Απόψεις

Η επίσκεψη Ομπάμα και η… δωρεάν τουριστική προβολή της χώρας

ompama_ellada_episkepsi_akropoli.jpg

Η επίσκεψη του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από τους διάφορους πολιτικούς αναλυτές και μη. Οι εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα διαφέρουν, ανάλογα με την οπτική γωνία που τα βλέπει ο καθένας και την κομματική τοποθέτηση που έχει.

Όσοι πρόσκεινται στην κυβερνητική πλευρά, κάνουν λόγο για μεγάλη και ανεπανάληπτη πολιτική επιτυχία. Όσοι είναι στην αντίθετη όχθη, ομιλούν για επικοινωνιακό και μόνο παιχνίδι, χωρίς κανένα πολιτικό αντίκρυσμα.

Η επίσκεψη του Πλανητάρχη στην Ελλάδα, σίγουρα είναι σπουδαίο πολιτικό γεγονός. Η αξία του θα ήταν και εξόχως σημαντική για τη χώρα μας, αν ο Πρόεδρος δεν ήταν ο απερχόμενος, αλλά ο ερχόμενος.

Αν η επίσκεψη του Ομπάμα γινόταν ενώ θα είχε μπροστά του μία ακόμη θητεία, τότε θα μιλούσαμε για μεγάλη και ουσιαστική πολιτική επιτυχία.
Τώρα όμως, που ολοκλήρωσε τη θητεία του στο Λευκό Οίκο και από 1/1/2017 αναλαμβάνει ο κομματικός του αντίπαλος Ντόναλντ Τραμπ, η διήμερη επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα είναι μόνο ένα σημαντικό τουριστικό γεγονός. Όπως θα είναι και, η πιθανολογούμενη, επόμενη επίσκεψή του στη χώρα μας για διακοπές.

Βέβαια, ακόμη και με αυτές τις συνθήκες, η επίσκεψη ολόκληρου Πλανητάρχη στην Ελλάδα δεν είναι αμελητέα υπόθεση. Από πλευράς επικοινωνίας, η χώρα μας ήταν για δύο ημέρες στο επίκεντρο της παγκόσμιας ειδησεογραφίας και οι φωτογραφίες του Ομπάμα, που δημοσιεύθηκαν και προβλήθηκαν σε όλα τα ΜΜΕ του πλανήτη, ωφέλησαν σημαντικά την τουριστική προβολή της.
Οπωσδήποτε, θεωρείται σπουδαία επιτυχία η … δωρεάν προβολή της Ελλάδος σε όλα τα ΜΜΕ της υφηλίου.

Σχετικά με το πολιτικό σκέλος, τα οφέλη είναι μόνο τα ευχολόγια για απομείωση του χρέους και η ηθική συμπαράσταση προς τους Έλληνες πολίτες για τη λιτότητα που βιώνουν 6 ολόκληρα χρόνια. Όμως, μέχρι εκεί.

Αν η κυβέρνηση θέλει και φυσικά, αν μπορεί, να έχει την πολιτική στήριξη των ΗΠΑ στο μείζον θέμα του χρέους, πρέπει να πάρει τη στήριξη του νέου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Γιατί, για τα επόμενα χρόνια αυτός είναι εκείνος που θα αποφασίζει για τις τύχες του κόσμου.

Τώρα το λόγο έχει η κυβερνητική διπλωματία. Αν καταφέρει να «πείσει» τον Τραμπ να επισκεφθεί την Ελλάδα άμεσα, θα είναι σπουδαία πολιτική επιτυχία.
Σε αντίθετη περίπτωση, καλή είναι και η τουριστική προβολή

Βασίλης Σκουταράς

Ελλάδα

Κόσμος

Μπαχτσελί: «Πηγή του κακού η Ελλάδα σε κάθε θέμα»

μπαχτσελί

«Πηγή του κακού» χαρακτήρισε την Ελλάδα ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡΝτεβλέτ Μπαχτσελί, κυβερνητικός εταίρος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Στη διάρκεια ομιλίας του, στα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ο Μπαχτσελί έστρεψε τα πυρά του κατά ελληνικών ΜΜΕ, λέγοντας πως «στοχοποιούν» τον Ερντογάν και πως η χώρα μας βρίσκεται συνεχώς «απέναντι» από την Τουρκία. «Ένα θέμα στο οποίο πρέπει επίσης να σταθούμε και πρέπει να υπογραμμιστεί, είναι ότι οι ειδήσεις που στοχοποιούν τον κύριο πρόεδρο μας είναι ελληνικής καταγωγής. Η Ελλάδα εμφανίζεται ως πηγή του κακού απέναντί μας σε κάθε θέμα» τόνισε.

Μιλώντας για δημοσίευμα ελληνικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε στη διάρκεια ιδιωτικού γεύματος πως : «Οι μέρες του Ερντογάν καθώς οδεύουμε προς αναίμακτη μετάβαση», ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων ζήτησε να κηρυχθεί ο διπλωμάτης persona non grata, λέγοντας με νόημα πως «Η Τουρκία δεν είναι τσαντήρι». Δήλωσε συγκεκριμένα: «Αν είναι αληθινή η είδηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Εστία στην Ελλάδα πώς ο Άγγλος πρέσβης Άγκυρας, δήλωσε πως «Οι μέρες του Ερντογάν είναι μετρημένες και δεν αποκλείεται η αναίμακτη μετάβαση σε μία νέα κατάσταση» , τότε αυτό σημαίνει πως απέναντί μας έχουμε ένα μεγάλο θέμα. Το πρόσωπο που θα διαψεύσει ή θα επιβεβαιώσει αυτή τη δήλωση είναι ο ίδιος ο συγκεκριμένος πρέσβης. Διότι αν έχει γίνει μία τέτοια ανεύθυνη δήλωση τότε η κήρυξη του πρεσβευτή ως persona non grata είναι μία πρακτική της διπλωματίας και μία αδιάσειστη αναγκαιότητα της εθνικής αξιοπρέπειας. Η Τουρκία δεν είναι κράτος-τσαντήρι. Και φυσικά δεν είναι πέραν των συνόρων αποικία της Αγγλίας».

Ο Μπαχτσελί επιτέθηκε και κατά του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, κατηγορώντας τον πως «κάτι ετοιμάζει» σε έντονο ύφος. «Αυτός ο δήμαρχος που το πεδίο καθηκόντων του είναι περιορισμένο στην Κωνσταντινούπολη, με ποιο στόχο γυρνά από περιοχή σε περιοχή και από νομό σε νομό; Που θέλει να φτάσει; Για ποιο λόγο αισθάνθηκε ανάγκη να επισκεφτεί την Ελλάδα; Τι ετοιμάζει;» είπε.

Ειδήσεις σήμερα:

Παπαδόπουλος για τα 4,3 Ρίχτερ: Είμαστε στην "καρδιά" της μετασεισμικής ακολουθίας

Λεβέντης - κορωνοϊός: Στη ΜΕΘ για 25 ημέρες

Κρήτη: Τεράστιες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών - Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση από την αστυνομία

ESPA BANNER