Skip to main content
ΑΠΟΨΕΙΣ

Εκλογές 2023: Μονόδρομος ο σχηματισμος τρικομματικής κυβέρνησης, λόγω του υπέρογκου δημοσίου χρέους

Image
δημόσιο χρέος
 clock 09:37 | 15/04/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Η χώρα μας, ενώ δεν βγήκε ακόμη, ουσιαστικά, από την επιτήρηση των δανειστών από τα προηγούμενα μνημόνια, βρίσκεται και πάλι σε δυσμενή θέση λόγω της μεγάλης αύξησης του δημοσίου χρέους.

Από την μία πλευρά η πανδημία με το παρατεταμένο λοκ-ντάουν, που στοίχισε στο κράτος δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ (σημείωση: τα περισσότερα διατέθηκαν πλουσιοπάροχα σε λίγους, ενώ οι πολλοί πήραν ψίχουλα κι αυτά με επιστροφή), κι από την άλλη πλευρά η όχι ενδεδειγμένη διαχείριση των δημοσιονομικών, συν τις καταστροφικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οδήγησαν την χώρα σε νέο δανεισμό, με αποτέλεσμα σήμερα το δημόσιο χρέος να φθάνει τα 400(!!!) δισεκατομμύρια ευρώ.

Όταν το 2010, στις 23 Απριλίου, ο τότε Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την είσοδο της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) το χρέος ανέρχονταν στα 310 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι ο δανεισμός της χώρας σήμερα είναι μεγαλύτερος απ' ότι το 2010 που ζητήσαμε την βοήθεια του ΔΝΤ.

Η δύσκολη οικονομική κατάσταση, που βιώνουμε ως κράτος και ως πολίτες (ασχέτως αν μέχρι σήμερα δεν μας το λένε οι πολιτικοί αρχηγοί), σηματοδοτεί ένα και μόνο πράγμα:

Αν, στις εκλογές της 21ης Μαΐου, δεν εκλεγεί αυτοδύναμη κυβέρνηση (πράγμα απίθανο με την απλή αναλογική) τότε οι δανειστές, που δεν θέλουν "πειράματα", προκειμένου να διασφαλίσουν την επιστροφή των χρημάτων τους, θα επιβάλουν τον σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ) με Πρωθυπουργό τον αρχηγό του κόμματος που θα πάρει το μεγαλύτερο ποσοστό ή ακόμη και τρίτο πρόσωπο.

Αν δεν συμφωνήσουν τα κόμματα, τότε το πιθανότερο είναι η χώρα θα μπει, υποχρεωτικά, σε νέο μνημόνιο με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες. Και φυσικά θα σταματήσουν να μας δανείζουν!

Δυστυχώς, η Εθνική μας κυριαρχία, δεν εξαρτάται πλέον από εμάς. Όταν καταναλώνουμε περισσότερα απ' όσα παράγουμε, τότε μοιραία δανειζόμαστε. Και αυτοί που μας δανείζουν, αποφασίζουν και την κυβέρνηση που θα έχουμε (θυμηθείτε το δημοψήφισμα του 2015, όταν το "όχι" του 62,5% έγινε σε μία νύχτα "ναι". Και σωστά έγινε γιατί αλλιώς σήμερα δεν θα είχαμε μαντήλι να κλάψουμε) και το πώς θα κυβερνηθούμε.

Γιατί, όποιος βάζει τα χρήματα βάζει και τους κανόνες.

Τέλος, οι δανειστές, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της και να πληρώνει τα δάνεια, θέλει όλα τα κόμματα συνυπεύθυνα στην διακυβέρνηση. Και όχι το ένα να ρίχνει τις ευθύνες στο άλλο.

ekriti.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρκούν τα social media για να εκλεγείτε; Του Θανάση Παπαμιχαήλ*

ΜΕΘ Παιδιών: Οι «μικροί» ήρωες. Γράφει ο Αναστάσιος Δ. Χατζής

Εκλογές και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Του Νότη Μαριά*

 

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis