Απόψεις

Μέσα από τις στάχτες...Της Μαρίας Διακάκη πρώην Βουλευτού

4515523.jpg

'Έχει πιαστεί η ψυχή μας  7 μέρες τώρα με όσα συνέβησαν στο Μάτι και στις γύρω περιοχές. Τέτοιο κακό δεν το έχουμε ζήσει ποτέ. Είδαμε σκηνές κινηματογραφικού θρίλερ , ανείπωτη θλίψη, ανείπωτη φρίκη..
Παντού η ίδια συζήτηση…Γιατί και πως..
Να αποδοθούν ευθύνες ζητούν όλοι.. Αυτό απαιτεί η δικαιοσύνη.. Αυτό απαιτούν όλοι όσοι επλήγησαν..  αυτό απαιτούν και οι συγγενείς των άδικα απανθρακωμένων συνανθρώπων μας… Συμφωνώ..
Αυτό που με θυμώνει είναι η εκμετάλλευση μιας πρωτοφανούς τραγωδίας από τα  μέσα  , όχι για την ενημέρωση, αλλά για τα ποσοστά τηλεθέασης και ραδιοακρόασης προβάλλοντας και περιγράφοντας ξανά και ξανά σκηνές γενικής καταστροφής ! Είναι σαν να στρίβεις το μαχαίρι και να ρίχνεις αλάτι σε μια ανοιχτή και αιμορραγούσα πληγή. Δεν θεωρώ ότι αυτό, βοηθά ή παρηγορεί, αφ' ενός τους παθόντες   και αφ' ετέρου όλους εμάς..
Είδαμε και βλέπουμε, πανικόβλητα αγχωμένους δημοσιογράφους να τρέχουν για την "είδηση" που θα τους προσφέρει ο κάθε τραγικός μάρτυρας.. Ένας μάλιστα , "υπερηφανεύτηκε" γιατί ήταν αυτός που  ανακάλυψε το πρώτο απανθρακωμένο ανθρώπινο σώμα…!!!!!
Έλεος , λέω εγώ….Λίγη ντροπή και σεβασμός για τα αθώα θύματα….Δεν είναι δυνατόν να τα δίνουμε όλα στο βωμό της είδησης, με όποιο κόστος…Και αυτό να γίνεται ξανά και ξανά λες και η επανάληψη της φρίκης , προσθέτει κάτι στην τραγωδία της μιάμιση ώρας… ΝΤΡΟΠΗ!!!!
 
Οι ευθύνες υπάρχουν και δεν αφορούν μόνο την παρούσα κυβέρνηση. Η πολιτική προστασία ευθύνεται για την ανοδιοργανωσιά  και τον ελλιπή συντονισμό σε περιπτώσεις ακραίων φαινομένων! Είναι αστείο να λέμε ότι " μας πιάσανε στον ύπνο" , γιατί , γι αυτόν ακριβώς τον "Ύπνο" υπάρχει η πολιτική προστασία! Γι αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο οφείλει να προετοιμαστεί!!!
Χρόνια τώρα δεν έχει γίνει τίποτα! Σε μια χώρα που τα πορτοκαλί και κόκκινα χρώματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας, όσον αφορά την επικινδυνότητα, είναι καθημερινά , ιδιαίτερα το καλοκαίρι! Η αντιμετώπιση πάντα η ίδια! Ο ένας να επιρρίπτει ευθύνες στον άλλον!! Και οι παθόντες πάντα οι ίδιοι!!!
Η πυροσβεστική υπηρεσία, που αποτελείται από αφοσιωμένους στρατιώτες που θυσιάζονται στο βωμό του καθήκοντος, πάσχει από εξοπλισμό και οχήματα , θέματα που αναδείχτηκαν με αγωνία  από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση. Ήμουν προσωπικά μέλος της συγκεκριμένης επιτροπής της Βουλής, όπου , μετά από διαβουλεύσεις αρμοδίων και μελών της επιτροπής, ζητούσαμε από την κυβέρνηση Σαμαρά, τα αυτονόητα. Τα αποτελέσματα των τότε διαβουλεύσεων που , δυστυχώς,  ούτε εισακούστηκαν , ούτε προωθήθηκαν …τόσο από τη τότε κυβέρνηση όσο και από την τωρινή , εμφανίζονται σήμερα με τον πιο φρικιαστικό τρόπο!!!
 
"Από την πληγή μου κοίταξα του κόσμου την πληγή.
Ξένη απ' τον άνθρωπο η χαρά.
Ξένοι απ' το δίκιο οι νόμοι."
Γιάννης Ρίτσος'

 Μαίρη Ν. Διακάκη  πρώην Βουλευτής
 

Απόψεις

Οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε... Πέμπτη Κυριακή των νηστειών

Προσευχη

Πέμπτη Κυριακή των νηστειών. Ακριβώς μια εβδομάδα πριν από την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας, η Εκκλησία μας τιμάει την μνήμη της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας.

Η βασική πηγή πληροφοριών για τη ζωή της Μαρίας της Αιγυπτίας είναι ο Βίος της που συνέγραψε ο Άγιος Σωφρόνιος, Πατριάρχης Ιεροσολύμων (634–638).

Όπως κάθε Κυριακή έτσι και σήμερα γράφω με απλή γραφή για το ευαγγέλιο της Κυριακής, ορμώμενος από δική μου εσωτερική ανάγκη για ενίσχυση της πίστεως μου. Θα ήταν ευχής έργον αν τα γραπτά μου αυτά ωφελούν και εσένα.

Πάμε λοιπόν να δούμε και την σημερινή ευαγγελική περικοπή.

Κατά Ματθαίο ΚΗ'(28) 16-20

"Τῷ καιρῷ ἐκείνῳ, παραλαμβάνει ὁ Ἰησοῦς τοὺς δώδεκα μαθητάς αὐτοῦ καὶ ἤρξατο αὐτοῖς λέγειν τὰ μέλλοντα αὐτῷ συμβαίνειν͵ ὅτι΄ Ἰδοὺ ἀναβαίνομεν εἰς Ἱεροσόλυμα͵ καὶ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου παραδοθήσεται τοῖς ἀρχιερεῦσιν καὶ τοῖς γραμματεῦσιν͵ καὶ κατακρινοῦσιν αὐτὸν θανάτῳ καὶ παραδώσουσιν αὐτὸν τοῖς ἔθνεσιν καὶ ἐμπαίξουσιν αὐτῷ καὶ ἐμπτύσουσιν αὐτῷ καὶ μαστιγώσουσιν αὐτὸν καὶ ἀποκτενοῦσιν͵ καὶ μετὰ τρεῖς ἡμέρας ἀναστήσεται. Καὶ προσπορεύονται αὐτῷ Ἰάκωβος καὶ Ἰωάννης οἱ υἱοὶ Ζεβεδαίου λέγοντες αὐτῷ͵ Διδάσκαλε͵ θέλομεν ἵνα ὃ ἐὰν αἰτήσωμέν σε ποιήσῃς ἡμῖν. Ὁ δὲ εἶπεν αὐτοῖς͵ Τί θέλετέ [με] ποιήσω ὑμῖν;οἱ δὲ εἶπαν αὐτῷ͵ Δὸς ἡμῖν ἵνα εἷς σου ἐκ δεξιῶν καὶ εἷς ἐξ ἀριστερῶν καθίσωμεν ἐν τῇ δόξῃ σου. Ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς͵ Οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε. δύνασθε πιεῖν τὸ ποτήριον ὃ ἐγὼ πίνω͵ ἢ τὸ βάπτισμα ὃ ἐγὼ βαπτίζομαι βαπτισθῆναι; οἱ δὲ εἶπον αὐτῷ͵ Δυνάμεθα. ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς͵ Τὸ ποτήριον ὃ ἐγὼ πίνω πίεσθε καὶ τὸ βάπτισμα ὃ ἐγὼ βαπτίζομαι βαπτισθήσεσθε͵ τὸ δὲ καθίσαι ἐκ δεξιῶν μου ἢ ἐξ εὐωνύμων οὐκ ἔστιν ἐμὸν δοῦναι͵ ἀλλ΄ οἷς ἡτοίμασται. Καὶ ἀκούσαντες οἱ δέκα ἤρξαντο ἀγανακτεῖν περὶ Ἰακώβου καὶ Ἰωάννου. Καὶ προσκαλεσάμενος αὐτοὺς ὁ Ἰησοῦς λέγει αὐτοῖς͵ Οἴδατε ὅτι οἱ δοκοῦντες ἄρχειν τῶν ἐθνῶν κατακυριεύουσιν αὐτῶν καὶ οἱ μεγάλοι αὐτῶν κατεξουσιάζουσιν αὐτῶν. Οὐχ οὕτως δέ ἐστιν ἐν ὑμῖν· ἀλλ΄ ὃς ἂν θέλῃ μέγας γενέσθαι ἐν ὑμῖν͵ ἔσται ὑμῶν διάκονος͵καὶ ὃς ἂν θέλῃ ἐν ὑμῖν εἶναι πρῶτος͵ ἔσται πάντων δοῦλος·καὶ γὰρ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου οὐκ ἦλθεν διακονηθῆναι ἀλλὰ διακονῆσαι καὶ δοῦναι τὴν ψυχὴν αὐτοῦ λύτρον ἀντὶ πολλῶν."

Ο Κύριος λοιπόν λίγο πριν το πάθος του

θέλει να μιλήσει στους δώδεκα μαθητές του. Θέλει να προετοιμάσει τους αγαπημένους του μιλώντας τους για τα γεγονότα που θα επακολουθήσουν...

"Τώρα" τους λέει "θα ανέβουμε στα Ιεροσόλυμα. Εκεί θα δείτε τον κόσμο να με υποδέχεται ως βασιλιά!...όμως δεν θα είναι έτσι! Μετά από αυτό, θα με συλλάβουν. Θα με εμπαίξουν! Θα με βρισουν θα με μαστιγώσουν και ως εγκληματία θα με καταδικάσουν με τον πιο άτιμο θάνατο! Με θάνατο σταυρικό!"

Όμως μην φοβάστε! Έχετε θάρρος!

Την τρίτη ημέρα θα αναστηθώ και θα είμαι πάλι κοντά σας!"

Αυτά είπε σε γενικές γραμμές ο κύριος στους μαθητές τού...όμως από ότι φαίνεται δεν κατάλαβαν τίποτα!

Και δεν κατάλαβαν γιατί ίσως να ζούσαν στον δικό τους κόσμο. Δεν είχαν συνειδητοποιήσει ποιος ακριβώς είναι εκείνος που στέκεται δίπλα τους και τους μιλάει, λογικό είναι! Δεν συνειδητοποιείς έτσι εύκολα το γεγονός ότι μιλώντας στον Χριστό, ότι έχοντας δίπλα σου τον Ιησού Χριστό, έχεις το πλήρωμα της θεότητος σε ένα μόνο σώμα! "ότι εν αυτώ κατοικεί παν το πλήρωμα της θεότητος σωματικώς" δεν χονεύονται αυτά εύκολα αδελφέ!

Το ότι δεν κατάλαβαν τίποτα μπορείς εύκολα να το καταλάβεις από αυτό που ακολουθεί. Τον πλησιάζουν λοιπόν δύο από τους κορυφαίους μαθητές του, ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης, και του ζητούν αυτό ακριβώς!

"Εντάξει! καλά μας τα πες! Αλλά...όταν πεθάνεις και φύγεις από εδώ, σε παρακαλούμε αν θες και εσύ, να πεις του πατέρα, να μας βάλει...τον ένα από δεξιά, και τον άλλον από αριστερά και να βασιλεύουμε εκεί μαζί σου!…"

Και τότε εκείνος τους απαντά!

"Οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε."

Δεν ξέρετε πραγματικά τι ζητάτε!...

μπορείτε να πιείτε το πικρό αυτό ποτήρι αυτών που πριν λίγο σας περιέγραψα;"

τους ρωτάει ο κύριος, και εκείνοι χωρίς σκέψη απάντησαν ότι μπορούν να το πιούν, ενώ δεν ήξεραν ούτε για τι πράγμα τους μιλούσε..."Αν λοιπόν θέλετε να γίνετε πρώτοι! μάθετε ότι στην βασιλεία των ουρανών, η πρωτιά δεν είναι όπως την ξέρετε εδώ...αλλά εκείνος που θέλει να είναι πρώτος πρέπει να είναι δούλος πάντων! εκείνος που θέλει να είναι μέγας θα πρέπει να είναι πάντων διάκονος!

Τα τελείως αντίθετα δηλαδή από αυτά που ξέρουμε...

Ας έρθουμε όμως στον δικό μας κόσμο, και ας το επεξεργαστούμε λίγο αυτό. Μπορεί πραγματικά να εφαρμοστεί αυτό στην δική μας κοινωνία

Δύο χιλιάδες χρόνια τώρα ο Χριστός δια του ευαγγελίου και δια στόματος προφητών και αγίων επαγγέλεται την βασιλεία του Θεού.Μας προτρέπει να την ζητάμε στην προσευχή ως πρώτο μας θέμα, να είναι η πρώτη μας ανάγκη και ο σκοπός της ζωής μας ενώ όλα τα άλλα (δηλαδή τα βιωτικα) θα μας προστεθούν,

"ζητεῖτε δὲ πρῶτον τὴν βασιλείαν καὶ τὴν δικαιοσύνην αὐτοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν. μὴ οὖν μεριμνήσητε εἰς τὴν αὔριον, ἡ γὰρ αὔριον μεριμνήσει αὑτῆς· ἀρκετὸν τῇ ἡμέρᾳ ἡ κακία αὐτῆς."

Ας δούμε όμως πια είναι αυτή η βασιλεία...

Σύμφωνα με το ευαγγέλιο, η βασιλεία του Θεού είναι η εδραίωση της αγνής αγάπης μέσα στην καρδιά του ανθρώπου και η επιστροφή στην πατρίδα εκ της οποίας εξεπέσαμε.

Είναι το μόνο ίσως και το κυριότερο που θα έπρεπε να απασχολεί ολόκληρη την ανθρωπότητα. Αν μόνο λίγο το προσπαθούσαμε έστω η πλειοψηφία, τότε τα πράγματα στον πλανήτη θα ήταν τελείως διαφορετικά...

Ίσως να μην υπήρχαν πόλεμοι και σπαραγμοί

Ίσως να μην υπήρχε το έγκλημα, η πείνα,

οι ασθένειες και οι πανδημίες, ο όλεθρος,

η δυστυχία, και όλα τα κακά του κόσμου έστω θα τα παλεύαμε...

Αυτό όμως είναι μια θεωρία...από το αν μέχρι το να γίνει έχει πάρα πολύ μεγάλη διαφορά...Δεν υπάρχει αυτό στον κόσμο που ζούμε. Οταν λες ότι έχεις αγάπη ενώ ο διπλανός σου υποφέρει, αυτόματα η δυστυχία του άλλου σου ακυρώνει ένα από τα χαρακτηριστικά της αγάπης που είναι η χαρά. Πλήρης λοιπόν και ολόκληρη η αγάπη θα υπάρξει μόνο αν το σύνολο των ανθρώπων την βιώσει.

Ο Χριστός αυτό το γνωρίζει και για αυτόν ακριβώς τον λόγο ενεδυθηκε σάρκα!

και όπως λέει και το σημερινό ευαγγέλιο

ήλθε να δώσει "τὴν ψυχὴν αὐτοῦ λύτρον ἀντὶ πολλῶν."

Εισέβαλε ως ο κλέφτης που "ο άρχοντας του κόσμου τούτου" δεν γνωρίζει πότε θα έλθει για να λάβει μέτρα!... Και άρπαξε το ανθρώπινο γένος από τα νύχια του!!

Είναι βέβαιο ότι δεν γνωρίζουμε τι ζητάμε!

Έχουμε κάνει σκοπό της ζωής μας την απόκτηση υλικών αγαθών, που αργότερα γίνονται φίλο και φτερό, όπως και το σώμα

μας βρώση για τα σκουλίκια...

Ο Ιησούς Χριστός όμως ξέρει τι θέλει!

Ήλθε εδώ για σένα. Ήλθε να σώσει εσένα που δεν ξέρεις ούτε τι θέλεις ούτε τι ζητάς πάνω στην Γη όταν πάνω στον σταυρό του μαρτυρίου, παρακαλάει τον πατέρα! "Κύριε Συγχωρέσέ τους δεν ξέρουν τι κάνουν!" Με μια προϋπόθεση μόνο!

Αυτό! Να το γνωρίζεις!

Να αναγνωρίζεις την αδυναμία σου, να αναγνωρίζεις τα πάθη σου, να τα καταδικάζεις, και να κάνεις τον αγώνα σού να παραμένεις άνθρωπος!

Αυτό, μόνο η μετάνοια το κάνει μέσα από την αρένα των θλίψεων και του προσωπικού σου Σταυρού

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να έχουμε χαρά εσωτερική με αγαλλίαση ψυχική!

Διότι δεν ζητήσαμε εμείς την σωτηρία μας!

Δεν κάναμε κάτι για αυτήν!

Δεν γνωρίζαμε τι θέλαμε... όταν ο κύριος ημών και σωτήρας κατέστρωνε σχέδια για να μας σώσει... εμείς απλά δεν υπήρχαμε!

Χαίρετε! Χαίρετε! Χαίρετε!

Κατά κράτος νικήθηκε ο θάνατος!

Σε αυτόν τον σωτήρα Ιησού Χριστο! η δοξα και το κράτος εις τους αιώνας των αιώνων αμήν!

Καλή και ευλογημένη Κυριακή και με το καλό στην Μεγάλη εβδομάδα!

Γράφει ο Μιχάλης Καβλεντακης είναι Α ψάλτης του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ηρακλείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συμβολή της Εκκλησίας, μέσω της εκπαίδευσης, στην απελευθέρωση της Κρήτης

Ο ρόλος της Εκκλησίας της Κρήτης στην Επανάσταση του 1821. Του Μανόλη Κ. Μακράκη*