Απόψεις

Από την δήθεν έξοδο από τα μνημόνια στη δρακόντεια ενισχυμένη εποπτεία. Του Νότη Μαριά

μαριάς

Όλα τα ψέματα έχουν κοντά πόδια. Και φυσικά δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά με τους ανερμάτιστους και αναληθείς ισχυρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περί δήθεν καθαρής εξόδου από τα μνημόνια. Σύμφωνα με το από 11 Ιουλίου 2018 Δελτίο Τύπου της Commission, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε το πλαίσιο της περίφημης ενισχυμένης εποπτείας της Πατρίδας μας «με σκοπό να διευκολύνει την εξομάλυνση της κατάστασης στην Ελλάδα».

Δηλαδή για άλλη μια φορά όλα τα λεφτά είναι η διασφάλιση των δανειστών, όπως ακριβώς έγινε και με τα μνημόνια τα οποία όχι μόνο δεν έσωσαν την Ελλάδα αλλά αντίθετα την μετέτρεψαν σε ένα απέραντο κοινωνικό νεκροταφείο προκειμένου να διασωθούν οι δανειστές και οι τράπεζές τους όπως άλλωστε συνομολόγησε και ο Ντάισελμπλουμ απαντώντας σε σχετική Ερώτηση μου στην Ευρωβουλή.

Έτσι κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά η ενισχυμένη εποπτεία που θεσπίστηκε με το λεγόμενο δίπτυχο του Κανονισμού 472/2013 ενώ κάτι τέτοιο δεν έγινε και με τις άλλες χώρες που ήταν σε μνημόνια. Μάλιστα η ενισχυμένη εποπτεία κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί δήθεν την κατάλληλη προσέγγιση «για να διευκολυνθεί η παροχή στήριξης για την υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων κατά την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος» δηλαδή με άλλα λόγια για να είναι σίγουροι οι δανειστές ότι θα συνεχιστεί η λιτότητα, η βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή και η φορομπηχτική πολιτική προκειμένου να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% κατ΄ έτος μέχρι το 2022, πλεονάσματα τα οποία βεβαίως δεν μένουν στην Ελληνική οικονομία αλλά πάνε στις τσέπες των δανειστών.

Η επιτήρηση θα επικεντρωθεί σε έξι τομείς που περιλαμβάνουν: α) τη δημοσιονομική πολιτική (φόροι, δημόσιες δαπάνες, μισθοί δημοσίου, συντάξεις δημοσίου κλπ), β) τη δημοσιονομική διαρθρωτική πολιτική στην οποία οι δανειστές συμπεριλαμβάνουν τις μειώσεις των συντάξεων από 1.1.2019 με την πλήρη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, γ) την κοινωνική πρόνοια (μείωση των κοινωνικών επιδομάτων), δ) τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην οποία οι δανειστές εντάσσουν το ξεπούλημα των κόκκινων δανείων στα κοράκια, ε) τις αγορές εργασίας και προϊόντων και στ) τη δημόσια διοίκηση.

Έτσι στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας οι δανειστές θα συνεχίσουν τη «στενή παρακολούθηση της οικονομικής κατάστασης και της εξέλιξης της οικονομίας της Ελλάδας».

Η ενισχυμένη εποπτεία η οποία θα ισχύσει για έξι μήνες και θα μπορεί να ανανεώνεται ανά εξάμηνο σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «είναι πιθανόν να παραμείνει σε ισχύ όσο διάστημα ισχύουν τα μέτρα για το χρέος που εξαρτώνται από τις πολιτικές δηλαδή έως το 2022». Στο πλαίσιο αυτό η «Ελλάδα θα παρακολουθείται μέσω πιο συχνών αποστολών αξιολόγησης από την Επιτροπή και άλλους θεσμούς και η υποβολή Εκθέσεων θα πραγματοποιείται σε τριμηνιαία βάση».

Και αν κάποιοι είχαν αμφιβολία για την τύχη της τρόικας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας ενημερώνει ότι η τρόικα ζει και βασιλεύει μια και σύμφωνα με τον Κανονισμό 472/2013 «η Επιτροπή αναλαμβάνει ενισχυμένη εποπτεία σε συνεννόηση με την ΕΚΤ και όπου είναι σκόπιμο με το ΔΝΤ». Έτσι λοιπόν η τρόικα δήθεν έφυγε προκειμένου τελικά να παραμείνει τουλάχιστον μέχρι το 2022 και βάλε επικουρούμενη για να μην ξεχνιόμαστε και από τον ΕΜΣ του Ρέγκλινγκ και της παρέας του στην οποία θα συμμετέχει πλέον ως παχυλά αμειβόμενος σύμβουλος ο Ντάισελμπλουμ τον οποίο οι Ολλανδοί εκλογείς έστειλαν πρόσφατα στην β΄ εθνική κατηγορία.

Και για να μην υπάρξει και καμία αμφιβολία για το μέλλον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώνει Συριζαίους και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις ότι «η κανονική εποπτεία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα αρχίσει μόλις λήξει ή εφόσον δεν ανανεωθεί πλέον το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας και θα διαρκέσει έως ότου εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει λάβει η Ελλάδα». Δηλαδή με άλλα λόγια όπως αδιαλείπτως επισημαίναμε εδώ και χρόνια η εποπτεία θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το 2060!!!

Αυτό λοιπόν σημαίνει κατά Τσίπρα ....καθαρή έξοδος από τα μνημόνια. Φανταστείτε να μην ήταν «και καθαρή η έξοδος από τα μνημόνια»!!!

Και φυσικά για να μην ξεχνιόμαστε το κατοχικό ταμείο για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας θα λειτουργεί για 99 χρόνια.

Αθλητικά

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Οι ελληνικές συμμετοχές της 6ης ημέρας (28/07)

mpoyrmpoy-kyridoy.jpg

Η συμμετοχή της Χριστίνας Μπούρμπου και της Μαρίας Κυρίδου στον τελικό της δίκωπου γυναικών στην κωπηλασία ξεχωρίζει απ' τις ελληνικές παρουσίες στην αυριανή (Πέμπτη, 29/07) 7η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.
Στην σκοποβολή η Άννα Κορακάκη ξεκινάει στα προκριματικά για το σπορ πιστόλι 25 μέτρων γυναικών, προκειμένου να διεκδικήσει ακόμη ένα μετάλλιο για τα ελληνικά χρώματα, ενώ ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη θα διεκδικήσουν την πρόκρισή τους στα ημιτελικά του μεικτού διπλού στο τένις, μπαίνοντας με νίκη επί των Αυστραλών Μπάρτι και Πιρς στη «ζώνη» των μεταλλίων...

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ 7ης ΗΜΕΡΑΣ

ΠΕΜΠΤΗ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Tokyo Aquatics Centre
-4Χ100 Μικτή ατομική: Προκριματικές σειρές (14:27): Συμμετοχή εθνικής ομάδας (2η σειρά)

ΤΕΝΙΣ
Ariake Tennis Park - Court 2
-Προημιτελικοί μεικτού (3ο ματς στη σειρά στο Court 2) - Μαρία Σάκκαρη/Στέφανος Τσιτσιπάς εναντίον Άσλεϊ Μπάρτι/Τζον Πιρς (Αυστραλία)

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
Kamakura
-RS:X Ανδρών: Ιστιοδρομίες 10-12 (09:20): Βύρωνας Κοκκαλάνης
Kamakura
-RS:X Γυναικών: Ιστιοδρομίες 10-12 (07:05): Κατερίνα Δίβαρη
Fujisawa
-Laser Radial Γυναικών: Ιστιοδρομίες 7-8 (06:15): Βασιλεία Καραχάλιου
Enoshima
-Finn Ανδρών: Ιστιοδρομίες 5-6 (08:35): Ιωάννης Μιτάκης
Zushi
-470 Ανδρών: Ιστιοδρομίες 3-4 (09:05): Παναγιώτης Μάντης - Παύλος Καγιαλής
Enoshima
-470 Γυναικών: Ιστιοδρομίες 3-4 (06:05): Αιμιλία Τσουλφά - Αριάδνη Σπανάκη

ΠΟΛΟ
Tatsumi Water Polo Centre
-Αγώνας Α΄ ομίλου (12:20): Ελλάδα - Ιαπωνία

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ
Asaka Shooting - 25m Range
-Σπορ πιστόλι γυναικών 25m - Προκριματικά: Βολές ακριβείας (03:00): Άννα Κορακάκη

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ
Sea Forest Waterway
- Μονό σκιφ γυναικών: Ημιτελικοί για θέσεις 1-12 (04:30): Αννέτα Κυρίδου
Sea Forest Waterway
-Μονό σκιφ ανδρών: Ημιτελικοί για θέσεις 1-12 (05:10) Στέφανος Ντούσκος
Sea Forest Waterway
-Δίκωπος γυναικών (03:30): Τελικός Α (Θέσεις κατάταξης 1-6) - Χριστίνα Μπούρμπου - Μαρία Κυρίδου

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ
Yumenoshima Final Field
-Ατομικό γυναικών: Φάση των «64» (06:32): Ευαγγελία Ψάρρα εναντίον της Τσιά-Εν Λιν (Ταϊπέι)
Διάρκεια αγώνων: 10:00 - 12:40
Ατομικό γυναικών: Φάση των «32»: Ευαγγελία Ψάρρα (εφόσον προκριθεί)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ολυμπιακός: Για την πρόκριση απόψε στο Μπακού κόντρα στη Νέφτσι

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Στην 7η θέση Μάντης και Καγιαλής, στην 10η θέση ο Μιτάκης