Skip to main content
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τσικνοπέμπτη: Τα «μυστικά» για να γίνεις ο καλύτερος ψήστης

Image
ψησιμο στα καρβουνα
 clock 12:52 | 06/03/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Η Τσικνοπέμπτη θέλει και καλό ψήστη για να απολαύστε νόστιμα κρέατα στα κάρβουνα.

Διαβάστε τις 22 συμβουλές ενός επαγγελματία ψήστη για καλοψημένες και ζουμερές μπριζόλες, παϊδάκια, μπιφτέκια, κοτόπουλο και σουβλάκια.

1. Για να ανάψετε τα κάρβουνα, χρειάζεστε πρώτα τα προσανάμματα. Αποφύγετε τα χαρτιά και τις εφημερίδες και κυρίως τα κουκουνάρια, γιατί μπορεί να σκάσουν και να σας τραυματίσουν.

2. Πολύ καλά προσανάμματα για μπάρμπεκιου θεωρούνται οι κληματόβεργες, τις οποίες πρέπει να τοποθετήσετε κάτω από τα κάρβουνα. Επίσης, τα μικροκομμένα ξυλάκια είναι ιδιαίτερα χρήσιμα, καθώς μπαίνουν κάτω από τα κάρβουνα, για να συντηρούν τη φλόγα και να ενισχύουν το άναμμα της φωτιάς του κάρβουνου.

3. Μία καλή συμβουλή είναι να χρησιμοποιούμε κάρβουνα που προέρχονται από δρυ, γιατί είναι πιο αποτελεσματικά και κρατάνε περισσότερο. Καλό είναι να αποφεύγουμε αυτά που προέρχονται από πεύκα και έλατα, γιατί η ρητίνη που περιέχουν βγάζει κάπνα, που μαυρίζει το κρέας και το κάνει να μυρίζει άσχημα. Ο «κανόνας» λέει να υπολογίσουμε περίπου ένα κιλό κάρβουνα ανά κιλό κρέατος.

Image
ψησιμο στα καρβουνα

4. Η ερώτηση τώρα είναι πότε είναι έτοιμα τα κάρβουνα. Τα κάρβουνα είναι έτοιμα για ψήσιμο όταν βλέπουμε πως στην επιφάνεια τους περίπου 80% δείχνουν καλυμμένα από γκρι στάχτη. Για να πετύχουμε ένα πιο ομοιόμορφο ψήσιμο πρέπει να τοποθετούμε τα κρέατα στην σχάρα αφήνοντας χώρο μεταξύ τους.

5. Ανάβουμε τα κάρβουνα και τα αφήνουμε μέχρι να σβήσει η φλόγα τελείως, γιατί αν η φωτιά δεν σβήσει τελείως, θα αναζωπυρώνεται, με αποτέλεσμα να μαυρίσει το κρέας και να καεί εξωτερικά.

6. Πριν ξεκινήσουμε το ψήσιμο, η φωτιά πρέπει να έχει «καθίσει». Aν κατά τη διάρκεια του ψησίματος αναζωπυρωθεί, μπορούμε να τη σβήσουμε με ξίδι. Oι υδρατμοί που θα πάνε στο κρέας που ψήνεται θα του δώσουν υπόξινη γεύση.

7. Αν οι σχάρες που θα χρησιμοποιήσουμε στο ψήσιμο είναι καινούριες, καλό είναι να μην τις πλύνουμε. Αλείφουμε τις σχάρες με ελαιόλαδο και τις βάζουμε πάνω στα αναμμένα κάρβουνα. Μόλις μαυρίσουν, είναι έτοιμες για χρήση.

8. Πρέπει να αφήσουμε τη σχάρα να κάψει και μετά να βάλουμε τα τρόφιμα στη για να μην κολλάει. Μπορούμε να την περάσουμε και με λίγο λάδι.

Image
ψησιμο στα καρβουνα

9. Αν μπορείτε προτιμήστε μία ψησταριά με καπάκι που να μπορεί να κλείνει. Με τον τρόπο αυτό η ένταση της φωτιάς διαχέεται και χαμηλώνει, αφού περιορίζεται το οξυγόνο. Το κρέας, το ψάρι ή τα λαχανικά ψήνονται στους χρόνους που επιθυμείτε.

10. Υπάρχει ένα κόλπο για να ελέγχουμε τη θερμοκρασία ψησίματος. Κρατάμε προσεκτικά την παλάμη μας πάνω από τα κάρβουνα σε απόσταση ψησίματος. Αν μπορούμε να την κρατήσουμε το χέρι μας εκεί για 2 δευτερόλεπτα η θερμοκρασία είναι υψηλή, για 3-4’’ κανονική, 5-6’’ μέτρια, 7-8’’ χαμηλή.

11. Υπάρχει τρόπος να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία ψησίματος στα κάρβουνα; Για να ελαττώσουμε τη θερμότητα, καλύπτουμε τα κάρβουνα με στάχτη και όταν θέλουμε να την αυξήσουμε, απομακρύνουμε τη στάχτη, ανακατεύουμε τα κάρβουνα και κάνουμε λίγο αέρα με ένα χαρτόνι.

12. Για να χαμηλώσετε την θερμοκρασία ψησίματος ανεβάστε τη σχάρα ή σκορπίστε τα κάρβουνα.

Image
ψησιμο στα καρβουνα

13. Ποια είναι η σωστή απόσταση που ψήνουμε στη σχάρα; Πρέπει να προσέχουμε κατά το ψήσιμο οι σχάρες, να μην είναι πολύ κοντά στα κάρβουνα, γιατί το λίπος που θα στάζει θα καπνίζει το κρέας.

14. Καλό είναι να έχουμε αλείψει τη σχάρα με ελαιόλαδο και να έχει κάψει καλά, για 3-4 λεπτά πριν τοποθετήσουμε το κρέας μας.

15.Ιδανικά, οι σχάρες πρέπει να απέχουν 7-10 εκατοστά απ’ τα κάρβουνα. Το κρέας που θα ψήσουμε μπορούμε να το βάλουμε πάνω στη σχάρα περίπου 5 λεπτά αφού τις έχετε ακουμπήσει στη φωτιά, ώστε να έχει καταλαγιάσει η υπερβολική υψηλή θερμοκρασία.

16.Πριν βάλουμε το κρέας στη φωτιά, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να το έχουμε βγάλει από το ψυγείο αρκετή ώρα πριν γιατί αλλιώς θα ψηθεί εξωτερικά αλλά από μέσα θα μείνει ωμό.

17. Εάν θέλουμε μαρινάρουμε για κάποιες ώρες το κρέας αλλά πριν το τοποθετήσουμε στη φωτιά το στραγγίζουμε πολύ καλά και αλείφουμε με λίγο λάδι τη σχάρα για να μην κολλήσει. Το μαρινάρισμα βοηθάει τα κρέατα να είναι πιο τρυφερά, ζουμερά και εύγευστα. Το μείγμα για το μαρινάρισμα μπορεί να είναι από κρασί , μπαχαρικά όπως πιπέρι, μπαχάρι, γαρύφαλλα και μυρωδικά όπως δυόσμο, μαϊντανό και άνιθο. Ένα άλλο πολύ ιδιαίτερο μείγμα είναι με τζίντζερ, ξύσμα από πορτοκάλι ή λεμόνι, μουστάρδα, μέλι, γιαούρτι και μπαλσάμικο. Ιδανικός χρόνος μαριναρίσματος για το μοσχάρι και το χοιρινό είναι γύρω στις 12 ώρες, ενώ το κοτόπουλο 3-4 ώρες. Όσο μαρινάρουμε το κρέας το γυρνάμε πολλές φορές έτσι ώστε να τραβήξει την ουσία από όλες τις πλευρές. Το μείγμα της μαρινάδας που περισσεύει όταν βάλουμε το κρέας για ψήσιμο, μπορούμε να το βράσουμε και έτσι δημιουργείται μία πολύ νόστιμη σάλτσα που θα συνοδεύσει τα κρέατά μας.

Image
ψησιμο κρεατος

18. Δεν αλατίζουμε «ποτέ» το κρέας κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Το αλάτι το στεγνώνει και απορροφά τα υγρά του κρέατος. Επίσης δεν λαδώνουμε το κρέας πριν το ψήσουμε, το λίπος που περιέχει αρκεί για να ψηθεί σωστά και να κρατήσει τη γεύση του.

19. Να χρησιμοποιείτε τσιμπίδα για να γυρίζετε το κρέας. Εάν τα γυρίσετε με πηρούνα τρυπιέται και χάνει τους χυμούς του. Αντίθετα εάν ψήνουμε λουκάνικα επιβάλλεται να τα τρυπήσουμε πριν γιατί στο ψήσιμο ανοίγουν και ψήνονται καλύτερα.

20.Έχει αποδειχτεί στην πράξη ότιτο κρέας στα κάρβουνα ψήνεται καλύτερα όταν το γυρίζουμε συχνά.

21. Εάν την ώρα που ψήνουμε πάρουν φωτιά τα κάρβουνα δεν ρίχνουμε ποτέ νερό. Το καλύτερο είναι να ρίξουμε χονδρό άλάτι στη φωτιά ή να ψεκάσουμε το κρέας με λίγο κόκκινο κρασί.

22.Αφού κατεβάσουμε τα ψητά μας από τη φωτιά αν δεν τα έχουμε αλατίσει πριν τα ψήσουμε (το καλύτερο είναι να το κανουμε τουλάχιστον μισή ώρα πριν τα ρίξουμε στη σχάρα), αλατίζουμε, στίβουμε λεμόνια και προσθέτουμε ότι άλλα μυρωδικά θέλουμε (πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο, θρούμπι κλπ.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρωσία και Κίνα θέλουν να κατασκευάσουν έναν πυρηνικό σταθμό στην Σελήνη

Ολλανδία: Μεταμόσχευση καρδιάς… για ρεκόρ Γκίνες

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis