Απόψεις

Η καθημερινότητα οριζοντίως και καθέτως. Του Θανάση Παπαμιχαήλ

ελλάδα κρίση

Χειροδικίες, βιαιοπραγίες, κλιμάκωση βίας ως συμπεριφοράς από αρκετά πολιτικά πρόσωπα, μονοπωλούν την καθημερινότητα μας.
Απεργίες σε λεωφορεία, σε πλοία, σε αεροπλάνα, προαστιακό, τρένα και μετρό, δυσκολεύουν την καθημερινότητα μας.
Ντροπή, αίσχος, αποτροπιασμός, καταδικαστικές δηλώσεις εκατέρωθεν των αντιμαχόμενων πλευρών, οι φτωχές λέξεις που περιγράφουν την καθημερινότητα μας.
 
Κι έτσι πέφτει η αυλαία της καθημερινότητας μας. Κι αρχίζει ο καθημερινός Γολγοθάς, των νέων επώδυνων μέτρων που υπέγραψαν όσοι μας υποσχέθηκαν ότι θα σκίσουν τα μνημόνια και θα δώσουν τέλος στη φτωχοποίηση μισθωτών και συνταξιούχων. Στα κάθε λογής κοσμητικά επίθετα που τους στολίζουν, απαντάνε με το νέο τους αφήγημα, τα αντίμετρα! Μόνο που τα αντίμετρα ούτε θα τα δούμε, ούτε θα μας «ξεκουράσουν» από τα βαρίδια των νέων κομματικών προσλήψεων που ετοιμάζουν.
 
Άλλες ομάδες θα επωφεληθούν από τα αντίμετρα, αν ποτέ πιαστούν τα υπέρογκα πλεονάσματα που ορέγονται οι δανειστές μας. Οι αθέμιτες συναλλαγές με τη διαφθορά και τη διαπλοκή θα εξακολουθήσουν να «γεμίζουν» την καθημερινότητα μας, με νέους διαπλεκόμενους αυτή τη φορά.
 
Η προπαγάνδα της ανάπτυξης που ήρθε αλλά δεν είναι ορατή, θα υπερτονίζεται στις καθημερινές δηλώσεις των εχόντων πλουσιοπάροχους μισθούς, αυτοκίνητα και κατεχόντων την εξουσία, πάντα με τη χρήση αστυνομικής φρουράς.
 
Στην καθημερινότητα τα επαναλαμβανόμενα πολιτικά ψέματα κινδυνεύουν να θεωρηθούν μοναδικές αλήθειες, στην μετά – αλήθεια εποχή που βιώνουμε. Η δύναμη της προπαγάνδας αλλάζει λέξεις, έννοιες και ρίχνει στάχτη στα μάτια των πολιτών και εγκυμονεί «εκτροχιασμό» βασικών συνταγματικών επιταγών.
 
Στην καθημερινότητα τους οι πολίτες συνεχίζουν να απαξιώνουν κάθε τι πολιτικό, να μην εμπιστεύονται παρά μόνο τον «ΚΑΝΕΝΑΝ» κι αυτόν στις δημοσκοπήσεις, και να μην περιμένουν ούτε τον Μεσσία για να τους γλυτώσει. Η προσωπική επιβίωση του καθενός πολίτη είναι πάνω από το συλλογικό συμφέρον, παίρνοντας φυσικά από το  παράδειγμα του πολιτικού προσωπικού της χώρας.
 
Στην καθημερινότητα υπάρχουν και προσωπικές φωνές για «τορπίλισμα» της δημοκρατικά εκλεγμένης εξουσίας, εξαγγελίες τρόπων αντίστασης στους δανειστές, κατάργηση όλων των υπεσχημένων που έχουν υπογραφεί, και επιστροφή στην εποχή των «παχιών» αγελάδων. Μετά την οικειοθελή ή βίαιη αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τον αντιμνημονιακό χώρο, έχουν πολλαπλασιαστεί μεμονωμένες φωνές και μικροί κομματικοί σχεδιασμοί να τον καταλάβουν.
 
Η ανάμνηση των «αγανακτισμένων» έχει στοιχειώσει τη σκέψη πολλών φιλόδοξων Ελλήνων Μακρόν!
 
Η ιστορία διδάσκει ότι όταν την καθημερινότητα των πολιτών τη χαρακτηρίζει μια αίσθηση παραίτησης από αρχές, και αξίες τότε η αυτοκαταστροφή της χώρας είναι θέμα χρόνου και πιθανόν εθνικού ατυχήματος. Όταν «ξεκολλήσουν» οι αρμοί, η κατάρρευση δεν αργεί.

Θανάσης Παπαμιχαήλ, Επικοινωνιολόγος

Απόψεις

Επιτέλους, πότε θα έρθει η ώρα! Του Θανάση Παπαμιχαήλ

θανάσης παπαμιχαήλ

Επιτέλους πότε θα ανασάνουμε από τον ετήσιο εγκλεισμό μας, να πάρουμε πίσω τη ζωή που μας στέρησε ο φονικός ιός.  Να δούμε τους δικούς μας ανθρώπους, να τους αγκαλιάσουμε, να πετάξουμε τις άσπρες, κίτρινες, κόκκινες μάσκες, που κρύβουν το ωραίο μας χαμόγελο;

Επιτέλους πότε θα γιορτάσουμε τις εθνικές επετείους με παρελάσεις, τις θρησκευτικές τελετές, αθλητικές συναντήσεις, μουσικά γεγονότα και άλλες εκδηλώσεις, ζωντανά, μακριά από τηλεσυνδέσεις, τηλεδιασκέψεις και άλλες on line εφαρμογές που  μπήκαν βίαια στην καθημερινότητα μας;

Επιτέλους πότε θα ξαναγυρίσουμε στις δουλειές μας, στα γραφεία μας και θα κάνουμε την τηλεργασία παρελθόν;  Με πυτζάμες μπορείτε να κάνετε δουλειά γραφείου;

Επιτέλους πότε θα δούμε άσπρη μέρα, όχι με τα χιόνια, αλλά με το άνοιγμα των καταστημάτων εμπορίου, εστίασης και ψυχαγωγίας;  Επιτέλους, να κυκλοφορήσει ζεστό χρήμα στα ταμεία  των επιχειρήσεων, που στενάζουν κάτω από τα βάρη των υποχρεώσεων που τρέχουν.  Μετά από ένα χρόνο άνοιξε – κλείσε, δεκάρα τσακιστή δεν έμεινε στο ταμείο.

Επιτέλους πότε θα βγούμε από την καραμπινάτη κατάθλιψη, απόρροια του κλεισίματος στα σπίτια, με τις κότες,  τη συνεχή τρομοκράτηση από ειδικούς επιδημιολόγους, συνωμοσιολόγους, αρνητές, από την καθημερινή ενημέρωση για κρούσματα, διασωληνωμένους και θύματα του ιού. Ο φόβος ότι πιθανόν να είμαστε μέσα στα επόμενα νούμερα που ανακοινώνονται, μας κόβει τα πόδια.

Επιτέλους πότε θα κυκλοφορήσουμε σαν ελεύθεροι άνθρωποι, χωρίς να συμπληρώνουμε κωδικούς για γιατρούς, τρόφιμα, περίπατο με τα κατοικίδια;  Να βλέπουμε το ρολόι κάθε τρεις και λίγο, μήπως συμπληρωθεί η ώρα που μπορούμε να κυκλοφορούμε χωρίς το φόβο του προστίμου. Να πληρώνεις πρόστιμο ένα μισθό, για λίγα λεπτά, πέραν του επιτρεπόμενου χρόνου.  Μπορούσαμε ποτέ να το φανταστούμε, όταν φεύγαμε το πρωί από το σπίτι και δεν ξέραμε πότε θα γυρίσουμε;

Επιτέλους πότε θα πάρουμε πίσω, όσα μας έκλεψε ο χρόνος της πανδημίας; 

Μια πασχαλιά που την περάσαμε στο μπαλκόνι ψήνοντας τον οβελία χωρίς φίλους και γείτονες.  Δύο απόκριες σε ένα χρόνο πήγαν χαμένες, χωρίς μασκαρέματα, κονφετί, πειράγματα και οινοποσίες δρόμου.  Μας έκλεψε πολλά ο χρόνος της πανδημίας που δεν θα αναπληρωθούν ποτέ.  Ο χρόνος που περνάει δεν ξαναγυρίζει πίσω. Όχι αυτός που αναγράφετε στην ταυτότητα αλλά στη ζωή μας.

Επιτέλους πότε θα τελειώσει, η μονοθεματική ειδησεογραφία των περισσότερων ΜΜΕ και ιδιαίτερα των καναλιών,  τα διαγγέλματα των κυβερνητικών, για την τήρηση των  μέτρων υγείας αλλά και για τα εμβόλια και τις πιθανές παρενέργειες τους. Πήξαμε και τελειωμό δεν έχουν.

Προσώρας λέμε ότι αντέχουμε, αλλά δεν το βλέπουμε για πολλές ακόμη παρατάσεις του lock down,  εκτός κι αν βρεθούμε σε καμιά ΜΕΘ, πριν ολοκληρωθεί η ώρα του μεγάλου εμβολιασμού και κτιστεί το «τείχος της ανοσίας»!

Επιτέλους, πότε θα έρθει η ώρα της κανονικότητας;

Άρθρο του Θανάση Παπαμιχαήλ – Επικοινωνιολόγου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 69 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός - Εξαδάκτυλος: Οργισμένη αντίδραση για τους αρνητές του ιού

Κορωνοϊός - Μητσοτάκης από «Σωτηρία»: Από Απρίλιο θα έχουμε περισσότερα εμβόλια