Αφιερωματα

31 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη

παύλος μπακογιάννης

Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφόνησε τον Παύλο Μπακογιάννη το πρωί της 26ης Σεπτεμβρίου 1989 στην είσοδο της πολυκατοικίας της οδού Ομήρου στην Αθήνα, όπου στεγαζόταν το γραφείο του.

Το προηγούμενο βράδυ ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είχε ξενυχτήσει σε συζητήσεις με τον Συνασπισμό και επέμενε ο άνδρας της συνοδείας του να ξεκουραστεί, καθώς είχε ταλαιπωρηθεί δίπλα του. Φτάνοντας στο γραφείο του, στα σκαλιά της εισόδου, τρεις άνδρες με δύο 45άρια πιστόλια τού έριξαν τέσσερις σφαίρες.

Λίγο μετά τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη
Λίγο μετά τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη

Ο Παύλος Μπακογιάννης άφησε την τελευταία του πνοή στον «Ευαγγελισμό», με την άνανδρη δολοφονία του από την 17Ν να συγκλονίζει.

Αστυνομικοί και δημοσιογράφοι στο σημείο της δολοφονίας
Αστυνομικοί και δημοσιογράφοι στο σημείο της δολοφονίας

«Αποφασίσαμε λοιπόν να εκτελέσουμε τον απατεώνα και ληστή του λαού Μπακογιάννη. Ο κύριος αυτός είναι υπεύθυνος όχι μόνο γιατί έκλεψε τα πρώτα 60 εκατομμύρια του ιδρυτικού κεφαλαίου της Γραμμής αλλά και για τις εκατοντάδες εκατομμύρια που είτε έκλεψε μαζί με τον συνεργάτη του Κοσκωτά για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου Γραμμής, αλλά και για την αγορά μέσω της Γραμμής της Τράπεζας Κρήτης», σημειώνει απόσπασμα από τη 12σέλιδη προκήρυξη με ημερομηνία 18 Σεπτεμβρίου 1989 που εστάλη στην «Ελευθεροτυπία» στις 9 Οκτωβρίου 1989.

Λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του, στην πρωινή συνεδρίαση της Βουλής ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εκφωνεί συγκλονισμένος και κομπιάζοντας μια σύντομη αλλά ιστορική ομιλία, χειροκροτούμενος από όλα τα πολιτικά κόμματα.

 

 

Η νεκρώσιμη ακολουθία πραγματοποιήθηκε μετά από δύο ημέρες στη Μητρόπολη Αθηνών σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης. Τραγικές φιγούρες οι γονείς, η σύζυγός του, Ντόρα Μπακογιάννη και τα παιδιά του, Αλεξία και Κώστας. Πλήθος κόσμου βγήκε στους δρόμους εκείνο το μεσημέρι για το “τελευταίο αντίο” στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.

 

Η σύζυγος του Παύλου Μπακογιάννη, Ντόρα και ο γιος τους Κώστας, στην κηδεία
Η σύζυγος του Παύλου Μπακογιάννη, Ντόρα και ο γιος τους Κώστας, στην κηδεία

 

Η δολοφονία του συγκλόνισε την πολιτική επικαιρότητα εκείνων των ημερών, η οποία μονοπωλούνταν από έναρξη της διαδικασίας για την παραπομπή των πολιτικών του σκανδάλου Κοσκωτά.

Την ημέρα που δολοφονήθηκε συνέπεσε να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση η χρηματοδότηση του προγράμματος για την Ευρυτανία, που ο ίδιος είχε καταρτίσει.

Για τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη καταδικάστηκαν στις 17 Δεκεμβρίου 2003, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο Ηρακλής Κωστάρης και ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος σε ισόβια κάθειρξη και ο Σάββας Ξηρός και ο Βασίλης Τζωρτζάτος σε κάθειρξη 15 ετών.

 

Αφιερωματα

18 Οκτωβρίου 1981: Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία με 48%

ανδρέας παπανδρέου

Σαν σήμερα, πριν από 40 χρόνια ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ κερδίζουν τις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 48,07%, έναντι 35,87% της Νέας Δημοκρατίας. Ηταν 18 Οκτωβρίου 1981.

Με συνθήματα όπως "Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες" και "Εδω και τώρα αλλαγή", ο Ανδρέας Παπανδρέου κέρδισε τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Γεώργιο Ράλλη με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία (σ.σ. ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε "μετακομίσει" στην Προεδρία της Δημοκρατίας το 1980).

