Απόψεις

Η Ελληνογερμανική συνέλευση ήταν τελικά μόνο Γερμανική. Του Απόστολου Λουλουδάκη

ελληνογερμανική συνέλευση

Η Δημοκρατική Κρήτη στέλνει μήνυμα πολιτικής ωριμότητας και αξιοπρέπειας . Η Ελληνογερμανική συνέλευση τελείωσε σημερα στην Χερσόνησο και έστειλε ένα ηχηρό μύνημα σε όλη την Ελλάδα και στους φίλους μας στην Γερμανία . Θυμάμαι τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου .... ......
Ετούτο το τοπιο είναι σκληρό σαν την σιωπη , σφίγγει στον κόρφο του τα πυρομένα του λιθάρια, σφίγγει στο φώς του τις ορφανές ελιές του και τ´αμπέλια του ...... ................
Αυτές οι καρδιές δεν βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο ...... Σ
ε αυτό τον τόπο την ιστορία την έγραψαν οι «κουζουλοί» λέει ο μεγάλος μας συγγραφέας Νίκος Καζαντζακης ... Είναι μια αιώνια σύγκρουση ανάμεσα στην ντόπια «κουζουλάδα» και στην λογική όσων δεν κατανόησαν τις ιδιομορφίες της ιστορικής εξελίξης των κοινωνικων μετασχηματισμών στην Κρήτη και την διαδραστικότητα της κουλτούρας και της πολιτικής σκέψης των Κρητικών με την μακραίωνη ιστορία τους ,την σχέση τους με το πολιτιστικό απόθεμα που άφησε πίσω της η κάθε ιστορική περίοδος που αποτελεί σε τελευταία ανάλυση και μέρος της ιστοριας της Ευρώπης ...
Η Κρήτη δεν είναι μια πρωτόγονη κοινωνία βαρβάρων όπως προσπάθουν κάποιοι να ερμηνεύσουν την πολιτική συμπεριφορά των Κρητικών αλλά μια βαθεια φιλοσοφημένη κοινωνία που ανέπτυξε ισχυρούς δεσμούς με την Ευρώπη της αναγέννησης και του διαφωτισμού ,συνέδεσε την πορεία του εθνικοαπελευθερωτικού της αγώνα ενάντια στους Οθωμανούς με τα ευρωπαϊκά κοινωνικά κινήματα ,την Κομμούνα του Παρισιού ,την προοδευτική διανόηση ,τις Ευρωπαϊκές εξελίξεις σε όλους τους τομείς στις επιστημες ,στα γράμματα ,στην τέχνη και συνέβαλε αποφασιστικά στήν διαδικασία τού σχηματισμού του Ελληνικού κράτους ,σε όλη την πορεία της εθνικής ολοκλήρωσης.
Η Σημερινή Κρήτη δεν είναι μια υποανάπτυκτη αγροτοκτηνοτρόφικη κοινωνία οπως θα προσπαθήσουν κάποιοι ξένοι και ντόπιοι δυστυχώς πρόθυμοι υπηρέτες της δουλοπρέπειας και του ραγιαδισμού να ερμηνεύσουν την πολιτική συμπεριφορά των Κρητικών σε σχέση με το ότι γύρισαν απαξιωτικά ,περήφανα και συλλογικά την πλάτη τους στην αμφιλεγόμενη Ελληνογερμανική συνέλευση . Η Κρήτη σήμερα παρουσιάζει αξιόλογες επιδόσεις σε όλους τους τομείς . Παρά τις έλλείψεις σε υποδομές έχει αναπτύξει ένα ισχυρό παράγωγικο μοντέλο που άντεξε πολύ περισσότερο από άλλες περιοχές της Ελλάδας στην κρίση . Αποτελει ένα από τούς σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στην λεκάνη της Μεσογείου ,ο πρωτογενής τομέας είναι συγκριτικά με άλλες περιοχές αρκετά αναπτυγμένος ,διαθετει ανθρώπινο κεφάλαιο με υψηλα στάνταρ και ποιοτικά χαρακτηριστικά, αξιόλογο επιστημονικό προσωπικό, πολιτισμικές δομές .
Είναι μια Ευρωπαϊκή επαρχία που φιλοδοξει και έχει τις δυνατότητες να είναι μια απο τις ποιο δυναμικές περιοχές της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια ,σε σημαντικούς στρατηγικούς τομείς όπως στην ενέργεια ,στις μεταφορές ,στον τουρισμό ,στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας . Διαθετει εκπαιδευτικά ιδρύματα ,ερευνητικά κέντρα διεθνούς κύρους .
Αυτή η Κρήτη της ανάπτυξης ,της δημιουργίας ,της επιστήμης ,της γνώσης ,ο πολιτικός της κόσμος ,η Κρήτη της Αυτοδιοίκησης που τιμά την δημοκρατική της παράδοση και την ιστορία της ,με την βροντερή και συμβολική τους απουσία έστειλαν το δικό τους μήνυμα στις αίθουσες που έδινε την τελευταία του παράσταση ένας εκφυλισμένος θεσμος ,προϊόν του Αρμαγεδώνα των μνημονιακών χρόνων ,πού δεν έχει τίποτε να προσφέρει στην αναπτυξιακη διαδικασία της χώρας .
Η περικοπή κατά 60% των πόρων προς την αυτοδιοίκηση ,η ιδιωτικοποίηση δημοσιων αγαθών , η κατάργηση της Δημοτικής αστυνομίας ,η υποστελέχωση των δήμων,η εγκαθίδρυση της επιτροπείας και του παρατηρίου, η διάλυση κρατικών υποδομών αποτελούν μέρος της Γερμανικής τεχνογνωσίας που επέβαλαν μέσα από τα μνημόνια και προσπαθουν να μυήσουν την Ελληνική Αυτοδιοίκηση .
Οι εμπνευστες νά φιλοξενήσουν στην Κρήτη αυτή την εκδήλωση έλαβαν την περήφανη απάντηση του Δημοκρατικου της λαού .
Η υστέρηση σε καλές πρακτικές ,οι ελείψεις σε μια σειρά από δομές έχουν να κάνουν με τις εσωτερικές μας παθογένειες ,τις θεσμικές ανεπάρκειες, και όχι στην έλειψη τεχνογνωσίας Οι δικές μας αδυναμίες δεν δικαιολογούν την υιοθέτηση της πατερναλιστικής διάθεσης του Γερμανικού παράγοντα να καλύψει το κενό . Στην Ελλάδα δεν λείπει η γνώση αλλά η πολιτική βούληση να γυρίσει σελίδα . Σε όσους θα παραξενεύτηκαν για την στάση των Κρητικών απέναντι στην αυτοδιοικητική παρασυναγωγή της Χερσονησου έχω απλά να τούς πώ..
Είναι ο πολιτισμός μας ,είναι η ιστορία μας ,είναι το οξυγόνο της ύπαρξης μας .. Ο φόβος και οι απειλές δεν είναι ικανές να τρομάξουν ένα λαό που εκπαιδεύτηκε από την ιστορία του ,τον πολιτισμό του ,να μην υποκύπτει στα προστάγματα των ισχυρών όταν διαισθάνεται ότι απειλείται το μέλλον του και των παιδιών του.
Η τουριστική αγορά -για αυτούς τους ανόητους που ανησυχούν για τις επιπτώσεις και φαντασιώνονται κέρδη από αυτές τις συναθροίσεις -είναι ένα ελεύθερο πεδίο συναλλαγών που η οικονομική βιωσιμότητα και οι αντοχές τού τουριστικού μοντέλου εξαρτούνται από άλλους παράγοντες τούς οποίους εξακολουθούν να τούς αγνοούν και δεν είναι μόνο θέμα ανεπάρκειας αλλά και ιδεολογικών αλλοιώσεων από τις επιρροές ενός διεφθαρμενου μεταπρατικού παρασιτισμού . Το τουριστικό μοντέλο που προωθούν τα ολιγοπωλιακά καρτέλ Γερμανικών συμφερόντων κατευθύνουν την τουριστική αγορά σε τουριστικά πακέτα ελάχιστης έως μηδενικής προστιθέμενης αξίας στον Ελληνικό πόλο είτε πρόκειται για τον ξενοδοχειακό κλάδο είτε για τις περιφερειακές αγορές που στενάζουν τα τελευταία χρόνια λόγω των συστημάτων του All inclusive.Ο ξενοδοχειακός κλάδος έξ´ αλλου ειναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος στα κόκκινα δάνεια και αρκετες ξενοδοχειακές μονάδες αλλάζουν χέρια σε μια περίοδο που έχει υποτιμηθεί η πραγματικη τους αξία ,προσδοκώντας να επιβιώσουν οι νέοι ιδιοκτήτες σε ένα καθεστώς διαρκείας ελαστικών μορφών εργασίας και φτηνού εργατικού κόστους .Ειναι μια διαδικασία οικονομικών συναλλαγών μετακύλησης της κερδοφορίας στά Γερμανικά καρτέλ .
Η Γερμανική τεχνογνωσία που προσδοκούν κάποιοι και ότι θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας είναι μια αφελής ουτοπική προσέγγιση όσων αγνοούν τους κανόνες της αγοράς , την κίνηση των κεφαλαίων ,την δυσμενή θέση της χώρας στόν διεθνή ανταγωνισμό και ειδικά στον κλάδο του μαζικού τουρισμού . Είναι φρικτό το μέλλον ενός τόπου να διαχειρίζεται από ανθρώπους που δεν διαθέτουν στοιχειώδεις γνώσεις , προκαλούν την νοημοσύνη μας και έχουν αποκοπεί από τον καθημερινό αγώνα επιβιωσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση που οι φίλοι μας οι Γερμανοί έχουν επιβαλει τα υψηλά πλεονάσματα που στερούν ρευστότητα και ανάπτυξη από τήν Ελληνική οικονομία .
Όσον αφορά την τραγική εικόνα των πολιτικών παραγόντων του Δήμου Χερσονησου που παρευρέθηκαν στην παρασυναγωγή της Ανάληψης μίλησε η εικόνα . Ξέχασαν όμως για να απαλύνουν την ατμόσφαιρα,να μυήσουν τους μουσαφίρηδες στην τεχνογνωσία των απ´ευθειας αναθέσεων, στην υποδειγματική διαχείρηση του Δημοσίου χώρου ,στο υψηλό επίπεδο της χωροταξικής και πολεοδομικής οργάνωσηςτου Δήμου ,στους φωτογραφικούς διαγωνισμούς ,στα συστήματα διαφάνειας ,δημοκρατικου ελέγχου και λογοδοσίας ,στην τέχνη της πελατειακής συγκρότησης των μηχανισμων εξουσίας που αλλοιώνουν την δημοκρατική εκφραση της τοπικής κοινωνίας . Για την συνεργασία και την οικοδόμηση σχέσεων φιλίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο χώρες δεν λείπει η διάθεση και η θέληση της Ελληνικής πλευράς αλλά το μεγάλο βήμα ,η μεγαλοψυχία δεν ανήκει στο θύμα .
Οι προοδευτικοί Γερμανοί διανοούμενοι ,οι πολιτικοί ,οι Γερμανοί αυτοδιοικητικοί ,οι απλοί πολίτες πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες ,να γίνουν κοινές προσπάθειες με τον Ελληνικό λαό γιά νά αποκατασταθεί το δίκιο και νά ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ανάμεσα μας . Πρωτοβουλίες και δράσεις όπως η περίφημη συνέλευση ,ξυπνούν τους εφιάλτες μιας εποχής που το συμφέρον της Γερμανίας είναι νά μην επανέρχονται στην μνήμη μας από πρακτικές που δημιουργούν την εντύπωση ότι δεν διδάχτηκε από το παρελθόν της .... Οι πόλεμοι τελειώνουν οριστικά μέ τήν υπογραφή συνθήκης ειρήνης ... Τι σκέφτονται οι Γερμανοί άραγε Θα παραμένει γιά πάντα αυτή η εκρεμοτητα.

Απόστολος Λουλουδάκης, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Χερσονήσου, Μέλος ΔΣ ΚΕΔΕ
 

Απόψεις

Τελικά πόσο κοστίζει κάθε εμβόλιο; Του Γιώργου Πιπερόπουλου

Γιώργος Πιπερόπουλος

     Σαββατοκύριακο μπροστά μας, ανοιχτό αλλά χωρίς πολλούς πελάτες (υπάρχουν άραγε τα χρήματα στις τσέπες των συμπατριωτών μας;) το λιανεμπόριο, εντυπωσιακοί οι αριθμοί των κρουσμάτων, γεννούν τρόμο οι αριθμοί των δια σωληνωμένων και γεμίζουν δάκρυα τα μάτια και πόνο οι ψυχές μας μετρώντας καθημερινά τους θανάτους συμπατριωτών μας…

     Στο μεταξύ η «κούρσα των εμβολίων» συνεχίζει, «σημειωτόν» στην Ευρώπη αλλά με εντυπωσιακούς ρυθμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Η.Π.Α. και γίνονται προσπάθειες βελτίωσης του ρυθμού στην Πατρίδα μας.

     Συνεχίζουν να έχουν επιφυλάξεις και αντιρρήσεις στον εμβολιασμό τους πολλοί από τους συμπατριώτες μας, κάποιοι για «ιδεολογικούς» λόγους, κάποιοι που γενικά «φοβούνται» τα εμβόλια και κάποιοι που τρόμαξαν και συνεχίζουν να φοβούνται με όσα διαβάζουν στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες χώρες με τους αρνητές των εμβολίων, ενώ ταυτόχρονα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες απολαμβάνουν τις όποιες ελευθερίες κίνησης και μετακίνησης εκείνοι και εκείνες που έκαναν έστω τη μία δόση του εμβολίου της Pfizer/Bio-N-Tech, της Moderna, της Oxford/AstraZeneca και της Johnson & Johnson (που είναι μιας δόσης).

     Πέρα από τις θέσεις και αντιθέσεις που καθημερινά δημοσιοποιούνται από «αρνητές» και  «πρόθυμους» για τη λήψη των εμβολίων, τώρα εγείρονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις Η.Π.Α. και αλλού, και θυελλώδεις συζητήσεις για το θέμα της έκδοσης κάποιου είδους «πιστοποιητικού» (κάποιοι το αποκαλούν «διαβατήριο διεθνών μετακινήσεων»).

     Όσοι έκαναν ένα από τα εμβόλια που κυκλοφορούν θέλουν το συγκεκριμένο «έγγραφο-πιστοποιητικό-διαβατήριο» για να μπορέσουν μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα να επισκεφθούν συγγενείς και φίλους που ζούνε εκτός της δικής τους Πατρίδας ή για να κάνουν τις ποθητές καλοκαιρινές διακοπές.

     Προέκυψαν κάποιοι θάνατοι και κάποια προβλήματα υγείας με θρομβωτικά επεισόδια ως ανεπιθύμητες παρενέργειες των εμβολίων Oxford/AstraZeneca και Johnson & Johnson που προκάλεσαν διακοπή χρήσης τους σε κάποιες ηλικιακές ομάδες αλλά μετά από προσεκτικές μελέτες η χρήση τους συνεχίζεται καθώς διαπιστώνεται απερίφραστα ότι «οι ευεργετικές τους επιπτώσεις υπερτερούν των κινδύνων και οι θάνατοι είναι σε πολύ μικρά ποσοστά».  

     Όλα αυτά είναι γνωστά λίγο-πολύ σε όλους μας…

     Αυτό που παραμένει ΑΓΝΩΣΤΟ (και δυστυχώς για ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ λόγους) όχι μόνο στις 27 χώρες-μέλη της «δήθεν» Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το ΚΟΣΤΟΣ κάθε μίας δόσης καθενός από τα 4 εμβόλια που κυκλοφορούν με τα οποία εμβολιάσθηκαν ήδη δεκάδες εκατομμύρια συνανθρώπων μας…    

     Είναι άγνωστο το κόστος των εμβολίων Pfizer/Bio-N-Tech (προϊόν Αμερικανό--Γερμανικής συμπαραγωγής) και του Αμερικανικού Moderna που καινοτομούν εισάγοντας τεχνολογία mRNA, αλλά είναι γνωστό ότι και τα δύο αυτά εμβόλια απαιτούν ειδικές υποδομές καθώς η ασφαλής συντήρησής τους χρειάζεται περιβάλλοντα θερμοκρασιών -72 β. Κελσίου και -30 β. Κελσίου αντίστοιχα. 

     Το εμβόλιο της Oxford/Astra Zeneca (προϊόν συνεργασίας του Βρετανικού Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με την ομώνυμη Βρετανό-Σουηδική φαρμακευτική εταιρία) και της Αμερικανικής Johnson & Johnson, χρησιμοποιούν την κλασική τεχνολογία εμβολίων, διατηρούνται σε θερμοκρασίες απλού ψυγείου και δεν χρειάζονται ειδικές υποδομές οι οποίες ασφαλώς προσθέτουν στο τελικό κόστος διάθεσης των άλλων δύο εμβολίων.

    Κλείνω καλώντας τους Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει ούτε έχουν διαψεύσει τις φήμες ότι το κόστος των 2 εμβολίων τεχνολογίας mRNA είναι εντυπωσιακά πολλαπλάσιο του κόστους των άλλων 2 κλασσικού τύπου εμβολίων…

     Απαιτείται «εδώ και τώρα» (θυμηθείτε το παλιό σλόγκαν) για λόγους ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ (transparency) Οι Βρυξέλλες να γνωστοποιήσουν στους Λαούς της «δήθεν» Ευρωπαϊκής Ένωσης ποιο είναι το τελικό ΚΟΣΤΟΣ κάθε δόσης που δέχθηκαν και θα δεχθούν στον αριστερό ή τον δεξιό τους βραχίονα τα 450 εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών…

     Με δεδομένα γνωστά προηγούμενα επεισόδια διαπλοκής πολιτικών ανδρών και γυναικών με μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς, όσο καθυστερεί η ανακοίνωση του κόστους κάθε δόσης καθενός από τα 4 χρησιμοποιούμενα εμβόλια αυξάνει η καχυποψία των πολιτών…

     Εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εμβόλιο: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου

Κικίλιας: Αυξάνουμε τους ρυθμούς εμβολιασμών για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω

Αναστάτωση σε πολίτες που έλαβαν ραντεβού για εμβολιασμό ως έχοντες υποκείμενα νοσήματα