Υλικά
- 120g ανάλατο βούτυρο ψιλοκομμένο
- 220g ( 1 φλιτζάνι ) καστανή ζάχαρη
- 2 αυγά
- 240g ( 1 φλιτζάνι ) κρέμα γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 225g ( 1 1/2 φλιτζάνια ) αλεύρι
- 75g ( 3/4 φλιτζανιού ) κακάο
- ·1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Κρέμα σοκολάτας ( ganache ):
- 200γρ μαύρη σοκολάτα ( 55% κακάο ) ψιλοκομμένη
- ·300ml κρέμα γάλακτος παχύρρευστη
Για τη ganache:
- Τοποθετούμε τη σοκολάτα σε ένα μεγάλο πυρίμαχο μπολ.
- Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά.
- Ρίχνουμε την κρέμα πάνω από τη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Χωρίζουμε τη ganache σε δύο μπολ.
- Βάζουμε στο ψυγείο το 1 μπολ και το δεύτερο μπολ το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Για τα κέικ:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 ° C.
- Βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα, ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά ή μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να λιώσει το βούτυρο.
- Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια.
- Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο και το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνουμε μέσα στο μίγμα των αυγών, χτυπώντας με το μίξερ ελαφρά μέχρι να γίνει λείο.
- Βουτυρώνουμε 2 στρογγυλές φόρμες με διάμετρο 20 εκ. και στρώνουμε την καθεμιά με λαδόκολλα.
- Ρίχνουμε το μίγμα σε ίσες ποσότητες μέσα στις φόρμες και ψήνουμε για 35 λεπτά περίπου.
- Για να είμαστε σίγουροι ότι τα κέικ έχουν ψηθεί, βυθίζουμε ένα καλαμάκι από σουβλάκι στο κέντρο τους, αν βγει καθαρό και στεγνό είναι έτοιμα.
- Μόλις ψηθούν τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Βγάζουμε τη ganache από το ψυγείο και την ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει.
- Στη συνέχεια την απλώνουμε πάνω στο πρώτο κέικ.
- Τοποθετούμε πάνω από τη ganache το δεύτερο κέικ και πιέζουμε απαλά.
- Τέλος απλώνουμε πάνω από το δεύτερο κέικ τη ganache που είχαμε αφήσει σε θερμοκρασία δωματίου, αφήνοντας να τρέξει και λίγη στα τοιχώματά του.