Δύο ιστορικά μοναστήρια - αφιερωμένα στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος - πανηγυρίζουν, σήμερα 6/8/22 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
Πρόκειται για την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή στην Χαλέπα Μυλοποτάμου και το μοναστήρι του Σωτήρος Χριστού στον Κουμπέ.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου:
Στην Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως στη Χαλέπα
Το Σάββατο 6/8/22
7.00 π.μ.: Ο Όρθρος της Εορτής και στη συνέχεια η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ.

7:00 μ.μ.: Ο μεθέορτος Εσπερινός και το Ιερό Μνημόσυνο των κτητόρων της Ιεράς Μονής.
Ιστορικά στοιχεία:
Μονή Χαλέπας. Ένα ιστορικό μοναστήρι απομονωμένο στο πανέμορφο φυσικό του περιβάλλον ατενίζει το χθες και το σήμερα. Το χώμα του είναι ποτισμένο με αίμα αγωνιστών, ενώ στις αυλές του έχουν αποτυπωθεί τα χνάρια χιλιάδων ανθρώπων που πήγαν να προσκυνήσουν και να απολαύσουν το τοπίο, ειδικά την ώρα του δειλινού, που ο ήλιος γίνεται ένα με τη θάλασσα και τα βουνά της Κρήτης.

Η Ιερά μονή Σωτήρος Χρίστού Χαλέπας, υψώνεται σε λόφο στον Ανατολικό Μυλοπόταμο, με γειτονικά Χωριά τα Αγρίδια, τα Τσαχιανά, την Αξό και το Βενί. Η μονή με το νόμο 4684 έχει κριθεί διατηρητέα, ενώ το 1676 έγινε Σταυροπηγιακή και από τότε υπάγεται απευθείας στο Πατριαρχείο. Ο Ι. Ναός είναι δίκλητη βασιλική χωρίς τρούλο. Το ένα κλίτος είναι αφιερωμένο στη Γέννηση του Χριστού και το άλλο στη Μεταμόρφωσή του.
Αν και η χρονολογία ίδρυσης παραμένει άγνωστη υπάρχουν σημαντικά ιστορικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της από τα μέσα του 16ου αιώνα. Η ύπαρξή της επιβεβαιώνεται επί Ενετών, καθώς στα Αρχεία της Βενετίας βρέθηκαν έγγραφα στο διάστημα 1555-1625, όπου αναφέρουν θέματα περιουσιακά της Μονής.

Την περίοδο εκείνη το μοναστήρι ήταν Γυναικείο και βρισκόταν σε παραπλήσιο σημείο όπου σήμερα διασώζεται μόνο η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας με σημαντικές τοιχογραφίες.
Η Μονή μετετράπη σε ανδρική μετά την καταστροφή της από τους κατακτητές της εποχής, οι οποίοι δεν αρκέστηκαν στην ισοπέδωσή της, αλλά κακοποίησαν και τις μοναχές.

Σύμφωνα με πολύτιμα Έγραφα η Μονή Χαλέπας στα τέλη του 15ου αιώνα και στις αρχές του 16ου, είχε αξιόλογη ακίνητη περιουσία, σπίτια μαγαζιά και εργαστήρια, στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο.
Εξίσου σημαντική ήταν και η αγροτική της περιουσία η οποία ξεκινούσε από την μονή και κατέληγε στη θάλασσα. Σε ιστορικό κείμενο διαβάζουμε ότι είχε 70 μοναχούς, ενώ τα ασημένια της σκεύη ήταν πάνω από 300 οκάδες.
Ιερά Μονή Σωτήρος Χριστού Κουμπέ
Το Σάββατο 6η Αυγούστου 2022 - Ανάμνηση της Αγίας Μεταμορφώσεως του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, πανηγυρίζει η φερώνυμη Ιερά Μονή Σωτήρος Χριστού Κουμπέ Ρεθύμνης, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί:
Το εσπέρας της Παρασκευής 5ης Αυγούστου 2022 και ώρα 7.30 μ.μ. θα τελεσθεί ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ.

Το πρωΐ του Σαββάτου 6ης Αυγούστου 2022 και από ώρας 7.00 π.μ. θα τελεσθούν ο Όρθρος της Εορτής και στη συνέχεια η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Βαβυλώνος κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ.
Ιστορικά στοιχεία:
Η γυναικεία Mονή του Σωτήρος Χριστού είναι κτισμένη στον λόφο του Τιμίου Σταυρού, στο προάστιο του Κουμπέ Ρεθύμνου. Η μονή πιθανόν ιδρύθηκε αρχικά κατά την Ενετοκρατία, όπως κι όλα τα υπόλοιπα μοναστήρια και ναοί της περιοχής, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία. Πιστεύεται ότι η μονή κτίστηκε στη θέση της μονής της Παναγίας των Ερημητιανών, όπως φαίνεται σε αναγεννησιακό πίνακα του 17ου αιώνα, ή στη θέση ναού του Αγίου Ιωάννη Ερημίτη.
Ωστόσο με την κατάληψη του Ρεθύμνου από τους Τούρκους το συγκρότημα καταστράφηκε ολοσχερώς.

Επαναλειτούργησε μόλις το 1935, όταν ο γέροντας Νέστορας Βασσάλος, μετά από όραμα που είδε, εγκατέλειψε τη μονή Διονυσίου στο Άγιο Όρος και ίδρυσε τη Μονή Σωτήρος Χριστού στο Ρέθυμνο.

Το 1970, μετά την εγκατάσταση γυναικείας αδελφότητας, η μονή αναπτύχθηκε με την κατασκευή πολλών κτισμάτων βόρεια και ανατολικά του καθολικού.
Το καθολικό της μονής έχει δύο κλίτη: Το παλαιότερο είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και το νεότερο (1992) στην Αποτομή του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου. Στο παλαιότερο κλίτος υπάρχει εντοιχισμένη ανάγλυφη πλάκα με άγνωστο οικόσημο της Ενετοκρατίας. Οι τοιχογραφίες και οι φορητές εικόνες στο εσωτερικό του ναού είναι έργα των καλογριών.

Επίσης, εδώ λειτουργεί μικρό μουσείο και βιβλιοθήκη με βιβλία και ενθυμήματα του μητροπολίτη Tίτου Συλλιγαρδάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Γιατί σήμερα τρώμε ψάρι και πηγαίνουμε τα σταφύλια στην Εκκλησία
Φάροι της Ορθοδοξίας η Αγκάραθος και όλα τα ιστορικά Μοναστήρια της Κρήτης