Από την αρχαιότητα ακόμη υπήρξαν προσωπικότητες που έλαμψαν και διακρίθηκαν για το πνεύμα τους, τις ιδιαίτερες ηγετικές τους ικανότητες, το σθένος και το θάρρος τους. Αν ανατρέξουμε ας πούμε στον 5ο αι. π.Χ. θα συναντήσουμε τον Περικλή, λίγο αργότερα τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη και αμέσως μετά τον Μ. Αλέξανδρο. Και όλα αυτά για να φτάσουμε στο σήμερα. Διότι και στις μέρες μας δεν λείπουν πρόσωπα που με τη δράση τους και το όραμά τους έχουν στιγματίσει τον 21ο αιώνα
Leaders Of The Free World
Μπάρακ Ομάμα - Άνγκελα Μέρκελ

Το 2008, ακόμα κι αν δεν υπήρχε, οι Αμερικάνοι θα έπρεπε να εφεύρουν τον Μπαράκ Ομπάμα. Κι ο γεννημένος στη Χονολουλού, πρώην γερουσιαστής του Ιλινόι, με το σπάνιο χάρισμα και το ανυπολόγιστο συμβολικό φορτίο να είναι ο πρώτος (και μοναδικός μέχρι σήμερα) Αφροαμερικανός πρόεδρος στην ιστορία, εξελίχθηκε σε ποπ είδωλο της πολιτικής του 21ου αιώνα. Με το Obamacare προσπάθησε να κάνει τη ζωή στις ΗΠΑ δικαιότερη, η οικονομική κρίση όμως μεγάλωσε τις ανισότητες. Είναι συζητήσιμο αν άφησε τον κόσμο ειρηνικότερο απ’ ό,τι τον βρήκε, αν και με ότι ακολούθησε, σήμερα τον αναπολούμε μάλλον με νοσταλγία.
Όταν ο Ομπάμα αντικαταστάθηκε από τον τυφώνα Τραμπ, ένα μεγάλο μέρος του δυτικού κόσμου βρέθηκε σε δημοκρατική άρνηση. Η αμέσως επόμενη επιλογή για την «ηγεσία του ελεύθερου κόσμου» ήταν «η κόρη του πάστορα και της δασκάλας» από την άλλη πλευρά του Τείχους, η πρώτη γυναίκα και (τελικά) τρίτη μακροβιότερη καγκελάριος της γερμανικής ιστορίας. Η Άνγκελα Μέρκελ κουμάνταρε την Ευρώπη της Κρίσης, διατηρώντας χαμηλό προφίλ και παλεύοντας με διαχρονικά στερεότυπα. Στο τέλος, τη συμπάθησαν ως και οι Έλληνες.
Αλέξης Γρηγορόπουλος - Παύλος Φύσσας:
ΤΑ ΑΘΩΑ ΘΥΜΑΤΑ
Ο Αλέξης Γρηγορόπουλος, ο Παύλος Φύσσας και οι εργαζόμενοι της Marfin είναι τα θύματα μιας περιόδου όπου η βία μετατράπηκε σε βασικό συστατικό της κοινωνίας. Η δολοφονία του μαθητή στα Εξάρχεια από τον Ειδικό Φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα προκάλεσε μια έκρηξη οργής που σιγόβραζε στην Ελλάδα την πρώτη δεκαετία του αιώνα. Οι εργαζόμενοι της Marfin που κάηκαν ζωντανοί κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ενάντια στα μνημόνια ήταν μια ακόμα έκφραση της υποτίμησης της αξίας της ανθρώπινης ζωής κατά τη διάρκεια της κρίσης.

(Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 ο 37χρονος αστυνομικός Επαμεινώνδας Κορκονέας πυροβόλησε και σκότωσε στα Εξάρχεια τον 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο)
Η κρίση έφερε και τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή. Για ένα διάστημα, με την κάλυψη της βουλευτικής ασυλίας τα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν τάγματα ασφαλείας κάνοντας πογκρόμ σε μετανάστες, συνδικαλιστές και μέλη αριστερών οργανώσεων. Η αλυσίδα της βίας κατέληξε στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Η εγκληματική πράξη έφερε σαν αποτέλεσμα το τέλος του μορφώματος της Χρυσής Αυγής χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν παραμένουν οι ναζιστικοί θύλακες στη χώρα μας.

(Έλληνας μουσικός του χιπ-χοπ, γνωστός με το ψευδώνυμο Killah P. Δολοφονήθηκε από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά κι έγινε σύμβολο του αντιφασιστικού κινήματος)
Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Σοφία Μπεκατώρου
ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΠΡΩΤΙΕΣ
Αρνητικά ρεκόρ. Η Ελλάδα πιάνει συνεχώς τις τελευταίες θέσεις όσον αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψεις αποφάσεων. Το ποσοστό εκπροσώπησης είναι εξαιρετικά χαμηλό ξεκινώντας από τα διοικητικά συμβούλια και τα διευθυντικά στελέχη και φτάνοντας μέχρι την τοπική αυτοδιοίκηση, τη Βουλή και τις συνθέσεις της κυβέρνησης. Η επιλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας ήταν μια ισχυρή συμβολική κίνηση για τη θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία, χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι αυτό έχει προκαλέσει και τις ανάλογες αλλαγές στην ισότητα των δύο φύλων.
Οι καταγγελίες ξεκίνησαν από την Αμερική. Οι αποκαλύψεις ήταν δεκάδες σε χώρους όπως το θέαμα, τα media και ο αθλητισμός. Το μοτίβο ήταν ένα. Άντρες κακοποιούσαν γυναίκες είτε σεξουαλικά είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Το άλλο κοινό όλων των υποθέσεων ήταν πώς κάπως όλοι γνώριζαν αλλά κανείς δε μίλαγε. Το #metoo κίνημα εξαπλώθηκε αστραπιαία σε όλο τον κόσμο και έφτασε και στην Ελλάδα. Η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου ήταν η πρώτη επώνυμη που έκανε καταγγελία το 2020 ότι έπεσε θύμα βιασμού. Παρά τη δημοσιότητα που πήρε από τότε το θέμα η χώρα μας παραμένει ένα σκηνικό που κάθε χρόνο διαπράττονται δεκάδες γυναικοκτονίες και εκατοντάδες γυναίκες βιώνουν την έμφυλη βία.
Αλέξης Τσίπρας - Κυριάκος Μητσοτάκης
Η "ΕΛΠΙΔΑ" ΚΑΙ Η "ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ"
Ο νεαρός που «έγινε στα 40 Πρωθυπουργός και χωρίς να είναι από τζάκι» ήταν εκεί την κατάλληλη στιγμή για να εκμεταλλευτεί τη νομοτελειακή πτώση του δικομματισμού που χρεοκόπησε τη χώρα. Υποσχέθηκε περισσότερα απ’ όσα μπορούσε να πραγματοποιήσει, συνθηκολόγησε και τελικά δεν κεφαλαιοποίησε πολιτικά την έξοδο από τα Μνημόνια, ίσως γιατί για μια στιγμή ενσάρκωσε την πανευρωπαϊκή ελπίδα κόντρα στη «μη εναλλακτική». Θα μείνει στην ιστορία ως ο πολιτικός που έκανε την Αριστερά κυβερνώσα (έστω και με ακροδεξιό δεκανίκι) και συνδέθηκε με δύο στιγμές αναφοράς: το Σύμφωνο Συμβίωσης και την Συμφωνία των Πρεσπών. Όταν παραιτήθηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε συντρίμμια. Κανείς δεν ξέρει αν αυτό είναι καλό ή κακό για το μέλλον του.

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδείχθηκε, μέσα από επεισοδιακές εσωκομματικές εκλογές, στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ποιος μπορούσε να προβλέψει ότι θα γινόταν ο αρχηγός που θα κέρδιζε εκλογές με τη μεγαλύτερη διαφορά μετά το 1974, ουσιαστικά εξαφανίζοντας την αντιπολίτευση; Με σύνθημα την επιστροφή στην «κανονικότητα», επικοινωνώντας «κεντροδεξιό», «τεχνοκρατικό» προφίλ κι απολαμβάνοντας πρωτοφανή μιντιακή προστασία. Όσοι τον υποτίμησαν ως «μη χαρισματικό», δεν κατάλαβαν ότι ο Μητσοτάκης είναι ένας μεθοδικός πολιτικός, ικανός να μιλά σε διαφορετικά κοινά χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις - ας πούμε κι εναντίον των Πρεσπών, αλλά και υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Και δεν υπολόγιζαν ότι ήρθε στην κεντρική σκηνή με ένα σαφές σχέδιο προσωπικής παντοδυναμίας. Αυτό που βαφτίστηκε «επιτελικό κράτος».

Ο μικρός Αϊλάν - Τα παιδιά της Γάζας
Η ΦΡΙΚΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΥΝΗΘΕΙΑ
Όταν ξεβράστηκε το πτώμα του τρίχρονου σύρου Αϊλάν Κουρντί στις τουρκικές ακτές, στις 2 Σεπτεμβρίου του 2015, η προσφυγική κρίση εκείνης της ταραγμένης χρονιάς (1.3 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στην Ευρώπη, περισσότεροι από 3500 έχασαν τις ζωές τους) είχε βρει την πλέον αποτρόπαια, όσο κι εμβληματική, εικόνα της. Ο κόσμος σοκαρίστηκε αλλά σύντομα ανάλογα στιγμιότυπα πολλαπλασιάστηκαν, υποχώρησαν στην επικαιρότητα και συνδέθηκαν με μια σειρά από έννοιες-κλωστές στο ύφασμα του 21ου αιώνα: ξενοφοβία, ακροδεξιά, τρομοκρατία, pushbacks, ευρωπαϊκή δημογραφική κρίση. Η Ελλάδα πάντα στο επίκεντρο, πότε με προτάσεις Νόμπελ για τις «γιαγιάδες της Λέσβου» και πότε με τραγωδίες σαν το ναυάγιο της Πυλου και καταδικαστικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σήμερα, περίπου 6% από τα 450 εκατομμύρια που ζουν στην Ευρώπη είναι πρόσφυγες-μετανάστες.

