Τετάρτη 18 ΣΕΠ 2019 12:25
 • Ηρακλειο
  27°C
 • Χανια
  27°C
 • Ρεθυμνο
  27°C
 • Λασιθι
  27°C
Ekriti.gr Logo

Επικοινωνία, ο μετεκλογικός δίαυλος επαφής πολιτικών με τους πολίτες. Του Θανάση Παπαμιχαήλ

Επικοινωνία, ο μετεκλογικός δίαυλος επαφής πολιτικών με τους πολίτες. Του Θανάση Παπαμιχαήλ

χειραψία

Καλή αρχή σε όλους όσοι είχατε την εύνοια των πολιτών και της τύχης, να εκλεγείτε σε βουλευτικά και αυτοδιοικητικά αξιώματα. Η επιτυχία σας στις εκλογές σημαίνει ότι ανοίγεται μπροστά σας μια περίοδος ενδιαφέρουσα και χρήσιμη. Στόχος σας θα πρέπει να είναι η αξιοποίηση της με τον καλύτερο τρόπο. Τα μηνύματα των τελευταίων εκλογών, εθνικών και αυτοδιοικητικών είναι σαφή. Οι πολίτες δεν είναι προβλέψιμοι στην ψήφο τους, οι παραδοσιακές μέθοδοι αναμέτρησης εξασθενούν και δεν υπάρχουν περιθώρια για δεύτερη ευκαιρία σε όσους απέδειξαν με τη συμπεριφορά τους ότι δεν την αξίζουν.

Στην αφετηρία κάθε νέας θητείας δημοτικής ή κοινοβουλευτικής θα πρέπει να επιδιώκεται μια πετυχημένη περίοδος με σκοπό την προσφορά προς τους πολίτες αλλά και την επανεκλογή. Το κλειδί της επιτυχίας είναι η σωστή και σε βάθος επικοινωνία με τους πολίτες. Πέραν από την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων, στον βέλτιστο δυνατό χρόνο, οι πολίτες στην περίοδο ανάμεσα των εκλογών που έγιναν και αυτών που ακολουθούν, βλέπουν με θετικό μάτι την επικοινωνία των πολιτικών μαζί τους.

Οι «έξυπνοι» αυτοδιοικητικοί και πολιτικοί  θα πρέπει να κρατήσουν ζωντανό τον δίαυλο επικοινωνίας με τους πολίτες, όπως λειτούργησαν και προεκλογικά. Με μπαράζ νέου κύκλου περιοδειών και επαφών με τους πολίτες, ζητώντας τους να γίνουν καθημερινά φορείς, μεταφέροντας τα μηνύματα στην κοινωνία. Τα προβλήματα αλλά και τα επιτεύγματα, πρέπει να αποτελούν είδηση και η διάχυση τους να γίνεται από τους πολίτες και όχι μόνο από δελτία τύπου και ΜΜΕ.

Η επικοινωνία με τους πολίτες είναι η Λυδία λίθος και αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σπουδαιότητα σε περίπτωση που οι εκλεγέντες έχουν ένα συνολικό όραμα για τη διοίκηση του κρατικού μηχανισμού.
Κάθε αυτοδιοικητικό ή πολιτικό στέλεχος θα πρέπει να φροντίσει την καθημερινή επαφή με τους πολίτες, χωρίς κομματικές ομιλίες, αλλά με κουβέντα για την καθημερινότητα τους. Να αναπτύξει παράλληλα, όλες τις πτυχές του προγράμματος του, με προσωπική επαφή και όχι κλεισμένος στο δρύινο γραφείο του.

Η επαφή ενός εκλεγμένου πολιτικού με τους πολίτες, από την επόμενη μέρα των εκλογών, στα μάτια τους δείχνει σαν μια ανατροπή και είναι θετικό πρόσημο για την επανεκλογή του.
«Δεν μας ξέχασε» είναι η γνωστή επωδός των πολιτών.

Ο πολιτικός με τον πολίτη πρέπει να έχει σχέση συναισθηματική, πολλές φορές στα όρια της καρμικής εξάρτησης, διαφορετικά αν δεν τον βλέπει συχνά δίπλα του και όχι μόνο στις τηλεοράσεις, σίγουρα την επόμενη φορά θα τον αγνοήσει.
Οι πολιτικοί των «κλειστών θυρών» πληρώνουν ακριβά την επιλογή τους μακριά από τους πολίτες.

Θανάσης Παπαμιχαήλ, Επικοινωνιολόγος
 

Διαβάστε επίσης. . .

Η υπ΄ αρίθμ. 21995/3-9-2019 Απόφαση του Πολιτικού Τμήματος...
Σε συνέχεια των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Eυρωπαϊκή Επιτροπή διεμήνυσε πως ΕΕ και Τουρκία...
Η διακήρυξη που παρουσίασε στον ελληνικό λαό ο Ανδρέας Παπανδρέου στις 3 Σεπτεμβρίου 1974 , θεμελίωνε την Στρατηγική για μια...