διότι εκτός από ακριβό , είναι χρονοβόρο και στερεί τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής που κατά κόρον γίνονται στην COVID εποχή.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες ζητάμε, χωρίς αποτέλεσμα, μέσω του αρμόδιου Υπουργείου ,από την Επιτροπή να δεχόμαστε στην άφιξη και το Rapid test από διαγνωστικά κέντρα ,έστω των
χωρών αυτών.

Μετά από 10 ολόκληρες σημαντικές εβδομάδες για την επανέναρξη του Τουρισμού και συνεχή πίεση για το αυτονόητο, μόνο την Πέμπτη 17.06 δέχτηκε η Επιτροπή το rapid test για όσες χώρες δεχόμαστε σαν ‘’πράσινες’’.

Η άρνηση αυτή κόστισε στην χώρα και στον Τουρισμό,πόσο μάλλον που όλες αυτές οι χώρες και οι αντίστοιχες επιτροπές τους ,αποδέχονταν στην επιστροφή το rapid test, αλλά και η
Ευρωπαϊκή Ένωση στην επίσημη σελίδα τους το θεωρεί απόλυτα αξιόπιστο.

2.Επίσκεψη ανοικτών αρχαιολογικών χώρων με πλαφόν ατόμων.
Στο αεροπλάνο για αρκετές ώρες 100% , στο πούλμαν 85% στους ανοικτούς αρχαιολογικούς χώρους 30% .

Ποιος μπορεί να εξηγήσει τα ανεξήγητα .. πόσο μάλλον ότι όλοι οι Τουρίστες έρχονται εμβολιασμένοι, η με αρνητικό τεστ ,φορούν μάσκα σε ανοικτό χώρο και στην συντριπτική πλειοψηφία των γκρουπ έχουν ασύρματη ξενάγηση από τον ξεναγό τους. Εκδρομές δεν οργανώνονται διότι το λειτουργικό κόστος είναι υπέρογκο, οι χώροι έχουν τεράστια διαφυγόντα κέρδη και ο στόχος απομακρύνεται, διότι το ταμείο στο τέλος και γι’ αυτό τον λόγο ελλειμματικό θα είναι.

2. Συνέδρια …
Μετά από αρκετές εβδομάδες ,η Επιτροπή επέτρεψε την φυσική παρουσία με σκληρούς όρους, παρά το ότι οι συμμετέχοντες είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία εμβολιασμένοι και οι ελάχιστοι που δεν είναι επιδεικνύουν αρνητικό τεστ αντιγόνου από διαγνωστικό κέντρο.

Ενώ η επιδημιολογική εικόνα έχει επιτρέψει το άνοιγμα αρκετών δραστηριοτήτων ,για ανεξήγητους λόγους συνεχίζεται η τιμωρία των Συνεδρίων με τεράστιες απώλειες για τον κλάδο.
Πολλά συνέδρια ακυρώθηκαν και όσο οι σκληροί όροι συνεχίζονται, οι οργανωτές επιλέγουν άλλες χώρες για τα μελλοντικά.

Εάν θέλουμε να πλησιάσουμε τον στόχο του 45% σε σχέση με το 2019, θα πρέπει να ΕΛΙΧΘΟΥΜΕ σε ότι εμπόδια προκύπτουν, αλλιώς δεν θα έχουμε καμία ελπίδα να το καταφέρουμε.

Μιχάλης Βλατάκης - Πρόεδρος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Καταργείται άμεσα η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους - Ανακοινώσεις το απόγευμα

ΕΛ.ΑΣ: Τι απαντά στην καταγγελία αλλοδαπού ότι βασανίστηκε να ομολογήσει για τα Γλυκά Νερά

Κρήτη: Μία από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας βρίσκεται στα Αστερούσια