Skip to main content
ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιορτάζουμε την Ημέρα για τη Φύση, ας αρχίσουμε και να την σεβόμαστε όπως οφείλουμε. Του Σωκράτη Βαρδάκη

Image
Σωκράτης Βαρδάκης
 clock 17:48 | 13/06/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Κάθε χρόνο αυτές τις μέρες βρίσκομαι στον Ομαλό της Βιάννου για τον εορτασμό του Αγίου Πνεύματος, αλλά και της καθιερωμένης Ημέρας για τη Φύση και την Αντίσταση.

Όποιος έχει ακολουθήσει την ανηφορική διαδρομή που περνά μέσα από τα τρεχούμενα νερά, τα θεόρατα πλατάνια και το ξακουστό πευκοδάσος της Σύμης, για να καταλήξει στον ξεχωριστού κάλλους Ομαλό, έχει σίγουρα καταγράψει στη μνήμη του την ομορφιά, την ηρεμία και τη μοναδικότητα του τόπου τούτου.

Ακούς το νερό, τα πουλιά, κατακλύζεσαι από λογής- λογής μυρωδιές και κοιτάς τον ουρανό που μοιάζει πιο κοντινός, νιώθεις την ιερότητα της φύσης και σκέφτεσαι πως δεν φτάνει μία ημέρα για να τη γιορτάσεις, δεν φτάνει μια γιορτή για δείξεις τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη σου.

Δυστυχώς, οι άνθρωποι, έχουμε την τάση να παίρνουμε ως δεδομένα τα πράγματα που μας προσφέρονται άκοπα. Αναθραφήκαμε με όλα τα καλά που μας έδωσε η φύση, εκμεταλλευτήκαμε μέχρις εσχάτων τους πόρους που βρήκαμε στο περιβάλλον κι αργήσαμε πολύ να συνειδητοποιήσουμε ότι τίποτα από αυτά δεν θα μας παρέχεται εσαεί, τίποτα από αυτά δεν είναι ανεξάντλητο.

Ακούγεται τετριμμένο, όμως το περιβάλλον είναι μια πολύτιμη κληρονομιά που δανειστήκαμε από τις προηγούμενες γενιές και έχουμε ξεκάθαρο χρέος και ευθύνη να το διαφυλάξουμε για να το βρουν οι επόμενες.

Φτάνει η απληστία, φτάνει η αφαίμαξη του πλανήτη και φτάνουν σίγουρα οι δράσεις της κατ’ επίφασιν προστασίας του περιβάλλοντος. Δεν αρκεί το χάρτινο καλαμάκι, δεν αρκεί ο καθαρισμός μιας παραλίας, δεν αρκεί μια ωραία διάλεξη που θα επαναλάβει απλά τους κινδύνους και τις απειλές για τη φύση μας.

Ο καθένας από εμάς οφείλει, τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο, να αναλογιστεί το αποτύπωμα που αφήνει στο περιβάλλον, από τον τρόπο που ζει, καταναλώνει, αναπτύσσεται. Οφείλουμε να συλλογιόμαστε πριν πράξουμε, να αναζητάμε εναλλακτικές και να δείχνουμε τον δρόμο στα παιδιά μας ώστε να κάνουν το ίδιο.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών, η λειψυδρία, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές, οι πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, οι αταίριαστες για την εποχή συνθήκες όπως αυτές που βιώσαμε αυτές τις μέρες, δείχνουν ότι πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τη δράση μας προς την κατεύθυνση της συντήρησης, βελτίωσης, προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος.

Είναι ώρα να αρχίσουμε να γυρνάμε πάλι κοντά στη φύση, να την παρατηρούμε, να την αφουγκραζόμαστε, να την οσφραινόμαστε, να την αγγίζουμε. Να αναγνωρίσουμε ξανά τον αέναο δεσμό μας μαζί της και να τη γιορτάσουμε τιμώντας την σαν μάνα. Σαν μάνα που μας πρόσφερε και μας προσφέρει όλα τα εφόδια που χρειαζόμαστε για τη ζωή μας και τώρα που έχει ανάγκη είναι η σειρά μας να τη φροντίσουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς βλέπουν οι Έλληνες την κλιματική αλλαγή;

Gov.gr: Αισθητήρες IoT θα παρακολουθούν υποδομές και περιβαλλοντικούς δείκτες

30 δέντρα σε όλο τον πλανήτη ηλικίας άνω των 2.000 ετών - Tα παλαιότερα είναι 4.900 ετών

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis