Υλικά
- 1 κιλό φασόλια γίγαντες
- 2 φλιτζάνια τσαγιού λάδι
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 3/4 κιλόύ ντομάτες ώριμες ή 1 κουτ. σούπας πάστα ντομάτας
- 1 κεφάλι σκόρδο
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 3 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
- αλάτι-πιπέρι
- Καθαρίζετε τα φασόλια και τα βάζετε από το βράδυ σε νερό να μουσκέψουν.
- Την άλλη μέρα, τα πλένετε καλά μέσα σε τρυπητό και τα βάζετε σε κατσαρόλα με κρύο νερό και λίγο χονδρό αλάτι να βράσουν επί 3/4 της ώρας.
- Τα ρίχνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
- Στο μεταξύ, βάζετε σε ανάλογο ταψί το λάδι, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τα σκόρδα ολόκληρα και τα βάζετε στο φούρνο μέχρις ότου μαραθούν και ροδίσουν.
- Προσθέτετε τότε τα φασόλια, το σέλινο, το μαϊντανό, λίγο αλατοπίπερο, 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και τα βάζετε στο φούρνο για 30 λεπτά.
- Περνάτε τις ντομάτες από τρυπητό ή διαλύετε την πάστα σε 1-2 φλιτζάνια νερό.
- Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, ανακατεύετε τα φασόλια και τα περιχύνετε με την ντομάτα.
- Τα βάζετε ξανά σε μέτριο φούρνο να ψηθούν και να μείνουν μόνο με το λάδι τους.
Σημείωση:
Μπορείτε να τα βάλετε όλα μαζί από την αρχή. Αφού μουσκέψετε τα φασόλια, θα τα βάλετε στο ταψί με όλα τα υλικά και τα ψήσετε στο φούρνο για 2 ώρες.