Skip to main content
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Άγιος Κάνναβος: Tο σχοινί που ήταν δεμένος ο Χριστός κατά την διάρκεια του Θείου Πάθους

Image
αγιος κάνναβος
 clock 13:42 | 18/05/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Στο χωριό Όμοδος  που βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του όρους Τρόοδος της Κύπρου και στο καθολικό της Μονής Τιμίου Σταυρού, φυλάσσεται τμήμα από τον Άγιο Κάνναβο, δηλαδή το σχοινί με το οποίο ήταν δεμένος ο Χριστός κατά τη διάρκεια του Πάθους Του.

Σύμφωνα μάλιστα με τον οδηγό "Κύπρος. Πνευματικά και πολιτιστικά ταξίδια" του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, ο Άγιος Κάνναβος είναι το σκοινί με το οποίο έδεσαν τα χέρια του Ιησού, οδηγώντας Τον προς τον Σταυρό. Το τμήμα του Αγίου Καννάβου που σώζεται στην Κύπρο είναι βαμμένο στο αίμα του Χριστού, κατά μαρτυρία του Νεόφυτου Ροδινού και άλλων.  

Image
αγιος κανναβος

(Ο Άγιος Κάνναβος βρίσκεται μέσα στο εσωτερικό ενός μεγάλου και εξαιρετικής τέχνης χρυσεπάργυρου σταυρού, που διαθέτει κάλυμμα και μέσα σε μία κοιλότητα, η οποία προφυλάσσεται με μία θυρίδα, που ανοιγοκλείνει).

Η θυρίδα αυτή, επίσης, πλαισιώνεται με την ακόλουθη επιγραφή: ΕΝΘΑΔΕ ΚΕΙΤΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΚΑΝΝΑΒΟΣ ΜΕΘ’ΟΥ ΕΔΗΣΑΝ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΝ ΤΟΝ ΘΕΟΝ ΗΜΟΝ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΙΟΥΔΕΟΙ. ΔΕΗΣΙΣ ΤΟΥ ΔΟΥΛΟΥ ΣΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΙΜΒΙΑΣ Γ.

Το μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού στο Όμοδος της Κύπρου δεν είναι γνωστό το πότε ιδρύθηκε.

Τα μοναστηριακά κτίρια που σώζονται είναι του 18ου και 19ου αιώνα, ενώ η εκκλησία, που ήταν διακοσμημένη με τοιχογραφίες και θα μπορούσε να μας δώσει κάποιες χρονολογικές ενδείξεις για την ίδρυση του μοναστηριού, κατεδαφίσθηκε το 1858 και αντικαταστάθηκε από τη σημερινή εκκλησία.

Σύμφωνα με την παράδοση η εκκλησία και το μοναστήρι χτίστηκαν για να προφυλάξουν τον “Άγιο Κάνναβο”, δηλαδή μέρος του σχοινιού με το οποίο έδεσαν οι Ρωμαίοι στρατιώτες τον Χριστό.

Την πληροφορία αυτή αναφέρει ο Νεόφυτος Ροδινός που προσθέτει ότι ο Κάνναβος είναι βαμμένος με το αίμα του Χριστού, όμως ο Μαχαιράς δεν αναφέρει το Όμοδος σαν μέρος στο οποίο διασώζεται τμήμα του Τιμίου Σταυρού.

Image
θειο παθος

(Τοιχογραφία στην Ιερά Μονή Σταυρονικήτα Αγίου Όρους (έτ. 1545).

Την πληροφορία του Ροδινού επαναλαμβάνει και ο Ρώσσος μοναχός Βασίλι Μπάρσκυ, που επισκέφθηκε το μοναστήρι το 1735, που την εποχή του Μπάρσκυ υπήρχε άγνοια πότε και πώς αποκαλύφθηκε αλλά και πώς βρέθηκε στο Όμοδος ο “Άγιος Κάνναβος”.

Το 1788 ο αρχιμανδρίτης Κυπριανός στη Χρονολογική Ιστορία του για το Νησί της Κύπρου, αναφέρει ότι τον “Άγιο Κάνναβο” δώρισε στο μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού στον Όμοδο η αγία Ισαπόστολος Ελένη, όμως έως σήμερα δεν έχουμε καμιά σχετική πληροφορία που να επιβεβαιώνει ή και όχι, τη μαρτυρία αυτή του αρχιμανδρίτη Κυπριανού.

Το μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού δεν αναφέρεται πριν από τον Ροδινό, που και αυτός όμως αναφέρει μόνο για την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού και όχι για κάποια ιερά Μονή, επίσης ο Μπάρσκυ δεν αναφέρει μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού ή και μοναχούς ακόμη, αλλά μόνον για κάποιον πρωτοπαπά του χωριού Όμοδος, στο σπίτι του οποίου και διανυκτέρευσε.

Οι φωτογραφίες είναι από το leipsanothiki.blogspot.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γερόντισσα Γαλακτία: Κρήτη και Κύπρος τιμούν τη μνήμη της - Πού θα γίνουν τα ετήσια μνημόσυνα

Εορτή 6 Μαρτίου: Πως η Αγία Ελένη βρήκε τον Τίμιο Σταυρό

Εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis