Υλικά
- 1 λάχανο
- 1/2 ή 2/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζ. σάρκα από φρέσκο μπακαλιάρο ή άλλο ψάρι, ξεκοκαλισμένο και ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζ. ρύζι καρολίνα
- 1 φλιτζ. μυρωδικά ( μάραθο, μαϊντανό, άνηθο )
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζ. λευκό κρασί
- 2 αυγά ολόκληρα και ένα ασπράδι
- αλάτι-πιπέρι
- 1/2 λεμόνι κομμένο σε φέτες
- 2-3 κουτ. της σούπας χυμό λεμονιού
- 1 πρέζα ρίγανη
- γιαούρτι στραγγιστό ( προαιρετικά )
- Ζεματίστε πολύ βιαστικά τα φύλλα του λάχανου και αφήστε τα να στραγγίσουν.
- Σε βαθύ τηγάνι, ζεστάνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια να μαλακώσουν.
- Προσθέτετε και το ψάρι και σοτάρετε 1-2 λεπτά να σφίξει.
- Βάλτε και το ρύζι, καθώς και τα μυρωδικά και το σκόρδο στη τηγάνι.
- Προσθέστε το κρασί και λίγο νερό.
- Σιγοβράστε για 3 λεπτά, βάλτε αλάτι και πιπέρι, ανακατέψτε και τα αυγά στο μίγμα και δοκιμάστε για να διορθώσετε τη γεύση.
- Γεμίζετε με το μίγμα αυτό τα φύλλα, φτιάχνοντας μεγάλους ντολμάδες και αραδιάστε τους στην κατσαρόλα.
- Περιχύστε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, βάλτε λίγο νερό και τις φέτες λεμονιού.
- Πασπαλίστε με τη ρίγανη, βάλτε και το χυμό λεμονιού και σιγοβράστε τους ντολμάδες για 30 λεπτά περίπου έως ότου μαλακώσει το ρύζι.
- Αν θέλετε φτιάξτε αυγολέμονο με το ζουμί τους ή σερβίρετε τους ντολμάδες με τη σάλτα τους και στραγγιστό γιαούρτι.