Απόψεις

Έρχονται σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας

βουλη κοινοβουλιο.jpg

Σημαντικές αναδιατάξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας αναμένεται να δρομολογηθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα, που θα μεταβάλλουν τους σημερινούς συσχετισμούς των κομμάτων. 

Οι ξαφνικές και εντατικές διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τα δύο εντυπωσιακά, σε συμμετοχή κόσμου, συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα με το ηχηρό όχι στη χρήση του ονόματος Μακεδονία, η αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis, (που όμως αφήνει "σκιές" με τον τρόπο με τον οποίο δημοσιοποιήθηκε, όπως το απίστευτο "με εντολή Πρωθυπουργού διαβιβάσθηκε στην Βουλή η δικογραφία" ενώ είναι Συνταγματική επιταγή η διαβίβαση στη Βουλή κάθε δικογραφίας στην οποία εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα) και οι καταγγελίες, από τους εμπλεκομένους, περί βρόμικης σκευωρίας, με στόχο την προσωπική και κομματική βλάβη τους, δημιούργησαν νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.

Η πρώτη μεγάλη "παράπλευρη απώλεια" της έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μεταξύ των κομμάτων, ήταν η διαγραφή, από τον Πρόεδρο της ΝΔ, του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελου Αντώναρου. Ο οποίος, με αφορμή την εμπλοκή στο σκάνδαλο Novartis του Αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, ζήτησε την άμεση απομάκρυνση από το κομματικό αξίωμά του.

Ήδη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικρατεί τεταμένη ατμόσφαιρα και υπάρχει ορατός ο κίνδυνος για περαιτέρω αποσυσπείρωση ή, το χειρότερο, για διάσπαση του κόμματος. Οι διάφορες τάσεις στο κόμμα (Μητσοτακικοί, Καραμανλικοί και Σαμαρικοί) βρίσκονται στις επάλξεις για το ποια θα κυριαρχήσει.Το θετικό και παρήγορο (αυτή την περίοδο) για τη ΝΔ είναι η δυναμική που έχει και η πρωτοπορεία που διατηρεί (με διψήφια διαφορά) στην πρόθεση ψήφου για τις επόμενες εκλογές. Οι φίλοι της ΝΔ, περιμένουν με ενδιαφέρον και την τοποθέτηση του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του κόμματος. 
Ακόμη, η μεγάλη συμμετοχή κόσμου στα δύο συλλαλητήρια για το Μακεδονικό, άνοιξε την όρεξη σε φιλόδοξα άτομα, που κινούνται στον ακροδεξιό χώρο, να βολιδοσκοπήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας ενός νέου κόμματος δεξιότερα της ΝΔ.

Από την άλλη πλευρά, στο χώρο της Αριστεράς, υπάρχουν έντονες διεργασίες για την δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, που θα στεγάσει όσους αποστασιοποιήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ με το αιτιολογικό ότι το κυβερνών κόμμα, στην προσπάθεια των στελεχών του να παραμείνουν στην εξουσία, "πρόδωσε" την Αριστερή ιδεολογία και "ασπάσθηκε" καπιταλιστικές πολιτικές.
Στο εγχείρημα αυτό μετέχουν η ΛΑΕ υπό τον Λαφαζάνη, η Πλεύση Ελευθερίας υπό την Ζωή Κωνσταντοπούλου, ένα μεγάλο μέρος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καθώς και άλλες Αριστερές Συλλογικότητες. Επικεφαλής τού νέου φορέα θα είναι, εκτός απροόπτου, ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος. Ο υπό ίδρυση νέος πολιτικός φορέας, εκτιμάται ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές θα εξασφαλίσει την είσοδό του στο νέο κοινοβούλιο.

Οι δρομολογούμενες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θεωρείται βέβαιον ότι, τουλάχιστον, το επόμενο χρονικό διάστημα δεν θα πλήξουμε...

ekriti.gr

Απόψεις

Η πολιτική ένδεια ως επιχείρημα. Του Νίκου Κουρουπάκη

Νίκος Κουρουπάκης

Πριν από τριάντα χρόνια, ο αείμνηστος φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης είχε δώσει συνέντευξη Τύπου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Αιχμηρός ο λόγος του, ως συνήθως, καυτηρίασε την παθολογία της ελληνικής πολιτικής: «Η Ελλάδα», είπε, «δεν είναι µια πολιτική κοινωνία, αλλά ένα είδος τεράστιας οικογένειας, που μέσα της επικρατούν υστερικές κραυγές του τύπου: “Τι µου έκανες, εγώ που σου είχα δώσει τόσα” κ.λπ. […] Δεν υπάρχει πολιτική στην Ελλάδα, υπάρχει προσωπολογία,  κουτσομπολιό […]». 

Αμφιβάλλω αν θα έλεγε κάτι διαφορετικό σήμερα – αυτό είναι το διαρκές δράμα µας.  Στον τόπο που γεννήθηκε η πολιτική και η σκέψη, ζούμε, εδώ και δεκαετίες, τον εξευτελισμό της πολιτικής και την αποσάθρωση της σκέψης. Η οξεία οικονομική κρίση από το 2010 και μετά οδήγησε στον περαιτέρω εκφυλισμό του ήδη χαμηλής ποιότητας πολιτικού διαλόγου.

Δεν είναι μόνον η είσοδος της νεοναζιστικής αλητείας στο Κοινοβούλιο, αλλά και η αχαλίνωτη άνοδος της φαιδρότητας, της ασυναρτησίας και του καιροσκοπισμού στις τάξεις των πολιτικών εκπροσώπων µας. Δεν είναι πρωτόγνωρα φαινόμενα, όπως λένε μερικοί από άγνοια, προχειρότητα ή ιδιοτέλεια. 
Είναι όμως πιο έντονα και, οπωσδήποτε, αναντίστοιχα µε το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. 

Χωρίς λογικό ειρμό 

Η φαιδρότητα συμβαδίζει µε την ασυναρτησία – την έλλειψη λογικού ειρμού στη σκέψη και την απουσία συνοχής στις πράξεις ενός ανθρώπου. Άλλα λένε, άλλα εννοούν, άλλα κάνουν. 
Ο σοβαρός μεριμνά, συνήθως, για τη λογική του συγκρότηση• ο φαιδρός, είτε από έλλειψη αυτεπίγνωσης, είτε από αυταρέσκεια, αδιαφορεί. 
Η ελληνική πολιτική απέκτησε κβαντικές ιδιότητες: η πολιτική θέση ενός βουλευτή είναι απροσδιόριστη• συγκεκριμενοποιείται µόνο όταν τίθεται υπό παρατήρηση! Ο κοινοβουλευτικός εκφυλισμός ολοκληρώνεται µε τον καιροσκοπισμό – κάνω ό,τι µε συμφέρει, ανάλογα µε τις ευκαιρίες που µου παρουσιάζονται.  
Τα παραδείγματα μετεγγραφών είναι τόσο πολλά που είναι δύσκολο να τα θυμηθείς όλα η λίστα είναι εξαντλητική.  
Τι κοινό έχουν οι περισσότεροι; Προδίδοντας το άγραφο συμβόλαιο εμπιστοσύνης µε τους ψηφοφόρους τους, εγκαταλείπουν το συνδυασμό ή το κόμμα µε το οποίο εκλέχθηκαν, το οποίο συνήθως είναι μικρό, µε περιορισμένες δυνατότητες εκλογικής επιτυχίας, για να ενταχθούν σε ένα μεγάλο, που τους παρέχει περισσότερες πιθανότητες πολιτικής σταδιοδρομίας. Οι καιροσκόποι ευδοκιμούν όσο υπάρχει πολιτική αγορά που τους παρέχει ευκαιρίες. 

Συγκάλυψη 

Βεβαίως, η απαξία που συνοδεύει τον καιροσκοπισμό πρέπει να συγκαλυφθεί, γι’ αυτό οι καιροσκόποι επενδύουν τις επιλογές τους µε διακηρύξεις πίστης σε ιδεώδη – «το καλό της πατρίδας», «μεταρρυθμίσεις» κ.λπ. Χωρίς την ιδεολογική συγκάλυψη, ο καιροσκόπος ξεγυμνώνεται: για να µη γίνουν ορατά τα κίνητρά του, επιδίδεται σε γλωσσικές κατασκευές που τα μεταμφιέζουν.

Υπάρχουν και οι κενολόγοι, που δεν νιώθουν καν την ανάγκη εξηγήσουν την αποστασία τους. 
Φαιδρότητα, ασυναρτησία και καιροσκοπισμός συνήθως πάνε πακέτο. Η ιλαρότητα που σκορπά ο φαιδρός πολιτικός παράγεται από τη διάσταση της πραγματικής από την αναμενόμενη συμπεριφορά (κλασικό στοιχείο στις κωμωδίες) ή από την ασυναρτησία του. Στην κλασική βρετανική κωμωδία «Μάλιστα κ. Υπουργέ», ο υπουργός Χάκερ µας κάνει να γελάμε, εν μέρει γιατί, επιδιώκοντας το πολιτικό συμφέρον του, φάσκει και αντιφάσκει, χωρίς, συχνά, να το αντιλαμβάνεται! 

Η ασυναρτησία είναι προϋπόθεση του πολιτικού καιροσκοπισμού. Στο μέτρο που ο καιροσκόπος ενδιαφέρεται κυρίως για το συμφέρον του, δεν δεσμεύεται από τις απαιτήσεις του ορθού λόγου – δεν νοιάζεται να προσδώσει αφηγηματική συνοχή στη συμπεριφορά του. Σε µια ώριμη δημοκρατία, εξοστρακίζεται. Σε µια ανώριμη επιβραβεύεται. 

Η πολιτική, γράφει ο Καστοριάδης, είναι ο διαυγής (ανα)στοχασμός πάνω στους θεσμούς της κοινωνίας και τις επιλογές που καλούμαστε συλλογικά να κάνουμε.  Απαιτείται λογική σκέψη, αμοιβαία κατανόηση, δημόσια λογοδοσία, και έγνοια για  το κοινό καλό. Η πολιτική µας ζωή δεν χαρακτηρίζεται από αυτά.  

Ο Νίκος Κουρουπάκης είναι Δηµοτικός Σύμβουλος Σητείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενισχύσεις της ΕΕ για κορωνοϊό και φυσικές καταστροφές: 484,2 εκ. ευρώ για 20 χώρες

Κορωνοϊός - Πελώνη: Δεν τίθεται θέμα ειδικών προνομίων για τους εμβολιασμένους