Απόψεις

Ήταν πραξικόπημα ή μπλόφα;

τουρκία πραξικόπημα

Όσο περνούν οι μέρες τόσο πληθαίνουν τα ερωτήματα, αν αυτό που συνέβη στην Τουρκία, το βράδυ της Παρασκευής 15 Ιουλίου, ήταν πραγματικό πραξικόπημα ή μπλόφα.
Αν ήταν πραγματικό πραξικόπημα τότε θα το χαρακτηρίσουμε τελείως ερασιτεχνικό αφού εκτυλίχθηκε λάθος από την αρχή μέχρι το τέλος. Συγκεκριμένα:

1. Τα πραξικοπήματα γίνονται σε ώρα κοντά στο ξημέρωμα όταν όλοι κοιμούνται, κι όχι νωρίς το βράδυ (που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα), όταν όλοι ήταν στους δρόμους.

2. Το πρώτο πράγμα που γίνεται σε ένα πραξικόπημα είναι να κοπούν όλες οι τηλεπικοινωνίες, να κλείσουν όλα τα ΜΜΕ (τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, εφημερίδες κλπ) και να κλείσουν όλα τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης (fb, twitter κλπ).
Στο πραξικόπημα της Τουρκίας δεν έγινε τίποτα από αυτά. Μόνο την κρατική τηλεόραση κατέλαβαν, ενώ όλα τα ιδιωτικά κανάλια μετέδιδαν πληροφορίες και εικόνες από τα γεγονότα. Με ανοιχτές τις τηλεπικοινωνίες ο Ερντογάν είχε τη δυνατότητα να συντονίζει τις κινήσεις του, χωρίς πρόβλημα.

3. Στο πραξικόπημα, οι πρώτοι που συλλαμβάνονται είναι ο Πρωθυπουργός με το υπουργικό συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι πολιτικοί αρχηγοί και οι επικεφαλείς του στρατεύματος και της αστυνομίας, που δεν μετέχουν στο πραξικόπημα. Απ' αυτά, δεν έγινε το παραμικρό το βράδυ του πραξικοπήματος στην Τουρκία. Αντίθετα, η πολιτική ηγεσία της κυβέρνησης και η πλειοψηφία στα Σώματα Ασφαλείας κινήθηκαν συντονισμένα και κατέστειλαν το κίνημα μέσα σε λίγες ώρες.

Τα παραπάνω είναι τα βασικά σημεία, που χαρακτηρίζουν το πραξικόπημα τελείως ερασιτεχνικό (μελανό σημείο οι 300 περίπου νεκροί και οι πολλαπλάσιοι τραυματίες. Αλλά, όπως λένε, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα).

Αν δεν ήταν πραξικόπημα, όμως, αυτό που συνέβη το βράδυ της Παρασκευής στην Τουρκία, τι ήταν; Οι γνώμες είναι πολλές και διαφέρουν ριζικά μεταξύ τους. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ήταν πολιτική κίνηση του Ερντογάν για να βρει αφορμή να ξεκαθαρίσει το Στράτευμα και το Δικαστικό Σώμα τοποθετώντας δικούς του ανθρώπους, εδραιώνοντας έτσι την κυριαρχία του (απόλυτος σουλτάνος).  Άλλοι υποστηρίζουν ότι ήταν αναπόφευκτη μία ισχυρή αντίδραση κατά του Ερντογάν, από το βαθύ στρατιωτικό κράτος της Τουρκίας, ιδίως μετά τις συλλήψεις κορυφαίων αξιωματικών στo πλαίσιo της επιχείρησης "Βαριοπούλα". Άλλοι θεωρούν ότι ήταν κίνηση αντιπερισπασμού του Ερντογάν για άλλες ενέργειές του στο κοντινό μέλλον, μετά την επίρριψη ευθυνών στους εμπνευστές του πραξικοπήματος (κάθε μέρα έχουμε διαφορετικούς υπεύθυνους).

Υπάρχουν πολλές ακόμη απόψεις και θεωρίες για το τί πραγματικά συνέβη τη νύχτα της Παρασκευής 15 Ιουλίου στην Τουρκία. Ίσως τα πράγματα ξεκαθαρίσουν σύντομα, ίσως όμως να περάσει αρκετός καιρός. Το μόνο που σίγουρα δεν ισχύει, είναι να "κρύβεται" πίσω από το πραξικόπημα η Αμερική, όπως κάποια στιγμή δήλωσε ο Ερντογάν.  Γιατί αν το πραξικόπημα το σχεδίαζε η Αμερική (κατέχει ντοκτορά στα ανά τον κόσμο πραξικοπήματα), ο Ερντογάν σήμερα δεν θα είχε ούτε αξίωμα ούτε χώρα. Ίσως και να μην ζούσε.... 

Δυστυχώς από το πραξικόπημα στην Τουρκία, είχε "παράπλευρες απώλειες" σε διπλωματικό επίπεδο και η χώρα μας. Εκτός από τους 8 ανώτερους Τούρκους αξιωματικούς, που πήγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη και ζήτησαν πολιτικό άσυλο (αυτό το θέμα θα μας δημιουργήσει μεγάλο μπέρδεμα με την Τουρκία),  υπάρχει το ενδεχόμενο και άλλοι αξιωματικοί και στρατιωτικοί που συμμετείχαν στο πραξικόπημα να διέφυγαν σε ελληνικά νησιά και να ζητήσουν μελλοντικά κι αυτοί πολιτικό άσυλο.

Ας ευχηθούμε, η κυβέρνηση της χώρας μας, να χειρισθεί το θέμα ψύχραιμα και σύμφωνα με τους ισχύοντες διεθνείς κανόνες και να μην ανοίξουμε μέτωπο με τους γείτονες από το πουθενά. Δηλώσεις τύπου Βίτσα (υπουργός) περί δικαίου αιτήματος του Ερντογάν για την απέλαση όσων ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, χαρακτηρίζονται βιαστικές και επικίνδυνες. Όπως κι αυτές που έβαλε στο στόμα του Αλέξη Τσίπρα ο Ερντογάν περί σύντομης απέλασης των αιτούντων πολιτικό άσυλο Τούρκων.
Τα δικά μας προβλήματα, μας φτάνουν και μας περισσεύουν...

Βασίλης Σκουταράς 
 

ESPA BANNER