Skip to main content
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τσικνοπέμπτη: Μία μέρα με μεγάλη παράδοση και με έθιμα που αναβιώνουν στην Ελλάδα

Image
το έθιμο της Τσικνοπεμπτης
 clock 10:09 | 24/02/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Η Τσινοπέμπτη αποτελεί μία καθιερωμένη γιορτή με το "τσίκνισμα" να κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλη την Ελλάδα. Ωστόσο διαθέτει εδώ και πολλά χρόνια συμβολισμό αλλά και μία παράδοση που είναι αδιαμφισβήτητη. Ουσιαστικά πρόκειται για την Πέμπτη εκείνη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου όπου ο κόσμος προετοιμάζεται για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Έτσι αποτελεί μία ευκαιρία για "τσίνισμα", για συνταγές με κρέας το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο και μία ξεκάθαρα εορταστική διάθεση.

Image
το έθιμο της Τσικνοπεμπτης

 

Ο λόγος που γίνεται Πέμπτη, έτσι όπως επιτάσσει και η ορθόδοξη εκκλησία είναι γιατί οι μέρες της Τετάρτης και της Παρασκευής αποτελούν μέρες νηστείας. Οπότε η Πέμπτη ή αλλιώς "Κρεατινή" θεωρήθηκε ιδανική για να εορταστεί και να πραγματοποιεί ο έθιμο. Το κόκκινο χρώμα επίσης είναι αυτό που κυριαρχεί καθώς θυμίζει το Πάσχα και την χαρά της Αναστάσεως. Για αυτό συνήθως επιλέγεται για το τσίκνισμα κυρίως το κόκκινο κρέας και φυσικά το κόκκινο κρασί. 

Έθιμο που χάνεται στα βάθη του χρόνου...

Φυσικά και έχει έντονο  λαογραφικό χαρακτήρα και ηθογραφικό. Φαίνεται επίσης να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων. Η Τσικνοπέμπτη έχει και διονυσιακή πινελιά μιας που το το φαγοπότι αλλά και το γλέντι αποτελούν μία ιεροτελεστία με ιδιαίτερα συστατικά στοιχεία με την ευφορία και την διασκέδαση να βγαίνουν μπροστά.

Μία μέρα που σηματοδοτεί και την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά αφού ακολουθούν το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα. 

Άρωμα "Τσίκνας", νόστιμων γευστικών επιλογών αλλά και δράσεων.

Οι διάφοροι τρόποι ετοιμασίας των πιάτων με κρέας είναι τόσο ποικίλοι όσο και οι τοπικές παραδόσεις. Μαζί με αυτά, υπάρχει και η παράδοση του μασκαρέματος. Αυτή προέρχεται από την ειδωλολατρική παράδοση του μασκαρέματος για να διώξουν τα κακά πνεύματα του χειμώνα και να εξασφαλίσουν μια επιτυχημένη ανοιξιάτικη σοδειά από την σπορά του φθινοπώρου.

Image
το έθιμο της Τσικνοπεμπτης

 

Εκτός από το άρωμα που "φυσά" από τα ψημένα κρέατα, σε κάθε σημείο "τρέχει" και ένα άρωμα που βρίθει από ήθη και έθιμα, από παραδόσεις που αναβιώνουν κάθε τέτοια μέρα.  Πολλά άλλωστε είναι τα μέρη της Ελλάδας, από τον Βορρά μέχρι τον Νότο που διαθέτουν κάποια από τα πιο δημοφιλή δρώμενα που συνηθίζονται την ημέρα της Τσικνοπέμπτης. 

Ανάλογα με τον τόπο και τις συνήθειες του, οι "προτάσεις" για σήμερα είναι ποικίλες και πάνω από όλα μοναδικές οι οποίες συνάδουν με την ιδιομορφία του κάθε σημείου και των ανθρώπων του. 

Ο κάθε τόπος με τα δικά του "τσικνο" μυστικά και έθιμα 

Στην Κέρκυρα γίνονται τα λεγόμενα "Κορφιάτικα Πετεγολέτσια". Η λέξη Πετεγολέτσια σημαίνει κουτσομπολιό. Πραγματοποιείται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, στην Πιάτσα κοντά στην τοποθεσία "Κουκουνάρα" τής Κέρκυρας.

Στην Πάτρα, έχουμε το έθιμο της Γιαννούλας της Κουλουρούς. Η Γιαννούλα, σύμφωνα με την παράδοση, πιστεύει πως ο ναύαρχος Ουίλσον έρχεται να την παντρευτεί και τον περιμένει μάταια σαν την τρελή στο λιμάνι. Έτσι, την Τσικνοπέμπτη οι Πατρινοί ντύνουν κάποιον νύφη, ή βάζουν ένα ομοίωμα νύφης στο λιμάνι και διασκεδάζουν γύρω του.

Στις Σέρρες ανάβουν μεγάλες φωτιές στις αλάνες και αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους.

Στην Κομοτηνή, οι νοικοκυρές σχεδόν καίνε μια κότα, για να τη φάει η οικογένεια την Κυριακή της Αποκριάς. Η παράδοση αναφέρει, επίσης, ότι την Τσικνοπέμπτη τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια πρέπει να ανταλλάξουν φαγώσιμα δώρα. Ο άντρας πρέπει να στείλει τον "κούρκο", δηλαδή μία κότα, και η γυναίκα μπακλαβά και μια κότα γεμιστή.

Image
το έθιμο της Τσικνοπεμπτης

 

Στη Θήβα, αρχίζει ο "βλάχικος γάμος", που ξεκινά με το προξενιό δύο νέων, συνεχίζει με τον γάμο και τελειώνει την Καθαρά Δευτέρα με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων.

Στην Ιο, το βράδυ της Τσικνοπέμπτης μασκαράδες ζωσμένοι με κουδούνια προβάτων διασχίζουν τη Χώρα και επισκέπτονται σπίτια και καταστήματα.

Στον Πόρο, η παράδοση επιβάλλει στους νέους να κλέψουν ένα… μακαρόνι, το οποίο θα βάλουν κάτω από το μαξιλάρι τους για να δουν ποια θα παντρευτούν.

Σε όλη την Πελοπόννησο σφάζουν χοιρινά από τα οποία φτιάχνουν διάφορα άλλα τρόφιμα, μεταξύ των οποίων πηχτή, τσιγαρίδες, λουκάνικα, γουρναλοιφή και παστό.

Στη Σκόπελο, οι κάτοικοι δίνουν ραντεβού στο Πεύκο, για να συνεχίσουν το γλέντι και το φαγοπότι όλοι μαζί.

Διαβάστε επίσης: 

Μερομήνια: Τι καιρό θα έχει την Τσικνοπέμπτη και τις Απόκριες

Ηράκλειο: Πόσο θα κοστίσει φέτος το κρέας για την Τσικνοπέμπτη

Ηράκλειο: Η γιατρός ... έχασε 8.000 ευρώ μέσα σε λίγα λεπτά



 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis