Skip to main content
ΑΠΟΨΕΙΣ

Εκλογές 2023: Τα υπέρ και τα κατά του συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής με το οποίο θα γίνουν οι επόμενες εκλογές

Image
Εκλογές 2023
 clock 13:49 | 24/05/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Οι εκλογές της Κυριακής 21ης Μαΐου ανήκουν στο παρελθόν. Η διαδικασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης (όπως αναμενόταν) ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα. Οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών πολιτικών κομμάτων, που κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις στις εκλογές, παρέλαβαν (τυπικά) και παρέδωσαν αμέσως την διερευνητική εντολή για την σχηματισμό κυβέρνησης (όπως ορίζεται από το Σύνταγμα).

Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς των πέντε κομμάτων που εισέρχονται στην Βουλή, σε μία ύστατη προσπάθεια (σύμφωνα με το Σύνταγμα) για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Όμως και αυτή η προσπάθεια δεν είχε αποτέλεσμα. Έτσι οδεύουμε σε νέες εκλογές, με πιθανή ημερομηνία την 25η Ιουνίου (θα ανακοινωθεί μετά την διάλυση της νέας Βουλής).

Το σύστημα της απλής αναλογικής με το οποίο διεξήχθησαν οι τελευταίες εκλογές, δεν εξέλεξε αυτοδύναμη κυβέρνηση (αναμενόμενο) αλλά ούτε και έγινε προσπάθεια των πολιτικών αρχηγών για κυβέρνηση συνεργασίας (όπως ήταν ο στόχος της απλής αναλογικής).

Μετά από αυτά, οδεύουμε προς τις δεύτερες εκλογές, που θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής είναι το "δώρο" από 20 έως 50 έδρες στο πρώτο κόμμα.

Συγκεκριμένα, το "δώρο" των εδρών στο πρώτο κόμμα ξεκινά με 20 έδρες μέχρι το ποσοστό 25% και μία έδρα για κάθε επιπλέον μισή μονάδα, με ανώτερο τις 50 έδρες ήτοι για ποσοστό 40%. Το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής εκτός του "δώρου" εδρών στο πρώτο κόμμα, έχει και άλλες παραμέτρους για την εκλογή αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Σημαντικός παράγοντας είναι το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής.

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου το ποσοστό ήταν 16,01. Σύμφωνα με αυτό το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής, η ΝΔ με το ποσοστό 40,79 (αν οι εκλογές γίνονταν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής) θα έβγαζε 171 έδρες και όχι 146 που έβγαλε με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Αν στις επόμενες εκλογές, η ΝΔ πάρει (υποθετικά) το ίδιο ποσοστό 40,79 αλλά το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής είναι 8,5% οι έδρες που θα βγάλει θα είναι 161.

Όσο μειώνεται το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής τόσο μειώνεται και ο αριθμός των εδρών που κερδίζει το πρώτο κόμμα. Αντίθετα, όσο αυξάνεται το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής, τόσο αυξάνεται ο αριθμός των εδρών που κερδίζει το πρώτο κόμμα και μάλιστα πέφτει και το ποσοστό για την αυτοδυναμία.

Το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, μπορεί να προσφέρει το "δώρο" εδρών στο πρώτο κόμμα, ταυτόχρονα όμως κρύβει και πολλές "παγίδες" για το πρώτο κόμμα, το οποίο για να κερδίσει την αυτοδυναμία πρέπει, εκτός του δικού του ποσοστού, το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής δεν πρέπει να είναι πολύ χαμηλό.

Η αυτοδυναμία είναι οριακά εφικτή (151 έδρες) με ποσοστό του πρώτου κόμματος, 38% και ποσοστό 7% των κομμάτων εκτός Βουλής. Φυσικά αν το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής είναι υψηλότερο, τότε μειώνεται και το ποσοστό για αυτοδυναμία.

Όπως και το αντίστροφο. Με όλα τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο για τη νέα εκλογική αναμέτρηση και ότι οι προηγούμενες εκλογές της 21ης Μαΐου, ανήκουν στην ιστορία...

ekriti.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκλογές 2023: Εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης έλαβε ο Ιωάννης Σαρμάς

Ιωάννης Σαρμάς: Ποιός είναι ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός

Εκλογές 2023: Με λίστα στις δεύτερες κάλπες - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis