Skip to main content
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πόσο κοστίζει η ... επιτυχία στις Πανελλαδικές

Πόσο κοστίζει η ... επιτυχία στις Πανελλαδικές
 clock 13:30 | 29/05/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

 

Το ερώτημα είναι, πόσο κοστίζει η είσοδος στα ΑΕΙ !!!

Η επιβάρυνση – πολλές φορές αβάστακτη και απαγορευτική – στον οικογενειακό προϋπολογισμό αρχίζει με την είσοδο του παιδιού στο λύκειο έως να περάσει στο πανεπιστήμιο. Αποτρεπτική γιατί πολλοί νέοι αναγκάζονται στην εποχή της κρίσης να εγκαταλείψουν ή να αναβάλλουν το όνειρο για μελλοντικές σπουδές, ή να υστερήσουν έστω στην προετοιμασία έναντι των άλλων. Μετά αρχίζουν τα άλλα έξοδα. Αυτά, του επιτυχόντα.Ενοίκια, διαβίωση φοιτητή κτλ

14.000 ευρώ υπολογίζεται ότι κοστίζει κατ’ ελάχιστον η προετοιμασία των μαθητών για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

«Εχουμε περιορίσει πολλά άλλα έξοδα για το φροντιστήριο των παιδιών» καταθέτουν οι γονείς , ωστόσο οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι τόσο ανταγωνιστικές, που το φροντιστήριο κρίνεται απαραίτητο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Συλλόγων Φροντιστών το ετήσιο κόστος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων ξεκινά για τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου από 1.200 ευρώ για έξι ώρες την εβδομάδα επι εννέα μήνες, και καταλήγει στα 3.700 ευρώ ετησίως για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου που έχουν επιλέξει τις σχολές της θετικής κατεύθυνσης, όπου μετέχουν πολλοί αριστούχοι , με στόχευση τις περιζήτητες θέσεις ειδικά των Ιατρικών σχολών και των σχολών του Πολυτεχνείου

Το κόστος αυτό των 14.000 ευρώ για την προετοιμασία ενός μαθητή γίνεται ακόμη μεγαλύτερο για την Ελληνική οικογένεια , εάν επιλέξουν τα παιδιά τους να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα προετοιμασίας τις τελευταίες τάξεις του Λυκείου.

Η εντατική προετοιμασία των ιδιαίτερων ξεκινά από τη Β΄ Λυκείου με το μέσο μηνιαίο κόστος για τρία βασικά μαθήματα να κυμαίνεται περί τα 350 ευρώ.

Ενώ στη Γ΄ Λυκείου διπλασιάζεται, στα 700 ευρώ μηνιαίως, αφού οι υποψήφιοι κάνουν φροντιστήριο και στα έξι εξεταζόμενα μαθήματα.

Και αυτό για δέκα μήνες συνολικά τον χρόνο.

Φυσικά όλοι εύχονται το παιδί τους να πετύχει σε καλή σχολή απο την πρώτη του φορά στις εξετάσεις, για ένα επιπλέον λόγο : διαφορετικά, το κόστος του φροντιστηρίου θα βαρύνει τον προϋπολογισμό της οικογένειας για μία ακόμη χρονιά.

Πρέπει φυσικά να συνυπολογίσουμε και το κόστος και τα έξοδα και για ξένες γλώσσες

Το μηνιαίο κόστος για ξένες γλώσσες κυμαίνεται από 30 έως 170 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό ωρών και μαθητών ανά τμήμα και το επίπεδο. Για παράδειγμα, για την απόκτηση του πτυχίου Lower το μηνιαίο κόστος είναι έως 120 ευρώ, ενώ για Proficiency 180 ευρώ

 

Και εδω εμφανίζεται ωστόσο το φαινόμενο “παροχές χωρίς ... αποδείξεις”.

Το «οι αποδείξεις δεν με ενδιαφέρουν. Θα προτιμούσα μια καλύτερη τιμή», είναι πλέον η ... μόνιμη επωδός όταν φθάνει η συζήτηση στα δίδακτρα, με τους γονείς να ζητούν την έκπτωση που συνοδεύει το “χωρίς απόδειξη” , ή έστω το κόψιμο απόδειξης μόνο μόνο για το 25%- 50% των διδάκτρων.

Άλλωστε και πολλοί φροντιστές έχουν εκμεταλευτεί την πρακτική αυτή της παραοικονομίας «διαφημίζοντας » την με ... τρόπο για να προσελκύσουν μαθητές , και συμπληρώνει την παραοικονομία των ιδιαίτερων μαθημάτων.

Στη χώρα λειτουργούν 2.589 φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, με 150.000 μαθητές και διδάσκουν περίπου 20.000 εκπαιδευτικοί.

Επίσης, υπάρχουν 5.960 φροντιστήρια ξένων γλωσσών, όπου φοιτούν 510.000 μαθητές και διδάσκουν 21.000 καθηγητές.

Και η όποια επιβάρυνση , αξίζει να προσθέσουμε, ότι αναμένεται να αυξηθεί με την νέα ... πολλοστή εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και την εφαρμογή των πανελλαδικού τύπου εξετάσεων από την πρώτη Λυκείου.

 

Μανώλης Δερμιτζάκης

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis