Υλικά
- 1 κιλό ρεβίθια
- 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 κρεμμύδια ξερά
- 4 σκελίδες σκόρδου
- 1 κονσέρβα ντοματάκια χοντροκομμένα
- 1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
- αλάτι-πιπέρι
- Μουσκεύουμε αποβραδίς τα ρεβίθια σε μια λεκάνη με νερό, στο οποίο έχουμε ρίξει τη σόδα.
- Την άλλη μέρα στραγγίζουμε τα ρεβίθια και τα πλένουμε καλά.
- Βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα πήλινο τσουκάλι ή ένα πυρίμαχο σκεύος με καπάκι.
- Ρίχνουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, προσθέτουμε τις σκελίδες του σκόρδου ολόκληρες, τη δάφνη και τέλος τις ροδέλες κρεμμυδιού και την ντομάτα.
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και συμπληρώνουμε νερό ίσα που να σκεπάζει τα ρεβίθια.
- Ανακατεύουμε λίγο αλεύρι με νερό και φτάχνουμε ζυμάρι το οποίο βάζουμε σαν στεφάνη γύρω γύρω στο χείλος του τσουκαλιού ώστε να κολλήσει καλά το καπάκι.
- Ψήνουμε το φαγητό στο φούρνο στους 100 βαθμούς για 5 1/2 ώρες, μέχρι τα ρεβίθια να χυλώσουν και να πιούν τα υγρά τους.