Αφιερωματα

Γιορτή της Μητέρας: Το νόημα του εορτασμού από την Ορθόδοξη πλευρά

Γιορτή της Μητέρας

Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου)Τότε η Oρθόδοξη Eκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να «σαραντίσει», με σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός).

Υπαπαντή
Υπαπαντή

 Σύμφωνα με τα λόγια του Ιωάννου του Χρυσοστόμου, τιμούμε την Μητέρα επειδή ο Κύριος την τίμησε στο σταυρό και στην Κανά. «Και στον Ιωάννη είπε ο Ιησούς: Να η μητέρα σου. Γιατί όμως δεν μίλησε για καμιά άλλη γυναίκα, αν και παραβρίσκονταν και άλλες γυναίκες κοντά στον Σταυρό ; Για να μας διδάξει να αποδίδουμε περισσότερη τιμή και σεβασμό στις μητέρες».

Ο Κύριός μας τίμησε την μητέρα του όχι μόνο στη λύπη, αλλά και στη χαρά. Ας θυμηθούμε και το γάμο στην Κανά που μολονότι φαινομενικά την μάλωσε όταν του είπε ότι δεν θα είχαν κρασί οι καλεσμένοι, ο Κύριος τελικά έκανε το θαύμα, δείχνοντας και μ’ αυτόν τον παράξενο τρόπο ότι σεβόταν και αγαπούσε την μητέρα του! 

Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της δεύτερης Κυριακής του Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η συγκινητική ιστορία μίας μητέρας

"Επειδή ο ΘΕΟΣ δεν μπορεί να βρίσκεται παντού... έφτιαξε τη ΜΗΤΕΡΑ..."

«Εγώ έκανα εσένα, αλλά εσύ με έκανες μητέρα.» Το μεγαλείο της μητρότητας σε ένα βίντεο!