Απόψεις

Ανθρώπινα Δικαιώματα: Τα θεμέλια του πολιτισμού μας. Του Χάρη Μαμουλάκη

χάρης μαμουλάκης

Στα συντρίμμια δύο παγκόσμιων πολέμων, η παλινόρθωση ενός ελεύθερου, δίκαιου και ειρηνικού κόσμου ήταν ζωτικής σημασίας για την ανθρωπότητα. Έτσι, στις 10 Δεκέμβρη του 1948 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ασπάστηκε την  Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία έθεσε τα θεμέλια του αξιακού συστήματος του σύγχρονου πολιτισμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι σέβεται την απαράγραπτη αξία των δικαιωμάτων και εναντιώνεται στις παραβιάσεις τους (λ.χ. φυλετικές διακρίσεις, ρατσισμός, μισαλλοδοξία, καταπίεση), αλλά κυρίως έχει αποδείξει έμπρακτα  την προάσπιση, την εμπέδωση και την επέκτασή τους.  Σε αυτό το πνεύμα, θα σταχυολογήσω ενδεικτικά μερικά παραδείγματα κατοχύρωσης ανθρώπινων δικαιωμάτων κατά την περίοδο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ:

•        Εξασφάλισε καθολική πρόσβαση στην υγεία με τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για 1.5 εκ. ανασφάλιστους πολίτες και κατάργησε το επαίσχυντο “πεντάευρο” στα νοσοκομεία για όλους τους ασφαλισμένους (ν. 4368/16).

•        Διέθεσε το “Κοινωνικό Μέρισμα” ανακουφίζοντας οικονομικά 3.7 εκ. συμπολίτες μας, οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (π.χ. πολύτεκνες οικογένειες, μακροχρόνια ανέργους γονείς, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ)

•        Προέβη στην κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

•        Θέσπισε νομικό πλαίσιο για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου (ν. 4491/2017) και το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια (ν. 4356/2015), ανταποκρινόμενη σε πάγια αιτήματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

•        Απλοποίησε και επιτάχυνε τους όρους και προϋποθέσεις απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας και αποκατέστησε μία μεγάλη αδικία με την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται ή φοιτούν στη χώρα μας (ν.4332/15 και ν. 4531/2018)

•        Προστάτευσε τα ΑΜΕΑ με την κοινωνική τους ένταξή, την πρόσβαση στην εργασία και τους αξιοπρεπής όρους διαβίωσης (π.χ. ενσωμάτωση της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ με το Ν. 4488/2017

Η παραπάνω λίστα δεν εξαντλεί τις ενέργειες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα δικαιωμάτων. Πράξαμε πολλά και θα μπορούσαμε ακόμα περισσότερο αν ο δημοσιονομικός χώρος δεν ήταν ασφυκτικός, αν ο πολιτικός χρόνος ήταν περισσότερος.

Είναι όμως χρήσιμο να αναρωτηθούμε τι πράττει η Κυβέρνηση της ΝΔ στο πεδίο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μέσα σε 5 μήνες διακυβέρνησης δεν αδιαφόρησε απλώς, αλλά κατόρθωσε ήδη να σημειώσει πισωγύρισμα. Ενδεικτικά παραδείγματα: το νομοσχέδιο για το άσυλο το οποίο προβλέπει “κλειστές δομές προσωρινής υποδοχής” τον περιορισμό στην πρόσβαση στην εργασία, διαπνέεται από τιμωρητικές λογικές μη συμμόρφωσης και αδιαφορία για τις ευάλωτες ομάδες κ.α. Η καταστρατήγηση της πρόσβασης των προσφύγων στην υγεία καταργώντας τη διαδικασία έκδοσης ΑΜΚΑ. Η καταψήφιση κατά τη Συνταγματική Αναθεώρηση της του αρ. 5 ως προς την προσθήκη σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου, το οποίο θα συνιστούσε νίκη κατά των διακρίσεων. Η δραστική μείωση του Κοινωνικού Μερίσματος έτσι ώστε από τη διανομή του σε 3.5 εκ ωφελούμενους θα καταλήξει οριακά σε… 250 χιλ. Ο κατάλογος είναι μεγάλος. Και έπεται συνέχεια, χωρίς αμφιβολία.

Εμείς στη μεγάλη προοδευτική πολιτική δύναμη του τόπου, ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, γνωρίζουμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι “μάννα εξ ουρανού”, κατακτώνται μέσα από κοινωνικούς αγώνες. Δεν είναι αλώβητα στις κοινωνικές μεταβολές, χρειάζονται προστασία. Δεν είναι πολυτέλεια, είναι προϋπόθεση δικαιοσύνης, ειρήνης, δημοκρατίας, ευημερίας και αξιοπρέπειας. Τα θεμέλια του πολιτισμού μας τα ενισχύουμε, δεν τα πριονίζουμε…

*Ο Χάρης Μαμουλάκης είναι Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου - Πολιτικός Μηχανικός BEng MSc

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να βυθίζει τη χώρα σε οικονομική και υγειονομική κρίση

ΣΥΡΙΖΑ

Για "αποσπασματικά μέτρα πανικού" κάνουν λόγο πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέχεια των σημερινών νέων ανακοινώσεων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

"Η κυβέρνηση προσπαθεί για ακόμη μία φορά να καλύψει τα εγκληματικά λάθη της στο άνοιγμα του τουρισμού χωρίς κανένα στιβαρό υγειονομικό πρωτόκολλο, πίσω από αποσπασματικά μέτρα πανικού που και κανένα αποτέλεσμα δεν θα έχουν στον περιορισμό της πανδημίας και θα τινάξουν στον αέρα όσες επιχειρήσεις και εργαζόμενους έχουν αντέξει" σημειώνουν οι εν λόγω πηγές.

"Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη μας λέει ότι δεν φέρει ευθύνη για το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς υποχρεωτικά μαζικά τεστ. Δεν φέρει καμία ευθύνη για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε κλειστούς χώρους για ένα μήνα, που την επανέφεραν τώρα άρον άρον. Δεν φέρει ευθύνη για την πληρότητα 100% στα αεροπλάνα. Δεν φέρει ευθύνη για την πληρότητα 85% στις συγκοινωνίες που πολίτες και τουρίστες μετακινούνται σαν σαρδέλες με αραιά δρομολόγια. Δεν φέρει ευθύνη για την αύξηση της πληρότητας από το 60 στο 85% στα πλοία. Ούτε καν για την παταγώδη αποτυχία του δήθεν επιτελικού κράτους που δεν μπορεί να συντονιστεί με τις αρμόδιες τοπικές και ελεγκτικές αρχές για την τήρηση των μέτρων" συνεχίζουν και σχολιάζουν πως "για τον κ. Μητσοτάκη ευθύνη φέρουν μόνο οι πολίτες, η νεολαία και όσοι πασχίζουν να αντέξουν στην κρίση. Και φυσικά ο κορωνοϊός που κολλάει μόνο μετά τις 12 το βράδυ, όπως φαίνεται από τις αποφάσεις της κυβέρνησης".

"Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να βυθίζει τη χώρα και στην οικονομική αλλά και στην υγειονομική κρίση με τις αντιφάσεις του. Και συνεχίζει να επιβεβαιώνει με κάθε απόφασή του πως κατάφερε να μετατρέψει την επιτυχία των πολιτών στο πρώτο κύμα της πανδημίας σε πρωτοφανές φιάσκο με τις παλινωδίες του" καταλήγουν οι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.