Απόψεις

Οι σεισμοί, οι μαθητές και η σκληρή πραγματικότητα με τα σχολεία. Της Αναστασίας Χουρσανίδου

Σχολική τάξη

Πέρυσι έκλεισαν τα σχολεία λόγω πανδημίας. Την ξέραμε, την βιώναμε και συνεχίζουμε να την ζούμε καθημερινά. Άλλο που πολλοί λανθασμένα πιστεύουν ότι τελειώσαμε με τον covid-19. Δυστυχώς, έχουμε δρόμο ακόμα.

Φέτος διώχνουμε τα παιδιά λόγω σεισμών. Γιατί προφανώς κανένας δεν θέλει και δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη να παραμείνουν τα παιδιά στα σχολεία, όταν στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ακατάλληλα για σχολεία. Όχι μόνο επειδή είναι παλιάς κατασκευής ή ελλιπούς αντισεισμικής προστασίας. Κυρίως επειδή δεν έχουν σχεδιαστεί εξαρχής για σχολεία. Παραδείγματα πολλά, σε κάθε γειτονιά της χώρας.

Μεγάλο ζήτημα η έλλειψη σχολείων στη χώρα μας. Και δυστυχώς εκτός ατζέντας πολιτικής, αυτοδιοικητικής και οικονομικής. Και όσες προσπάθειες ξεκίνησαν, έπεσαν στο κενό είτε λόγω ασυμφωνίας, είτε λόγω γραφειοκρατίας, είτε λόγω προσωπικών συμφερόντων.

Αν δεν δοθούν χρήματα για κατασκευή νέων και ασφαλών σχολείων με όλες τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει ένα σχολείο, θα συνεχίσουμε να διώχνουμε τα παιδιά.

Και προφανώς δεν μας ενδιαφέρει πρωτίστως ότι χάνουν την επαφή με τα γνωστικά αντικείμενα. Είναι σοβαρό ζήτημα, αλλά πιο σοβαρό είναι η ψυχολογία των παιδιών που έχει τραυματιστεί σοβαρά.

Αλλά θα μου πείτε, πότε η ψυχολογία της εκπαίδευσης αποτέλεσε αντικείμενο σοβαρής και στοχευμένης πολιτικής σε αυτήν την χώρα! Ποτέ.

Η Αναστασία Χουρσανίδου είναι εκπαιδευτικός και διδάσκει στο Καλλιτεχνικό Σχολείο στις Γούβες Ηρακλείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - σεισμός: Οι συνεχείς έντονες δονήσεις προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία

Σεισμός στο Ηράκλειο: Ο Άκης Τσελέντης για τις νέες δονήσεις

Περιφερειάρχης Κρήτης: Συνάντηση για τα θέματα των σεισμόπληκτων

 

Κρήτη

Σεισμός - Δήμος Μινώα: Στη βουλή το ...ψαλίδι τους οικίσκους για τους σεισμοπαθείς

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται άλλοι 20 από τους 90 συνολικά οικίσκους που έχει υποσχεθεί ότι θα παραχωρήσει το Υπουργείο Υποδομών.

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την ακύρωση αποστολής των 25 από τους 124 οικίσκους από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στον σεισμόπληκτο Δήμο Μινώα Πεδιαδας προχώρησαν οι βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Χάρης Μαμουλάκης, καταθέτοντας αναφορά προς τον Αρμόδιο Υπουργό, την ανακοίνωση του Συλλόγου Σεισμοπαθών Δήμου Μινώα Πεδιάδας, ΕΛΠΙΔΑ.

Συγκεκριμένα, επρόκειτο να αποσταλούν 124 οικίσκοι. Σήμερα αυτός ο αριθμός μειώνεται κατά 25. Στο μεταξύ ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας έχει ήδη προβεί σε όλες τις κοστοβόρες απαραίτητες τεχνικές ενέργειες και εργασίες για την τοποθέτησή τους, σύμφωνα με τους οικίσκους που θα παραλάμβανε.

"Ο αρχικός αριθμός των οικίσκων δεν κάλυπτε πλήρως τις ανάγκες στέγασης. Οποιαδήποτε μείωση αυτού του αριθμού σημαίνει ότι ακόμα περισσότεροι  σεισμόπληκτοι θα κάνουν Χριστούγεννα στα αυτοκίνητα, σε σκηνές, στο γήπεδο μπάσκετ, σε ξενοδοχεία ή θα συνεχίζουν να παραμένουν φιλοξενούμενοι σε σπίτια γνωστών και φίλων", αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι βουλευτές καλούν τον Αρμόδιο Υπουργό να αποστείλει τον αρχικό αριθμό των οικίσκων και να τους ενημερώσει σχετικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - σεισμός: Συστράτευση για στήριξη των σεισμοπλήκτων και ανησυχία για την απογραφή

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου για την απογραφή στον σεισμόπληκτο Δήμο Μινώα Πεδιάδας

Ηράκλειο - σχολεία: Συνεχίζεται η "Οδύσσεια" των μαθητών για σχολική στέγη

ESPA BANNER