Skip to main content
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου: Άνοιξε το Τριώδιο - Το πρώτο βήμα προς το Πάσχα

Image
ΤΡΙΩΔΙΟ
 clock 07:43 | 25/02/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Άνοιξε το Τριώδιο, όπως λέμε, σήμερα Κυριακή 25 Φεβρουαρίου. Τελώνου και Φαρισαίου και πλέον μπαίνουμε στην αφετηρία των γιορτών που μας φέρνουν μέχρι το Πάσχα  και μετά; Μετά πια καλοκαίρι!

Τι είναι το Τριώδιο; Τριώδιο αποκαλείται το βιβλίο της Εκκλησιαστικής Ακολουθίας των ύμνων που ψάλλονται από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου, μέχρι και του Μεγάλου Σαββάτου. Η μακρά περίοδος της νηστείας προ του Πάσχα σχεδόν 50 ημέρες) οδήγησε στην ανάγκη «ασματικής ποίησης» και της συλλογής της σε ένα βιβλίο. Έτσι δημιουργήθηκε το εκκλησιαστικό βιβλίο «Τριώδιο», το οποίο αρχικά περιείχε τρεις ωδές. Η λέξη προέρχεται από το «τρεις ωδές» που σημαίνει οι τρεις ύμνοι που συνηθίζουμε να λέγε στην εκκλησία.Το Τριώδιο αρχίζει με την πρώτη Κυριακή: «Τελώνου και Φαρισαίου».

Τη δεύτερη Κυριακή: του «Ασώτου Υιού» και την Τρίτη: της «Απόκρεω». Η τελευταία Κυριακή της αποκριάς είναι η αποκαλούμενη «Τυρινή» (τυροφάγου). Το τέλος της αποκριάς σημαίνει την πρώτη μέρα της Μεγάλης Σαρακοστής, που ονομάζεται Καθαρά ∆ευτέρα (15 Μαρτίου εφέτος). Η λέξη αποκριά γενικά δηλώνει ολόκληρο το χρονικό διάστημα των τριών εβδομάδων του Τριωδίου, πριν αρχίσει η περίοδος νηστείας που οδηγεί στη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα. Γενικά όταν λέμε «ανοίγει το τριώδιο», εννοούμε ότι αρχίζουν οι αποκριές.

Τα Σάββατα της δεύτερης και τρίτης εβδομάδας του τριωδίου, καθώς και το Σάββατο της πρώτης εβδομάδας της Σαρακοστής τα Ψυχοσάββατα, γίνονται οι συνηθισμένες προσφορές κολλύβων για τους νεκρούς, προσφέρονται επίσης πρόσφορα και ψυχούδια (μικρά αρτίδια). Τα Ψυχοσάββατα δεν λούζονταν, ούτε σκούπιζαν για να μην ενοχλούν τους νεκρούς.

Image
ψυχοσάββατο

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν, ότι τη δεύτερη ημέρα των Ανθεστηρίων κατά τους λεγόμενους Χοές, άνοιγαν οι πόρτες του Άδη και οι νεκροί ανέβαιναν στον Απάνω Κόσμο, για να επιστρέψουν την τρίτη ημέρα κατά τους Χύτρους. Σ’ αυτό το διάστημα της παραμονής των νεκρών ανάμεσα στους ζωντανούς, οι τελευταίοι έκαναν στους νεκρούς πολλές τιμές και τους τάιζαν με πανσπερμία δηλαδή ένα παρασκεύασμα από σπόρους δημητριακών και οσπρίων, κάτι σαν τα κόλλυβα. (Ακόμα και σήμερα μια Κυριακή του Φθινοπώρου, της Μισοσπορίτισας, κάνουν παρόμοιο κατασκεύασμα με ανακατεμένους σπόρους και τους πάνε στην εκκλησία για ευλογήσουν την νέα σπορά).

Η Τσικνοπέμπτη καταφθάνει

Η Τσικνοπέμπτη  είναι ετήσια, να την αποκαλέσουμε τελετή, της οποίας η παράδοση χάνεται στα βάθη των χρόνων. Είναι η ημέρα (και η νύχτα…) που τρώγεται κρέας. Η λέξη Τσικνοπέμπτη προέρχεται από τις λέξεις «τσίκνα» (η μυρωδιά του καμένου ψημένου κρέατος) και «Πέμπτη». Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στο μέσο των 3 εβδομάδων του εορτασμού του καρναβαλιού.

Image
το έθιμο της Τσικνοπεμπτης

Πρόκειται για τη Πέμπτη της 2ης εβδομάδας, της Κρεατινής. Γιορτάζεται την Πέμπτη που είναι 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Είναι ημέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας για τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς, καθώς η περίοδος της Μεγάλης Σαρακοστής πριν από το Πάσχα πλησιάζει. Την μέρα αυτή επιβάλλεται από το έθιμο το ψήσιμο κρέατος στα κάρβουνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αγία Μαριάμνη: Η Ισαπόστολος - αδελφή του Αγίου Φιλίππου

Όσιος Άνθιμος: Ο ιερέας των λεπρών και πνευματικός πατέρας του Αγίου Νικηφόρου του Λεπρού

Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης: Το φριχτό μαρτύριο - διά περόνης - από τους ειδωλολάτρες

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis