Απόψεις

«Η Κυβέρνηση οδηγεί σε ακραία φτώχεια χιλιάδες νοικοκυριά, καταργώντας κάθε έννοια δικαίου»

Invalid Scald ID.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που γίναμε μάρτυρες ακόμη ενός κακοπαιγμένου μονόπρακτου από την κυβέρνηση. Από το βήμα της ΔΕΘ, ακούσαμε τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη να υποστηρίζει με θέρμη ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται μέχρι τις 31/12/2020, κι όμως καμία οριζόντια προστασία δε νομοθέτησε η κυβέρνηση και αρκεί μία ματιά το Σχέδιο του Νέου Πτωχευτικού Νόμου για να ανακαλύψει κανείς τη σοκαριστική αλήθεια.
Κεντρικό ρόλο στην όλη διαδικασία θα διαδραματίζει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού τομέα στο οποίο το Δημόσιο παραχωρεί σχετικά καθήκοντα και αρμοδιότητες και επιλέγεται μετά από υποβολή προσφορών, προκειμένου να εκτελέσει τρεις βασικές υποχρεώσεις: την απόκτηση της κύριας κατοικίας του ευάλωτου οφειλέτη, τη μίσθωσή του σε αυτόν και τη μεταβίβασή του σε αυτόν.
Και ποιος αλήθεια νοείται ως «ευάλωτος οφειλέτης»; Παραμένει ασαφές , καθώς με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών θα καθορίζεται ειδική επιτροπή που θα κρίνει ποιος θεωρείται «ευάλωτος» και ποιος όχι, ποιος θα έχει δικαίωμα να πτωχεύσει και να χάσει σταδιακά την περιουσία του και ποιος δε δικαιούται ούτε καν αυτό. Βέβαια, σύμφωνα με τις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου που κατατέθηκε τις προηγούμενες ημέρες, για πρώτη φορά προβλέπεται η πτώχευση φυσικών προσώπων, η οποία μπορεί να κηρυχθεί από τον ευάλωτο οφειλέτη, μπορεί όμως να ζητηθεί και από τους ίδιους τους πιστωτές, να τον εξαναγκάσουν, εν ολίγοις, σε πτώχευση!
Ο οφειλέτης, λοιπόν, καλείται να επιλέξει αν θα καταθέσει αίτημα μεταβίβασης ή μίσθωσης της κύριας κατοικίας του, τους όρους της οποίας, βεβαίως καθορίζει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο ιδιοκτήτης, πλέον, θα πληρώνει ενοίκιο για το σπίτι του, μετά από υπογραφή σύμβασης μίσθωσης, κάθε παράμετρο της οποίας θα καθορίζει ο Ιδιωτικός Φορέας! 
Ανατριχίλα προκαλούν τα ψιλά γράμματα της σχετικής διαδικασίας, καθώς η μίσθωση δεν προσβάλλεται για κανένα λόγο μέχρι τη συμβατική λήξη, δεσμεύονται και οι διάδοχοι ανεξαρτήτως αιτίας και ο οφειλέτης καλείται να πληρώνει ενοίκιο για 12 έτη, το ύψος του οποίου θα αλλάζει κάθε χρόνο, καθώς αυτό «ορίζεται με βάση απόδοση που αντιστοιχεί στο μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου, με κυμαινόμενο επιτόκιο, που ίσχυε σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά τον τελευταίο μήνα, για τον οποίο υφίσταται μέτρηση, αναπροσαρμοζόμενο με επιτόκιο αναφοράς αυτό των Πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας». Οι οφειλέτες, δηλαδή, που είχαν την ατυχία να βρεθούν σ’ αυτή τη δύσκολη θέση, δεν δικαιούνται ούτε να καταβάλουν ένα σταθερό ποσό μηνιαίως για το ίδιο τους το σπίτι, αντιθέτως θα είναι έρμαια ενός πολύπλοκου αλγόριθμου μέσων τιμών και κυμαινόμενων επιτοκίων.
Να σημειωθεί ότι, αν το νοικοκυριό είναι συνεπές για 12 χρόνια στο ενοίκιό του, θα μπορεί, εφόσον βέβαια έχει τα χρήματα που καθορίζονται ως αντίτιμο επαναγοράς, σύμφωνα με την αξία που θα έχει το ακίνητο όταν ασκήσουν το σχετικό δικαίωμα, να προχωρήσει σε επαναγορά του ακινήτου. Ο ιδιοκτήτης δηλαδή της κατοικίας, αφού πληρώνει για 12 χρόνια ένα απροσδιόριστο ενοίκιο, θα μπορεί μετά να αγοράσει ξανά στο σπίτι του, πληρώνοντας την τότε εμπορική του αξία, χωρίς να αφαιρούνται από το ποσό τα ενοίκια που κατέβαλε τόσα χρόνια, ούτε ό,τι είχε πληρώσει από το αρχικό δάνειο!
Και σα να μην έφτανε αυτό, αρκεί μία ασυνέπεια του οφειλέτη στα ενοίκια για 3 μήνες, για να καταγγελθεί η μίσθωση από τους πιστωτές, στερώντας οριστικά και αμετάκλητα το δικαίωμα του οφειλέτη να αποκτήσει ξανά το σπίτι του.
Να μην ξεχάσουμε, φυσικά, και το πολυδιαφημιζόμενο επίδομα ενοικίου (που θα δικαιούνται κάποιοι από τους οφειλέτες, υπό προϋποθέσεις), το οποίο θα κατευθύνεται απευθείας στον Φορέα για συμψηφισμό. Ποιος θα δικαιούται το επίδομα; Και γι’ αυτό θα αποφασίζει ο Υπουργός Οικονομικών, στον οποίο παραπέμπουν συχνά οι σχετικές διατάξεις για διευθέτηση ειδικών ζητημάτων.
Θα έλεγε κανείς ότι από την Κυβέρνηση μας κάνουν μια κακόγουστη φάρσα, αν δεν καθορίζονταν από τα παραπάνω οι τύχες χιλιάδων οφειλετών. Νοικοκυριά, επαγγελματίες, έμποροι, μικροί επιχειρηματίες οδηγούνται σε ασφυξία με τον Νέο Πτωχευτικό Νόμο. Ένα νοικοκυριό θα πτωχεύει, πλέον, όπως μία επιχείρηση κι ένας επαγγελματίας όπως ένας έμπορος, χωρίς δυνατότητα άσκησης οποιασδήποτε επαγγελματικής δραστηριότητας για 3 ολόκληρα χρόνια! 
Ο Νέος Πτωχευτικός Νόμος σαρώνει τα πάντα, καθώς κάθε εισόδημα που έχει ένας δανειολήπτης που πτωχεύει, το οποίο υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης (611€/μήνα), θα κατάσχεται και θα αποδίδεται στους πιστωτές του.
Ας σταματήσει επιτέλους η κυβέρνηση να κοροϊδεύει τον κόσμο που αγωνιά. Η πρώτη κατοικία δεν έχει πλέον καμία προστασία. Το «ΓΕΦΥΡΑ» δεν είναι πρόγραμμα προστασίας πρώτης κατοικίας, όπως διατείνονταν από τη ΝΔ, αλλά προσωρινής επιδότησης της δόσης δανειοληπτών που έχουν πληγεί από την πανδημία. Καμία «δεύτερη ευκαιρία» δεν υπάρχει, καμία ουσιαστική μέριμνα.
Αντίθετα, νοικοκυριά οδηγούνται σε απώλεια της πρώτης κατοικίας τους, αδύναμοι δανειολήπτες σε πτώχευση και κατά συνέπεια σε απώλεια της περιουσίας τους, ομοίως μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, οι οποίοι θα δουν τις επιχειρήσεις τους να φεύγουν από τα χέρια τους και να ρευστοποιούνται, καταλήγοντας ως παχυλός τζίρος, συγκεντρωμένος σε μεγάλες επιχειρήσεις. Μόνοι ωφελημένοι οι αιώνιες αγαπημένες της ΝΔ τράπεζες και όσοι συμπεριλαμβάνονται στον Ιδιωτικό Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης.
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι, όχι μόνο δε συνειδητοποιεί τις ιδιαίτερα δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες -οι οποίες έγιναν δυσμενέστερες με τις επιλογές των τελευταίων μηνών, αλλά κάνει και ό, τι μπορεί για να ξηλώσει κάθε δίχτυ προστασίας των αδύναμων δανειοληπτών, αφήνοντάς τους εντελώς εκτεθειμένους, βορά στα νύχια των πιστωτών, των οποίων την παντοδυναμία ενισχύει. 
Θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε σελίδες ολόκληρες επισημαίνοντας, αναλύοντας και κρίνοντας τον Νέο Πτωχευτικό Νόμο, φρίττοντας με τα όσα προβλέπει. Όμως απαιτούνται άμεσες λύσεις για την προστασία της λαϊκής στέγης. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη απέρριψε τον Ιούλιο την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. που περιείχε διατάξεις οι οποίες θα διασφάλιζαν τους οφειλέτες και θα έδιναν μία ανάσα στα νοικοκυριά. Ούτε καν όταν επανήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία τον Σεπτέμβριο, ζητώντας με νέα τροπολογία παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του 2020, ώστε να βρεθεί στο μεσοδιάστημα η κατάλληλη δέσμη μέτρων, συγκινήθηκε ο κ. Μητσοτάκης. Οι προθέσεις τους είναι πλέον ξεκάθαρες και θα μας βρούνε απέναντι όλους. 

*Ο Σωκράτης Βαρδάκης είναι βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

Απόψεις

Βαρδάκης: Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη συμπεριφέρεται ως άλλη μία πανδημία προς τους πολίτες

Σωκράτης Βαρδάκης

«Ήταν τέλη Φεβρουαρίου όταν ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στη χώρα μας, σημαίνοντας την αρχή από μια σειρά πρωτόγνωρων εξελίξεων. Σε λιγότερο από ένα μήνα (23 Μαρτίου 2020) ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης αφού έκλεισε σταδιακά οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα, στο “όνομα του συλλογικού καλού” όπως μας είπε, έθεσε τη χώρα σε καθεστώς καθολικής απαγόρευσης ακόμα και της κυκλοφορίας.
Οι πολίτες τον άκουσαν, τον εμπιστεύτηκαν, παρέβλεψαν τις κατηγορίες που εξαπέλυε εις βάρος τους περί ατομικής ανευθυνότητας και σήκωσαν μεγαλύτερο βάρος από ό,τι τους αναλογούσε, κάνοντας το ανθρωπίνως δυνατό. 
Οκτώ μήνες μετά, και ενώ θα περίμενε κανείς πως τα πιο δύσκολα έχουν περάσει, η Κυβέρνηση η οποία συνεχίζει να μας εκπλήσσει, δυστυχώς δυσάρεστα, επιβάλλει ένα δεύτερο lockdown. Ο Κ. Μητσοτάκης πριν μήνες καυχιόταν ότι νίκησε οριστικά τον κορονοϊό. Την προηγούμενη εβδομάδα υποστήριζε ότι είναι αδιανόητο να υπάρξει δεύτερο lockdown και ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε το Σάββατο 31/10 θα μας έφταναν μέχρι τον Δεκέμβρη. 
Διαψεύστηκε σε όλα.
Ο Πρωθυπουργός της χώρας αρκέστηκε να μας ενημερώσει ότι “δεν μπορεί να γεννήσει λεωφορεία….”, όταν είναι ήδη ενημερωμένος ότι εκατοντάδες οδηγοί τουριστικών λεωφορείων βρίσκονται σε απεργία 125 μέρες και χιλιάδες λεωφορεία μένουν ανενεργά κι αυτό, βέβαια, ως αποτέλεσμα των άθλιων πολιτικών που εφαρμόστηκαν κατά των εργαζομένων στον τουρισμό.
Ο κ. Μητσοτάκης, επίσης, μας ανακοίνωσε ότι κλείνει για δεύτερη φορά τη χώρα, όχι γιατί δε φρόντισε να ενισχύσει τα δημόσια νοσοκομεία που τώρα ήδη ασφυκτιούν, αλλά γιατί ξαφνικά ο ιός έγινε πιο μεταδοτικός. Φταίνε πάντα οι πολίτες ή ο ιός. Δεν φταίει ποτέ ο ίδιος και η κυβέρνησή του. 
Μοιάζει με άνιση μάχη αφού οι πολίτες είναι οι μόνοι που παλεύουν.
Η χαρακτηριστική απραξία της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τα ελλιπή μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις οδηγούν μια ολόκληρη χώρα σε οικονομική και κοινωνική κατάρρευση.
Ο μέσος όρος της ύφεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται, σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις της Κομισιόν, στο 7,8% για την Ε.Ε., στο 10,5% για την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στην 6η χειρότερη θέση σε σύνολο 27 χωρών, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας εισήλθε στην πανδημική κρίση αργότερα από τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης. Επίσης, σε αντίθεση με την Κυβέρνηση που συνεχίζει να προσμετρά ως εργαζόμενους τους χιλιάδες ανθρώπους που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι η χώρα μας θα έχει την μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020. Ήδη από το πρώτο lockdown μετράμε 130.000 νέους ανέργους. 
Την ίδια στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης ανακαλύπτει ότι “κάποιοι εξαρτώνται από το μισθό τους”, το 12% των εργαζομένων, πλέον, λαμβάνουν μισθό κάτω από 200 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα ο μέσος μισθός έχει ήδη μειωθεί κατά 10%, βάσει των “αποτελεσματικών μέτρων” που έχει λάβει έως τώρα. Μάλλον οι άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες όπως Γαλλία, Τσεχία, Σουηδία, Ολλανδία, που επιλέγουν την αναπλήρωση μισθού από 80% έως 100% έχουν την ενσυναίσθηση ότι πίσω από τους αριθμούς και τα ποσοστά, υπάρχουν ΆΝΘΡΩΠΟΙ. 
Ανακοινώνουν επίδομα ειδικού σκοπού της τάξεως των 800 ευρώ, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά οι κύριοι της Κυβέρνησης, ότι οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αναστολή το Νοέμβριο δεν πρόκειται να λάβουν 800 ευρώ, διότι η καταβολή του θα είναι αναλογική και θα εξαρτάται από τις ημέρες που ο εργαζόμενος θα είναι σε καθεστώς αναστολής σύμβασης. Στην καλύτερη περίπτωση ο εργαζόμενος θα λάβει 611,8 ευρώ για 23 ημέρες αναστολής. Ας μη μιλήσουμε για την καταβολή του που θα γίνει έως τις 21 Δεκεμβρίου….
Αντίστοιχα, το δώρο Χριστουγέννων θα υπολογιστεί βάσει του επιδόματος των 534 ευρώ και όχι σύμφωνα με τον ονομαστικό μισθό του εργαζομένου.
Παράλληλα, τα “έγκαιρα” και “κοινωνικά δίκαια” μέτρα της Κυβέρνησης καταρράκωσαν και συρρίκνωσαν το εισόδημα των νοικοκυριών στο -12%, ποσό που αντιστοιχεί σε μείωση εισοδήματος 4 δις. Το μόνο μέτρο που πάρθηκε για τα νοικοκυριά ήταν η ψήφιση του πτωχευτικού νόμου! Τραγική ειρωνεία η καμπάνια “μένουμε σπίτι”....!
Όμως η επιτυχία των μέτρων της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη δεν σταματάει εδώ….
Μία στις τρεις επιχειρήσεις αναγκάζεται να βάλει λουκέτο.
Η επιμονή της Κυβέρνησης στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από ένα ακόμη δάνειο, που τις επιβαρύνει με ένα επιπλέον χρέος. Η μη επιστρεπτέα ενίσχυση, η μόνιμη μείωση προκαταβολής φόρου και η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα έως 40.000 ευρώ είναι, πλέον, ενέργειες επιβεβλημένες.
Αυτοαπασχολούμενοι και Ελεύθεροι Επαγγελματίες, ακόμα δεν έχουν ανακαλυφθεί από την Κυβέρνηση, αλλιώς δεν εξηγείται γιατί δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης. Αλήθεια, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι, οι αλιείς και γενικά ο πρωτογενής τομέας σε ποια κατηγορία μέτρων στήριξης συμπεριλαμβάνονται;! 
Λέξεις και φράσεις όπως, εισοδηματική ενίσχυση νοικοκυριών, διαφύλαξη των θέσεων εργασίας, κάλυψη μισθών, επιχορήγηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, δεν χωρούν στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη.  
Η πανδημία όχι μόνο δεν εξαλείφθηκε, όπως μας έλεγε ο κ. Μητσοτάκης κοιτώντας μας αφ΄ υψηλού, αλλά είναι εδώ, πιο δυνατή από πριν, απέναντι σε ένα ΕΣΥ που δεν θωρακίστηκε ποτέ και σε πολίτες που έχουν μείνει απροστάτευτοι, από την κυβερνητική αναλγησία . Οι 8 μήνες συνειδητής πολιτικής απραξίας οδήγησαν την κατάσταση της χώρας εκτός ελέγχου, τόσο στην υγεία, όσο και στην οικονομία.
Και αν δεχτούμε ότι η υγεία απειλείται από την πανδημία, η οικονομία της χώρας από ποιον απειλείται…;;»

**Ο Σωκράτης Βαρδάκης είναι Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία