Απόψεις

Αφελείς ή ιδιοτελείς είναι επικίνδυνοι. Του Θανάση Παπαμιχαήλ

Βουλή συζήτηση

Κοσμογονικές αλλαγές στο πολιτικό μας τοπίο θα συντελεστούν μέσα στον τρέχοντα χρόνο, οι οποίες πιθανότατα θα επισφραγιστούν με πρόωρες εκλογές. Η πρόβλεψη, για τον μη πρωταγωνιστικό ρόλο μερικών από τους σημερινούς αρχηγούς κομμάτων, δεν είναι αυθαίρετη, αλλά εδράζεται στις νέες εξελίξεις που αναμένεται να προκύψουν στο εγγύς χρονικό διάστημα! 
Και δεν αναφερόμαστε μόνο, στη γύμνια του ιδεολογικού περιτυλίγματος των κομμάτων εξουσίας, που θα επηρεάσει κι αυτή με τη σειρά της, σημαντική μερίδα ψηφοφόρων που θα απαιτήσουν «αλλαγή κορυφής»!

Εννοούμε την τρομοκρατική ανεπάρκεια των βασικών μονομάχων, να συνειδητοποιήσουν την τεράστια ευθύνη τους απέναντι στην κοινωνία και στην μακρόχρονη Ελληνική ιστορία και με ρητορείες τους, αναπαράγουν τα πλέον καταστροφικά στερεότυπα, μίσους, τυφλής εκδίκησης, φθηνού λεονταρισμού, άκρατου κρατισμού, έχοντας διαβρώσει και την κοινωνία σε βαθμό διχασμού.
Ανιστόρητοι, φαντασιώνονται την αέναη παραμονή τους στην εξουσία, αδιαφορώντας για τα εξωτερικά γεγονότα που εγκυμονούν κινδύνους εθνικής συμφοράς. Αφελείς ή ιδιοτελείς είναι επικίνδυνοι! 

Σήμερα, η Ελληνική κοινωνία απαρτίζεται από ρετάλια αριστερών ομάδων που ονειρεύονται ακόμη έναν άλλο κόσμο εφικτό, από παραπλανημένους ψηφοφόρους που πίστευαν ότι με την πρωτοδεύτερη φορά αριστερά δεν θα πάνε και πολύ χειρότερα τα πράγματα, από «τυφλωμένους» συνδικαλιστές και συντεχνίες που απαιτούν ανέφικτες παροχές και από ένα πολιτικό σύστημα που παραπαίει και μέσα στον πανικό ο ένας προσπαθεί να βγάλει το μάτι του άλλου. Η χώρα είναι απομονωμένη, με ανοχύρωτες τις ακτές του Αιγαίου, με χιλιάδες πρόσφυγες να έχουν πλημμυρίσει νησιά και το εσωτερικό της  χώρας, με αλυτρωτισμούς γειτονικών χωρών, με μειωμένα αποθέματα αξιοπιστίας, «μιλητές» επενδύσεις και χωρίς ουσιαστικά εξωτερικά στηρίγματα οικονομίας. 
Η χώρα είναι καταδικασμένη και οι πολιτικοί ταγοί μας «περί άλλων τυρβάζουν». Σκάνδαλα, μίζες, προεξεταστική, επιτροπές, μαύρο χρήμα, δωροδοκίες, βαλίτσες τροχήλατες και σακ βουαγιάζ, πρωταγωνιστούν στην καθημερινότητα μας. Όμως οι μέρες, οι ώρες είναι πολύ κρίσιμες. Βρισκόμαστε πλέον στην «ζώνη του ατυχήματος». 

Χρειάζεται όλα τα κόμματα να συζητήσουν χωρίς κομματικές παρωπίδες, χωρίς εγωισμούς και αρχηγικές φιλοδοξίες, για να πετύχουν την εθνική συνεννόηση και να αποτρέψουν τις αναμενόμενες για τους περισσότερους φίλους και «ιέρακες», καταστροφικές εξελίξεις. 

Συσκέψεις πολιτικών αρχηγών θα πρέπει να μετράγαμε αρκετές λόγω των εθνικών θεμάτων και όχι μεμονωμένα διαγγέλματα για «ψύλλου πήδημα».  Προέχει η ασφάλεια της χώρας από όσους την επιβουλεύονται και η τιμωρία των πολιτικών στο πεδίο της ηθικής στην ώρα της.

Η κομματική «πόλωση» δεν βοηθάει να ξεμπλέξουμε από την εθνική κρίση που βρίσκεται προ των πυλών, Τουρκίας, Σκοπίων και Αλβανίας. Το πολιτικό μας σύστημα κοιμάται, αντίθετα με την κοινωνία που ξαγρυπνά και αγωνιά για τα εθνικά μας θέματα. Η εξασφάλιση των συνόρων και η τήρηση όλων των Συνθηκών που έχουν υπογραφεί είναι τα μοναδικά αυτονόητα και προτεραιότητες. Οι Έλληνες πολίτες θα στηρίξουν κάθε Κυβέρνηση που θα βάλει τα εθνικά θέματα πάνω απ’ όλα ακόμα κι από την τιμωρία επίορκων πολιτικών και από τις θεσμικές αλλαγές με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους. Η εθνική αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια είναι το οξυγόνο των Ελλήνων. 
Όποιος πολιτικός προσπάθησε με διάφορα τερτίπια να μην το λάβει σοβαρά υπόψη του, διέγραψε το πολιτικό του μέλλον μονομιάς!

Ο Θανάσης Παπαμιχαήλ είναι επικοινωνιολόγος

Απόψεις

Τα προσόντα ενός σύγχρονου πολιτικού! Του Θανάση Παπαμιχαήλ

θανάσης παπαμιχαήλ

Σε προηγούμενο άρθρο μου είχα γράψει, πως ο Έλληνας πολιτικός είναι ένα ισχυρό brand name. Άλλωστε κάθε κράτος για να προχωρήσει βασίζεται πάντα στις ικανότητες των πολιτικών που αποφασίζουν. Αυτοί είναι οι κύριοι υπεύθυνοι αν η επιχείρηση που λέγεται κράτος προχωράει μπροστά ή όχι. Βέβαια, οι πολιτικοί ενός κράτους είναι ο «καθρέφτης» του λαού όπως ευφυώς έχει λεχθεί. Μέχρι σήμερα, τα απαραίτητα προσόντα ενός πολιτικού ήταν λίγο πολύ γνωστά. Πολιτική προίκα, πελατειακές σχέσεις, συγκυρίες, τύχη και άλλα γνωστά.

Η οικονομική κρίση, έφερε στο προσκήνιο την πολιτική κρίση και οι πολίτες / ψηφοφόροι έχουν αλλάξει. Ιδιαίτερα στη χώρα μας. Η αναγκαιότητα μιας νέας «ελίτ» πολιτικών, πολιτικών της νέας εποχής είναι πολύ μεγαλύτερη από πολλές άλλες χώρες. Δεν χρειάζεται ειδική ανάλυση για τους λόγους που έχουν οδηγήσει τους πολίτες/ ψηφοφόρους σε νέες θεωρήσεις για την εικόνα και τα νέα απαραίτητα προσόντα των πολιτικών της νέας εποχής που βιώνουμε. Μερικά από τα προσόντα ενός πολιτικού της νέας εποχής είναι:

• Συνδυάζει την τεχνοκρατική γνώση με την πολιτική του θέση.
Ο πολιτικός της νέας εποχής, της νέας «κοπής» συνδυάζει την γνώση, την μεθοδικότητα, την σκληρή δουλειά με τα δεδομένα της πολιτικής και δεν υπολογίζει το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος. Έχει όραμα, στόχους, και τα υπερασπίζεται με πυγμή. Δεν κάνει πίσω στις πρώτες αντιδράσεις μερίδας πολιτών ή συντεχνιών. Με τις τεχνοκρατικές του γνώσεις σε συνδυασμό με την πολιτική του εμπειρία δημιουργεί νέες κοινωνικές δομές.

• Βρίσκει το σωστό timing.
Πολλές πολιτικές πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να είχαν υλοποιηθεί, αν η χρονική στιγμή ήταν η κατάλληλη και δεν ήταν λάθος. Ανώριμη κοινωνία, ερασιτεχνική στρατηγική ενημέρωσης, ετεροχρονισμός των προτεραιοτήτων των πολιτών, ατυχής στιγμή και πολλά άλλα. Ο πολιτικός της νέας εποχής δεν βιάζεται αλλά ούτε αργοπορεί. Τα πάντα σωστά και στην ώρα τους.

• Δεν αποκρύπτει τα προβλήματα και δεν τα αγνοεί.
Ξέρει ότι οι πολίτες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με την αγγλοσαξονική φράση «go with the flow» πάω με το κοπάδι και δεν είναι αμβλύνοες! Ξέρει ακόμη ότι η εποχή των επικοινωνιακών ψιμυθιωμάτων ανήκει στην παλιά εποχή. Ο κόσμος μας είναι σε μετάβαση με υψηλές τις ταχύτητες των ραγδαίων αλλαγών.

• Αναγνωρίζει τα λάθη και τις παραλείψεις του.
Μην διεκδικείτε το αλάθητο. Μόνο ο Πάπας το έχει. Αναγνωρίστε τα λάθη και τις παραλείψεις που σας ακολουθούν από το πρόσφατο πολιτικό παρελθόν σας. Η παραδοχή δεν σημαίνει αδυναμία. Αντίθετα, η δημόσια υπεράσπιση ενός «αποδεδειγμένου» λάθους μπορεί να επιφέρει επικρίσεις και από τον τύπο και από τους πολίτες. Προσέχει να μην «πέφτει» σε λάθη αλλά και να μην τον ξεπερνούν οι εξελίξεις.

• Απαντάει άμεσα στην ερώτηση δημοσιογράφου ή πολίτη.
Πέρασε «ανεπιστρεπτί» η εποχή των σχολίων και των προλόγων, πριν δοθεί μια αμφίσημη τις περισσότερες φορές απάντηση από τον πολιτικό. Οι πολίτες «χόρτασαν» από θεωρητικές κουβέντες άνευ ουσίας. Απαιτούν άμεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις.

• Αντιμετωπίζει τις κρίσεις με επιδέξιο και ψύχραιμο τρόπο και δεν φοβάται να χάσει κάποιες μάχες κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας. Άλλωστε είναι γνωστή η Ιαπωνική παροιμία «Στην πολιτική πέσε 7 φορές σήκω 8». Γνωρίζει τη μεγάλη δύναμη των media, το πόσο αδηφάγα είναι για σκάνδαλα κάθε τύπου και δεν πέφτει σε παγίδες. Η αφέλεια δεν δικαιολογείται σε έναν πολιτικό της νέας εποχής. Όπως δεν «συγχωρείται» να μπει κάποιος στην πολιτική χωρίς να έχει «κολλήσει ένσημα» όπως χαρακτηριστικά λέγεται.

• Γνωρίζει πολύ καλά την ημερομηνία λήξης της πολιτικής του σταδιοδρομίας.
Η «χρυσή» εποχή ενός πολιτικού είναι μια δεκαετία. Μέσα σ’ αυτό τον χρόνο θα «ξεδιπλωθούν» όλες οι ικανότητες του και θα κάνει πράξη ότι υποσχέθηκε. Δεν ξεχνάει ότι δεν υπάρχει κανείς που είναι αναντικατάστατος. Ξέρει όσο πιο γρήγορα αποφασίσει την έξοδο του από την πολιτική, τόσο περισσότερο θα διαφυλάξει την υστεροφημία του. Ακόμη, η εμπειρία του έχει διδάξει ότι ένας από τους κινδύνους της μακροχρόνιας άσκησης εξουσίας είναι να πιστέψει στο τέλος στον ίδιο του τον μύθο. Μια ψευδαίσθηση και μόνο!

Θανάσης Παπαμιχαήλ, Επικοινωνιολόγος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πολιτικό σκηνικό αλλάζει! Του Θανάση Παπαμιχαήλ

Ηγεσίες. Του Θανάση Παπαμιχαήλ