Το ΠΑΣΟΚ με 48,07% κατέλαβε 172 έδρες, η ΝΔ με 35,87% των ψήφων κατέλαβε 115 έδρες και το ΚΚΕ με 10,93% 13 έδρες. Τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετείχαν δεν κατάφεραν να εκλέξουν κανένα βουλευτή.

Για τον Ανδρέα Παπανδρέου η ημερομηνία των εκλογών (18 Οκτωβρίου) ήταν συναισθηματικά φορτισμένη, καθώς ακριβώς 37 χρόνια πριν, στις 18 Οκτωβρίου 1944, ο πατέρας του Γεώργιος Παπανδρέου είχε εισέλθει απελευθερωτής στην Αθήνα ως Πρωθυπουργός της ελεύθερης ελληνικής κυβέρνησης (στην οποία συμμετείχαν και υπουργοί του ΕΑΜ), έχοντας υψώσει την γαλανόλευκη στην Ακρόπολη.

Στη συνέχεια εκφώνησε τον ιστορικό "λόγο της απελευθέρωσης" στην Πλατεία Συντάγματος, ενώ οι Αθηναίοι τον αποθέωναν. 

Μάλιστα, το κομμάτι του Τύπου που ήταν φιλικά προσκείμενο στο ΠΑΣΟΚ παρομοίαζε την "απελευθέρωση των Ελλήνων από τη Δεξιά" με την απελευθέρωση του 1944 από τους Ναζί.

Προεκλογική ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981

 

 

Ο «Ανδρέας» και το ΠΑΣΟΚ, το 1981 σχηματίζουν την πρώτη σοσιαλιστική κυβέρνηση στην Ελλάδα και σε μεγάλο βαθμό, θέτουν τα θεμέλια της πολιτικής νεωτερικότητας στην χώρα. Το ΠΑΣΟΚ, ως κίνημα πολιτικής αλλαγής, «φέρνει το λαό στην εξουσία», όπως έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου και με τις παρεμβάσεις του σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου, διαμορφώνει καθοριστικά το σύγχρονο αστικό κοινοβουλευτικό πολιτικό σύστημα στη χώρα. 

Σαράντα χρόνια μετά, το ΠΑΣΟΚ κι ο ιδρυτής του, έχουν περάσει στην συλλογική μνήμη, και για πολλούς, η παρακαταθήκη τους, ακόμα λειτουργεί ως πολιτική πυξίδα και μέτρο σύγκρισης και ανάλυσης των πολιτικών εξελίξεων. Το ΠΑΣΟΚ άλλωστε έχει ταυτιστεί με μία περίοδο πολιτικής ελευθερίας και ευμάρειας, και έχει μυθοποιηθεί μέσα από τραγούδια, ανέκδοτα και συνθήματα που πάντα συνοδεύουν, ακόμα και ως αναφορές σάτιρας, τα πολιτικά πράγματα της χώρας. Από το «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» της μεταπολίτευσης μέχρι και το «Τσοβόλα δώστα όλα» της δεκαετίας του 1990 αλλά και το ύστερο «λεφτά υπάρχουν», το ΠΑΣΟΚ πάντα έβρισκε ένα ξεχωριστό τρόπο να μιλά άμεσα με το λαό.

 

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, παραμένει η αδιαφιλονίκητη πολιτική προσωπικότητα που σημαδεύει ανεξίτηλα την περίοδο της μεταπολίτευσης αλλά και την νεώτερη ιστορία της χώρας. Χωρίς τον Ανδρέα δεν θα υπήρχε ΠΑΣΟΚ, ούτε το λεγόμενο «Κίνημα της Αλλαγής», που στην μεταπολίτευση άλλαξε οριστικά τον πολιτικό χάρτη της χώρας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου θεωρείται ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας: σε έρευνα της εταιρείας ALCO το 2013, ψηφίσθηκε ως ο καλύτερος πρωθυπουργός μετά το 1974.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Α. Λοβέρδος: Σεβόμαστε το παρελθόν αλλά κοιτάμε το μέλλον

ΚΙΝΑΛ - Γερουλάνος μετά την επικοινωνία με Παπανδρέου: Δεν αποσύρω την υποψηφιότητά μου

Εκλογές στο ΚΙΝ.ΑΛ - Χριστοδουλάκης: Κομβικός ο ρόλος του Γιώργου Παπανδρέου

ESPA BANNER