(Ο μικρός Αϊλάν Κούρντι με καταγωγή από τη Συρία, βρέθηκε πνιγμένος σε μια παραλία των τουρκικών ακτών, προκαλώντας θλίψη σε όλο τον πλανήτη)
Σεργκέι Μπριν - Λάρρυ Πέιτζ -Μαρκ Ζάκερμπεργκ
ΟΙ ΜΙΔΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Άραγε το ήξεραν; Ακόμα κι αν δεν το ήξεραν, ήταν σε θέση να το προβλέψουν ότι οι εταιρείες τους θα είναι στο τέλος του πρώτου τέταρτου του αιώνα ανάμεσα στα μεγαθήρια του πλανήτη. Οι Μπριν και Πέιτζ ξεκίνησαν από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ τον προηγούμενο αιώνα. Η Google ιδρύθηκε τον προηγούμενο αιώνα μεν αλλά θριάμβευσε αυτόν σ’ ένα γκαράζ στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια. Το όνομα προέρχεται από τον μαθηματικό όρο "googol", που αντιπροσωπεύει τον αριθμό 1 ακολουθούμενο από 100. Αυτό συμβολίζει την αποστολή της εταιρείας να οργανώσει την τεράστια ποσότητα πληροφοριών στο διαδίκτυο. Σήμερα, διαθέτοντας από τη μηχανή αναζήτησης Chrome μέχρι εφαρμογές AI είναι τόσο απαραίτητη σχεδόν όσο το νερό. Κάπως τρομακτικό;
Ο Μαρκ Ζάκεμπεργκ από την άλλη είναι παιδί του Χάρβαρντ. Δημιούργησε το Facebook ως ένα μέσω δικτύωσης των φοιτητών του πανεπιστημίου. Η εξάπλωση του ήταν τόσο απότομη και μεγάλη σαν να έχουμε να κάνουμε με μια πανδημία κοινωνικοποίησης. Δισεκατομμύρια άνθρωποι σήμερα επικοινωνούν μέσα από Facebook, το Instagram και το Whatsapp. Δισεκατομμύρια δολάρια ξοδεύονται ετήσια σε αυτές τις πλατφόρμες για παντός είδους διαφήμιση: από μικρά πάρτι στη Βέροια μέχρι την εκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ. Όταν θα γραφτεί η ιστορία των κοινωνικών δικτύων σίγουρα θα ξεκινήσει από το όνομα του Μαρκ Ζάκεμπεργκ
Οσάμα Μπιν Λάντεν- ISIS
ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ
Η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 άλλαξε κυριολεκτικά τον κόσμο και έφερε δύο εισβολές των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν και μέχρι τη δολοφονία του το 2011 η προσωποποίηση του απόλυτου κακού για τον δυτικό κόσμο. Οι επιθέσεις στη συνέχεια στο Λονδίνο και στη Μαδρίτη έκαναν την Αλ Κάιντα να είναι η νούμερο 1 απειλή για τον πλανήτη. Εξαιτίας της μάλιστα οι Άραβες στιγματίστηκαν σε όλο τον κόσμο ως “πιθανοί τρομοκράτες”. Το τέλος του Μπιν Λάντεν δεν μπορεί να πει κανείς ότι σήμανε και το τέλος του εξτρεμισμού αφού λίγα χρόνια μετά εμφανίστηκε το ISIS.

Στην αρχή ήταν παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, αλλά αργότερα διαχωρίστηκε και επεκτάθηκε στη Συρία.
Το 2014, το ISIS κατέλαβε μεγάλες εκτάσεις στο Ιράκ και τη Συρία, ανακηρύσσοντας ένα "χαλιφάτο" με πρωτεύουσα τη Ράκκα.
Στο απόγειο της δύναμής του, έλεγχε περιοχές με πληθυσμό περίπου 12 εκατομμυρίων ανθρώπων και είχε ετήσιο προϋπολογισμό που ξεπερνούσε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Η οργάνωση έγινε διαβόητη για τις βίαιες τακτικές της, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων εκτελέσεων, της καταστροφής πολιτιστικών μνημείων και των τρομοκρατικών επιθέσεων σε διάφορες χώρες. Το ISIS χρηματοδοτούσε τις δραστηριότητές του μέσω του ελέγχου πετρελαιοπηγών, απαγωγών και πώλησης αρχαιοτήτων.
Παρά την αρχική του επιτυχία, το ISIS αντιμετώπισε σημαντικές ήττες από τις διεθνείς δυνάμεις και τοπικούς συμμάχους. Μέχρι το 2019, είχε χάσει όλα τα εδάφη που κατείχε στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, η οργάνωση εξακολουθεί να αποτελεί απειλή, λειτουργώντας ως ανταρτική ομάδα και διατηρώντας παρουσία σε διάφορες περιοχές παγκοσμίως.
έκα χρόνια μετά, κι ενώ η Συρία περνά σε μια επόμενη φάση με την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, η φρίκη έγινε συνήθεια στη Γάζα. Το σφυροκόπημα των Ισραηλινών, χωρίς καμία αρχή αναλογικότητας και ίχνος σεβασμού στο διεθνές δίκαιο, ως αντίποινα στη βάρβαρη επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου του 2023, έχει δολοφονήσει περισσότερα από 15.000 παιδιά. Ο μέσος δυτικός παρακολουθεί στο κινητό του αποσβολωμένος, παλεύοντας να βγει από το κενό μεταξύ του “news avoidance” και του «να μη σταματήσουμε να μιλάμε για τη Γάζα»
Βλαντιμίε Πούτιν - Ντόναλντ Τραμπ
"Η ΚΟΙΝΟΤΟΠΙΑ ΤΩΝ ΚΑΚΩΝ"
Από τα 25 χρόνια του 21ου αιώνα, ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει περάσει τα 21 ως Πρόεδρος και τα 4 ως Πρωθυπουργός, ο πρώην πράκτορας της KGB είναι πια ο μακροβιότερος ρώσος ηγέτης μετά τον Στάλιν. Αποτελεί τον σύγχρονο αντιδυτικό πόλο, ειδικά μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και το ξεκίνημα ενός «πολέμου που δεν τελειώνει ποτέ». Αποκορύφωμα μιας πορείας με περιστολή των ατομικών ελευθεριών στο εσωτερικό της Ρωσίας, εξαφάνιση των πολιτικών του αντιπάλων όπως ο Αλεξέι Ναβάλνι, καταγγελίες για ανάμειξη των ρώσων χάκερ σε μια σειρά από εκλογικές αναμετρήσεις, όχι εξαιρουμένων των αμερικανικών εκλογών. Όλα αυτά, δηλαδή, που τον κάνουν δημοφιλή στους «αντισυστημικούς» σε όλο τον πλανήτη.

Αυτούς δηλαδή που εξέφρασε κι ένας δισεκατομμυριούχος, ο κροίσος του real estate Ντόναλντ Τραμπ, που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το 2025 επιστρέφοντας για τη δεύτερη θητεία του στον Λευκό Οίκο. Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της μεταπολιτικής συνθήκης του 21ου αιώνα, ο Τραμπ αποδεικνύεται ανθεκτικός κι όχι διάττων αστέρας γιατί μεταδίδει άριστα (και χωρίς αναστολές) ένα μήνυμα που, όσο αποκρουστικό κι αν είναι, βασίζεται στην σχέση απόλυτης εμπιστοσύνης που έχει χτίσει με το κοινό του, περισσότερο ως performer και λιγότερο ως πολιτικός. Καταφέρνοντας να μετατρέψει σε υπέρ του viral στιγμιότυπο ακόμα και την στιγμή της απόπειρας δολοφονίας του.

Στιβ Τζομπς - Μπιλ Γκειτς
ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΙ
Η κόντρα τους δεν ξεκίνησε στον αιώνα μας αλλά σίγουρα γιγαντώθηκε σε αυτόν. Apple και Microsoft έμοιαζαν να είναι απόλυτοι εχθροί παρά το γεγονός ότι η πρώτη κατά κύριο λόγο κατασκευάζει συσκευές και η δεύτερη λογισμικά. Δύο διαφορετικοί άνθρωποι: ο επιθετικός οραματιστής “πωλητής” από τη μία και ο “καλός σαμαρείτης” από την άλλη. Και οι δύο όμως προσπάθησαν να δημιουργήσουν τα δικά τους μονοπώλια. Η Apple με τον απομονωμένο πλανήτη “i” (mac, pod,phone,pad), η Microsoft με την επιβολή των Windows. Επειδή σε κάποιος περιπτώσεις χωρεί τρίτος στους δύο, η Google είναι αυτή που πήρε το δικό της μέρος στο παιχνίδι.
Ο Στιβ Τζομπς όμως είναι αυτός που μετέτρεψε το κινητό από εργαλείο σε pop κουλτούρα. Έχει μεγάλη πλάκα, ότι ο Μπιλ Γκέιτς, είχε απορρίψει την οθόνη αφής ως “μη λειτουργική”. Η Apple έπεισε τον κόσμο ότι το ν’ αγοράζεις μια συσκευή δεν αποτελεί μια ανάγκη (ή πολυτέλεια) αλλά μια άσκηση ύφους, μια προέκταση χαρακτήρα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα ήταν ο κόσμος σήμερα αν δεν είχε πεθάνει ο Στιβ Τζομπς το 2011.
Ο Μπιλ Γκέιτς, τώρα, παρών στον κόσμο μας, αν και απών τα τελευταία χρόνια από τα της Microsoft. Δείχνει μια επιθυμία το αποτύπωμα που θ’ αφήσει σε αυτό τον κόσμο να είναι ανάλογο του Αρχιμήδη, του Ντα Βίντσι, του Έντισον. Μερικοί τον ακολουθούν υπνωτισμένα, άλλοι θεωρούν πώς πίσω από κάθε δεινό του πλανήτη έχει από πίσω το δάχτυλο του.
Ίλον Μασκ - Τζεφ Μπέζος

ΟΙ TECHNOΚΡΑΤΟΡΕΣ
Το 2000, ο Ίλον Μασκ δεν είχε ακόμα κλείσει τα 30. Φίλοι και σύμβουλοι τον συμβούλευαν να αλλάξει το όνομα του x.com για να μην παραπέμπει σε πορνογραφικό σάιτ, εκείνος όμως δούλευε την ανάπτυξη του PayPal που άλλαξε τη διαδικτυακή μεταφορά χρημάτων. Ένα τέταρτο του αιώνα μετά είναι ο πλουσιότερος, και ίσως ο ισχυρότερος, άνθρωπος στον πλανήτη. Μέσα σε 25 χρόνια έφτιαξε την SpaceX προσπαθώντας να εποικήσει τον Άρη, παρήγαγε τα επαναστατικά αυτοκίνητα Tesla, μετέτρεψε (ή κατέστρεψε) το Twitter σε X. Αλλά, και κατέρρευσε περισσότερες από μια φορές με δημόσια meltdowns, εξέφρασε επανειλημμένα αντιδημοκρατικές απόψεις, υποστήριξε με αθέμιτα μέσα τον Ντόναλντ Τραμπ. Και πια, σαν σε δυστοπικό sci-fi σενάριο, είναι ίσως το πιο κεντρικό πρόσωπο στη νέα διοίκησή του.
To 2000 η τέταρτη βιομηχανική (ψηφιακή) επανάσταση έμπαινε στις ράγες με την εξάπλωση του ίντερνετ κι ο Τζεφ Μπέζος, ένας υπερκαπιταλιστής entrepreneur της νέας εποχής, εξελισσόταν σε κεντρικό πρόσωπό της. Η Amazon, η εταιρεία που είχε ιδρύσει το 1994, παγκοσμιοποίησε, επιτάχυνε κι εξατομίκευσε το λιανεμπόριο, συμπιέζοντας και τελικά εξαφανίζοντας προηγούμενες μορφές μικροεπιχειρηματικότητας. Ήταν ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού που ονομάστηκε Big Tech, έτσι όπως επικράτησε να λέγονται οι γιγαντιαίες εταιρείες τεχνολογίας που διευκόλυναν σε απίστευτο βαθμό τη ζωή μας δίνοντάς της το σχήμα που έχει σήμερα. Λειτουργώντας όμως ανεξέλεγκτες κι επεμβαίνοντας στην πρόσβαση στην πληροφορία, στη διαχείριση της ιδιωτικότητας, και τελικά στη λειτουργία της δημοκρατίας. Για κάθε δέμα που έρχεται σε χρόνο ρεκόρ στην πόρτα μας από την Amazon καλύπτοντας μια ανάγκη ή μια επιθυμία, ο Μπέζος αλλάζει την γραμμή δεκαετιών της Washington Post για να διαφυλάξει την σχέση του με τον Τραμπ. Και στις αποθήκες της Amazon επικρατούν απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, χωρίς να αναγνωρίζεται καν το δικαίωμα στους εργάτες να συνδικαλιστούν.
Ότο Ρεχάγκελ - Γιάννης Αντετοκούνμπο
"ΣΤΟΝ ΕΒΔΟΜΟ ΟΥΡΑΝΟ, ΑΔΕΛΦΙΑ"
Πείτε, την αλήθεια. Έχουν περάσει είκοσι χρόνια, έχουμε πανηγυρίσει πολλές επιτυχίες σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο (δίπλα στην σταθερή συνεισφορά του μπάσκετ ήρθε να προστεθεί ακόμα κι ευρωπαϊκό του Ολυμπιακού στο ποδόσφαιρο), αλλά στ’ αλήθεια ακόμα δε σας φαίνεται τρελό; Η Ελλάδα, πρωταθλήτρια Ευρώπης; Στο ποδόσφαιρο; Το «μεγάλο ελληνικό καλοκαίρι» του 2004 δε θα είχε ξεκινήσει θριαμβευτικά αν στο τιμόνι της Εθνικής δεν είχε βρεθεί ένας ξεροκέφαλος τύπος με κομοδινί μαλλί και βαριές περγαμηνές από την Μπουντεσλίγκα. Ο «χερ Ότο» είχε ένα μεγάλο «μειονέκτημα» που τελικά αποδείχθηκε καθοριστικό για την ιστορική επιτυχία του: δεν «γνώριζε την ελληνική πραγματικότητα». Γι’ αυτό και δούλεψε με τον τρόπο του, χωρίς να κάνει τον πολιτικό όπως για χρόνια οι προκάτοχοί του, αλλάζοντας νοοτροπία δεκαετιών κι αφήνοντας παρακαταθήκη που συνέχισε ο Φερνάντο Σάντος κι ελπίζουμε να επαναφέρει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς.
Για τον υπόλοιπο πλανήτη είναι ο “Greek Freak” - ενας μπασκετικός υπερήρωας, ίσως ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο, δύο φορές MVP, Πρωταθλητής και Κυπελλούχος του NBA που κάθε βράδυ δίνει μια απίστευτη παράσταση. Για μας είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Όχι μόνο ένας εξωπραγματικός αθλητής. Σύμβολο μιας κοινωνίας εκ των πραγμάτων πολυσυλλεκτικής, αλλά κι ενός κράτους που αρνείται να δώσει ίσες ευκαιρίες αν, για παράδειγμα, δεν παίζεις καλό μπάσκετ. Είναι το καλύτερο που μπορούμε να γίνουμε και το χειρότερο που έχουμε υπάρξει. Είναι η ανατριχίλα την ώρα που ανέβηκε τότε στο πόντιουμ για να παραλάβει το βραβείο του MVP. Κι όταν έσπασε η φωνή του, ένα ποτάμι με δάκρυα ένωσε το Μιλγουόκι με τα Σεπόλια .

Δημήτρης Παπαϊωάννου - Γιώργος Λάνθιμος
ΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ
«Πέφτουμε με τα μούτρα. Μελετάμε την ιστορία της τέχνης της ελληνικής γης, την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, την ιστορία της χώρας. Την αναβίωση και ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Βλέπουμε όλες τις τελετές, τις αποκωδικοποιούμε, ξεψαχνίζουμε το πρωτόκολλο από το καλλιτεχνικό μέρος, καθορίζοντας το πεδίο στο οποίο θα μπορούσαμε να κάνουμε τη διαφορά.
Μου είναι παντελώς αδιάφορο, αλλά νομίζω ότι σε κανέναν άλλον καλλιτέχνη δεν ζητήθηκε να ετοιμάσει πρόταση. Μέχρι και σήμερα δεν το γνωρίζω με βεβαιότητα, δεν ρώτησα ποτέ. Ήξερα από την πρώτη στιγμή τι ήθελα να κάνω, έπρεπε όμως να σιγουρευτώ για την εγκυρότητα της ενόρασής μου. Να σχεδιάσω τις εικόνες και να τις φορέσω σε μια ολυμπιακών διαστάσεων παράσταση.
Ετοιμάζω μια παρουσίαση. Το concept, ολόιδιο με αυτό που τελικά είδατε, στην αρχική του μορφή: Σκελετός, ψυχή και ιδεολόγημα, όλα εκεί, χωρίς ακόμα τη σάρκα και το νευρικό του σύστημα. Τα πρώτα μου σχέδια και οι τελικές εικόνες αντιπαρατίθενται εδώ». Δημήτρης Παπαϊωάννου για την Τελετή Έναρξης, απόσπασμα από το Birthplace-20 Χρόνια Μετά
Στην ομάδα του Παπαϊωάννου για το ΑΘΗΝΑ 2004 ήταν κι ένας σκηνοθέτης που στα 30 του είχε ήδη γυρίσει βίντεο κλιπ για τη Χαρούλα Αλεξίου, τη Δέσποινα Βανδή και τον Σάκη Ρουβά, είχε συμμετοχή σε αγώνα Α1 με τον ομάδα μπάσκετ του Παγκρατίου (!), αλλά ακόμα δεν είχε υπογράψει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του. Το όνομά του, Γιώργος Λάνθιμος. 5 χρόνια αργότερα, το 2009, θα κέρδιζε το βραβείο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στις Κάννες για την ταινία Κυνόδοντας. Μια κωμικοτραγική αλληγορία πάνω στην ασφυκτική ελληνική οικογένεια που έγραψε μαζί με τον Ευθύμη Φιλίππου. Το φιλμ έγινε άμεσα σημείο αναφοράς για τη νέα τάση που ερχόταν από τη «χώρα της κρίσης», το greek weird wave, αλλά και το εισιτήριο του Λάνθιμου για όλο και μεγαλύτερες διεθνείς παραγωγές και συνεργασίες με μεγάλους σταρ. Σήμερα, ο έλληνας σκηνοθέτης έχει προταθεί για Όσκαρ, έχει μούσα την Έμμα Στόουν κι έχει αναπτύξει ένα εντελώς διακριτό κινηματογραφικό ύφος και προκαλεί περίπου εθνικό παροξυσμό με κάθε νέα ταινία του. Όταν βρίσκεται στην Ελλάδα, συχνάζει στις κερκίδες του ΣΕΦ.

ΛΕΞ - Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Η ΦΛΟΓΑ ΤΩΝ ΚΑΠΝΟΓΟΝΩΝ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ
Πριν λίγες εβδομάδες, ο ΛΕΞ κατόρθωσε να συντονίσει μερικές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους για να ακούσουν, ακριβώς μεσάνυχτα Πέμπτης προς Παρασκευή, το τέταρτο άλμπουμ του. Γ.Τ.Κ., με το που κυκλοφόρησε στις πλατφόρμες (και σε ένα μήνα πλησιάζει τα 40 εκατομμύρια streams). Κατάφερε δηλαδή να υπερβεί τον on demand χαρακτήρα της εποχής και να δημιουργήσει ραντεβού με τους fans που δεν μπορούσαν να περιμένουν μέχρι να «σκάσει» το άλμπουμ, αλλά κι όσους δεν ήθελαν να σκάσουν από το FOMO της επόμενης μέρας. Η εκτόξευση της δημοφιλίας του θεσσαλονικιού ράπερ, χωρίς κανένα πλάνο και καθόλου mainstream κάλυψη, συνέβη την τελευταία δεκαετία, αν κι ο ίδιος είναι στο κόλπο από τα τέλη των 90s με σχήματα όπως Ανάποδα Καπέλα και Βόρεια Αστέρια.

Ο κοινωνικός ρεαλισμός και οι ποπ αναφορές του (από σινεμά και μουσική σε μπάλα και βιντεοπαιχνίδια) μιλάνε στους συνομήλικούς του 40ρηδες, αλλά τραγουδιούνται από τους σημερινούς 20ρηδες. Το κοινό-πυρήνας δηλαδή που σπάει το ένα ρεκόρ προσέλευσης στις συναυλίες του μετά το άλλο, αναγκάζοντας πολιτικούς, τηλεσχολιαστές, marketeers και λοιπούς εμφανώς άσχετους να προσεγγίσουν το «φαινόμενο ΛΕΞ». Για «να κάτσουν με τη νεολαία», να οικειοποιηθούν κάποιο στίχο, να δικαιολογήσουν την παρουσία τους ανακαλύπτοντας στο πρόσωπό του έναν «εχθρό». Κι εκείνος ετοιμάζεται να δει 60.000 καπνογόνα να φλογίζουν το ΟΑΚΑ
Τα ίδια καπνογόνα που έκαναν τη νύχτα μέρα κι «απαγόρευσε» ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, πριν ανακοινώσει ότι σταματά τις συναυλίες. Έχοντας κυκλοφορήσει τον Ιούλιο του 2000 τον Βραχνό Προφήτη, μια σοβαρή υποψηφιότητα για το «κορυφαίο ελληνικό άλμπουμ του 21ου αιώνα», ο τραγουδοποιός από την Ελασσόνα είδε τη δημοφιλία του να εκτοξεύεται αυτά τα 25 χρόνια, διαμορφώνοντας μια σπάνια σχέση αφοσίωσης με το φανατικό κοινό του. Πολιτικά συνεπής, με κρίσιμες παρεμβάσεις για τα ουσιώδη κι έναν εντελώς ιδιοσυγκρασιακό τρόπο προσέγγισης της «δημοσιότητας» έγινε ο καλλιτέχνης που κατάφερε στα λάιβ του να ενώσει όλες τις ηλικίες κι όλες τις «φυλές». Ενσαρκώνοντας ίσως και την επιστροφή σε μια «ελληνικότητα», την αναζήτηση μιας διονυσιακής μέθης με πειρατικές σημαίες και στεντόρεια sing-a-longs που έγινε ακόμα πιο απαραίτητη στα χρόνια της κρίσης.

Ράϊνερ Βάϊς - Κιπ Σορν - Λιν Εβανς
ΟΙ ΕΠΙΜΟΝΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ
Ένας σύντομος ορισμός της θεωρητικής φυσικής: κάποιος, κάπου σκέφτεται κάτι για να ερμηνεύσει ένα φαινόμενο. Αφού διατυπώσει τη θεωρία, μετά έρχονται κάποιοι άλλοι όπου πειραματικά πρέπει να το επιβεβαιώσουν. Είναι κάπως άχαρος ο ρόλος τους γιατί χρειάζεται χρόνο και υπομονή να ανακαλύψουν κάτι που δεν έχουν την πατρότητα της σκέψης. Αν το βρουν, άλλος θα πάρει εύσημα.
Στον αιώνα μας δεν μπορεί να πει κανείς ότι τρέξαμε πολλά χιλιόμετρα στον τομέα της φυσικής. Μέσα από το παρατηρητήριο LIGO (Ράινερ Βάις, Κιπ Βάις στη φωτογραφία) εντοπίσανε το πρώτο βαρυτικό κύμα το 2015. Από τη μία επιβεβαιώθηκε μια πρόβλεψη της θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, από την άλλη έχει αλλάξει τελείως η οπτική που παρατηρούμε και ερμηνεύουμε το σύμπαν.
Ο Λιν Έβανς είναι ο άνθρωπος που έχει περάσει ένα σημαντικό μέρος της ζωής του κάτω από το έδαφος της Ελβετίας. Εκεί που ο επιταχυντής του προγράμματος CERN μας επιβεβαίωσε τον Ιούλιο του 2012 την ύπαρξη του σωματιδίου Higgs. Η ανακάλυψη αυτή ήρθε σχεδόν 50 χρόνια μετά την αρχική θεωρητική πρόβλεψη του σωματιδίου Higgs από τους Peter Higgs, François Englert και Robert Brout. Η ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs θεωρείται ορόσημο στην ιστορία της επιστήμης, καθώς επιβεβαίωσε το Καθιερωμένο Πρότυπο της σωματιδιακής φυσικής και άνοιξε νέους ορίζοντες στην κατανόηση του σύμπαντος.
Μόνο και μόνο από τις δύο στιγμές μπορεί να πει κανείς πως ο αιώνας μας μέχρι στιγμής είναι ο απόλυτος θρίαμβος της πειραματικής φυσικής.
BEYONCE - ΤΕΙΛΟΡ ΣΟΥΙΦΤ
ΟΙ POP STARS
Στην είσοδο του 21ου αιώνα η Μπιγιόνσε Νόουλς ήταν αναμφισβήτητα σταρ. Στο πλαίσιο των Destiny’s Child. Αλλά, δεν ήταν ακόμα η Beyonce. Εξελίχθηκε σταδιακά στην «πρώτη κυρία» της αμερικάνικης σοου μπιζ, όχι μόνο γιατί ενώθηκε εις σάρκαν μιάν με τον Jay Z το 2008. Αλλά και γιατί από το “Crazy In Love” του 2003 μέχρι το country (!) άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 2024, είχε πάντα τον τρόπο να μεταμορφώνεται πιάνοντας/εκφράζοντας τον σφυγμό της στιγμής, χτίζοντας παράλληλα ως προικισμένη businesswoman την αυτοκρατορία της. Ήταν αναμφισβήτητα η ποπ σταρ των 2010s, καθιερώνοντας στην ιντερνετική lingo ατάκες όπως “I woke up like this”, πηγαίνοντας την έννοια του visual album σε άλλο επίπεδο (με ένα βίντεο για κάθε κομμάτι του ομώνυμου άλμπουμ της το 2013) και συνοδεύοντας το Lemonade με ένα 65λεπτο φιλμ που (συν)σκηνοθέτησε. Η δε εμφάνισή της το 2016 στο ημίχρονο του Superbowl έμεινε ιστορική για το συνδυασμό υπερθεάματος και κοινωνικοπολιτικού σχολίου. Κι όμως σήμερα βρίσκεται ίσως στη δυσκολότερη στιγμή της καριέρας της, έχοντας να διαχειριστεί την κακή δημοσιότητα που εμπλέκει το όνομά της και του συζύγου της στο σκάνδαλο που έβαλε φυλακή τον P Diddy.

Η αξία του brand της ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Έχει 283 εκατομμύρια followers στο Instagram και 33 εκατομμύρια στο TikTok. Από το δεύτερό της άλμπουμ (Fearless, 2008) και μετά όλα τα υπόλοιπα εννιά έχουν ανέβει στο νο.1 του Billboard. Ο κατάλογος των τραγουδιών της, από όταν υπέγραψε με τη Universal (2018) κι έπειτα, αποτιμάται σε περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια. Στο Spotify έγινε η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνης που έφτασε τα 100 εκατομμύρια μηνιαίους ακροατές. Η παγκόσμια Eras Tour, που τελείωσε πριν λίγες εβδομάδες και διήρκεσε 21 μήνες, πούλησε από 10 εκατομμύρια εισιτήρια αποφέροντας έσοδα που ξεπέρασαν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ακόμα κι αν δεν είμαστε φανατικοί Swifties, ακόμα κι αν ως Ευρωπαίοι ίσως δεν αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του impact της, ακόμα κι αν παρά τις νίκες της απέναντι στη μουσική βιομηχανία (καλλιτεχνικά δικαιώματα, χρεώσεις εισιτηρίων, δισκογραφικά συμβόλαια κ.ά.) δεν μπόρεσε να «κερδίσει» τον Τραμπ, χρειάζονται κι άλλοι αριθμοί για να μας εξηγήσουν γιατί η Taylor Swift είναι μια από τις μεγαλύτερες ποπ σταρ στην ιστορία;

Πηγή: NEWS 24/7
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: