Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

28 εκατ.ευρώ το χρόνο τα κέντρα κράτησης

Image
2.jpg
 clock 19:52 | 08/03/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Ιδιαίτερα δαπανηρή αποδείχθηκε η λειτουργία των κέντρων κράτησης στη χώρα μας. Όπως εξηγεί με συνέντευξή της στο «Έθνος της Κυριακής» η αν. υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου, τα κέντρα κράτησης μας κοστίζουν 28.713.600 ευρώ ετησίως.«Μόνο η Αμυγδαλέζα κοστίζει 10,5 εκατομμύρια κατ' έτος», διευκρινίζει η αν. υπουργός και αποκαλύπτει πως το 32% της χρηματοδότησης του Ταμείου Επιστροφών καταναλώθηκε για τη δημιουργία και την ανακαίνιση εγκαταστάσεων κράτησης. «Δόθηκε περισσότερο βάρος σε ένα καθεστώς ανελευθερίας, παρά σε μία οργανωμένη πολιτική επιστροφών, που αποτελεί και τον μοναδικό λόγο επιβολής της κράτησης. Παρά το γεγονός, ότι διατέθηκαν τεράστια ποσά από τους ευρωπαϊκούς πόρους, υπήρξαν τεράστιες ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση και συνθήκες υγιεινής», επισημαίνει η ίδια.
Στη συνέντευξή της η αν. υπουργός ξεκαθαρίζει πως «εφεξής η επιβολή της κράτησης θα γίνεται κατ' εξαίρεση μετά από εξατομικευμένη κρίση και μόνο εφόσον δεν μπορούν να εφαρμοσθούν εναλλακτικά μέτρα, όπως είναι η δήλωση διεύθυνσης κατοικίας και η τακτική εμφάνιση στα κατά τόπους Τμήματα Αλλοδαπών και στα αστυνομικά τμήματα. Σε περιπτώσεις, όμως, όπου η κράτηση κρίνεται επιβεβλημένη, θα υπάρξει πρόνοια, ώστε να πραγματοποιείται σε κατάλληλους χώρους υπό αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης». Όπως συμπληρώνει, μάλιστα, «η πολιτική της παράνομης κράτησης ανθρώπων υπό απάνθρωπους και εξευτελιστικούς όρους, οδήγησε τη χώρα σε πολυάριθμες καταδικαστικές αποφάσεις με πρόστιμα μεγέθους 1.000.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο».
Οι μεταναστευτικές ροές αποτελούν οικουμενικό και ευρωπαϊκό ζήτημα, και για το λόγο αυτό δεν επιδέχονται μόνο εθνικές λύσεις, τονίζει η κ. Χριστοδουλοπούλου. «Οι Ευρωπαίοι ομόλογοί μου, καθώς και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες χαιρετίζουν τις εξαγγελίες που κάναμε στο πλαίσιο της λήψης των άμεσων μέτρων του νέου υπουργείου. Κύριο αίτημά μας, παραμένει ένας πιο δίκαιος καταμερισμός του βάρους και της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη μέλη και η ενεργοποίηση μέτρων αλληλεγγύης». Δεν διαστάζει να στρέψει τα βέλη της ενάντια στις προηγούμενες κυβερνήσεις με αφορμή και την κριτική που δέχτηκε τις τελευταίες ημέρες. «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις αδιαφόρησαν για την ουσιαστική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος και αντιμετώπισαν τη μετανάστευση ως γενικευμένη παραβατικότητα. Υιοθετήθηκαν μόνο μέτρα αποτροπής, ενώ δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη σε θέματα ένταξης». Λέει πως η Αμυγδαλέζα θα κλείσει και «λόγω της ιδιομορφίας της αλλά και για συμβολικούς λόγους». Για τα υπόλοιπα κέντρα εξετάζεται αν και κατά πόσο είναι δυνατή η μετατροπή τους σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας και υποδοχής. «Στόχος μας είναι η διάθεση των κονδυλίων που υπάρχουν για το 2015, να διοχετευθούν σε δομές φιλοξενίας και υποδοχής και όχι σε κλειστούς χώρους κράτησης».
Τι απαντά σε όσους την κατηγορούν πως απελευθερώνει από την Αμυγδαλέζα μετανάστες στην Ομόνοια χωρίς φροντίδα για ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία ; «Όταν αναλάβαμε οι αλλοδαποί στα κέντρα κράτησης ήταν περίπου 4.000, ενώ σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας, οι αλλοδαποί χωρίς χαρτιά στη χώρα μας είναι περίπου 300.000. Όσοι λοιπόν εντοπίζουν το πρόβλημα στους 4.000 είναι προφανές ότι θέλουν να χτυπήσουν την πολιτική του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είτε γιατί φοβούνται την ελευθερία των άλλων είτε γιατί εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα που συνδέονται με την αθλιότητα των κέντρων».

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis