Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καφές και σοκολάτα: Γιατί ανεβαίνουν συνεχώς οι τιμές

Καφές - Σοκολάτα
 clock 11:20 | 20/05/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Για μεγάλες αυξήσεις στις τιμές 120 προϊόντων που σχετίζονται με το κακάο (σοκολάτες, καφέδες, παγωτά, γλυκά κτλ.), οι οποίες θα κυμαίνονται μεταξύ 10%-25%, κάνει λόγο στο ethnos.gr ο δικηγόρος και εκπρόσωπος του Νέου Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), Παναγιώτης Γεωργιάδης.

Όπως υποστηρίζει, ήδη οι αυξήσεις άρχισαν να καταγράφονται σε κάποιο ποσοστό σε σούπερ μάρκετ, ζαχαροπλαστεία και λοιπά καταστήματα που εμπορεύονται τα αντίστοιχα προϊόντα και το επόμενο διάστημα θα τις αντιληφθούν πολύ καθαρά οι καταναλωτές.

Μάλιστα, κατά τον κ. Γεωργιάδη, πολύ σύντομα οι καταναλωτές θα αναγκαστούν να πληρώνουν τουλάχιστον δύο ευρώ, προκειμένου να αγοράσουν από κατάστημα έναν απλό καφέ και να τον πιουν στο δρόμο, ενώ ένας πιο σπέσιαλ καφές, πάλι take away, θα κοστίζει 2,90-3 ευρώ.

Μείωση παγκόσμιας παραγωγής κακάο

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, αυτό κυρίως οφείλεται στο γεγονός ότι οι εταιρείες που προμηθεύονται προϊόντα με κακάο έχουν σήμερα πολύ περιορισμένα αποθέματα, αφού υπάρχει μεγάλη έλλειψη στην παγκόσμια αγορά.

«Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν καθόλου ευνοϊκές στη Δυτική Αφρική, όπου παράγεται το 70% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις του προϊόντος στην αγορά. Η μείωση της παγκόσμιας παραγωγής έχει φτάσει στο 11%. Αυτό προκάλεσε μεγάλη αύξηση στην τιμή του προϊόντος. Από 3.500 δολάρια τον τόνο που έφτανε πέρυσι η χρηματιστηριακή του αξία, σε κάποια στιγμή εκτοξεύτηκε στα 12.500 δολάρια τον τόνο και σήμερα βρίσκεται στα 8.700 δολάρια. Μάλιστα, σε κάποια στιγμή η τιμή του ανέβηκε κατά 1.000 δολάρια μέσα σε μόλις δύο μέρες», τονίζει ο κ. Γεωργιάδης.

Κατά τον ίδιο, το αποτέλεσμα της αύξησης της τιμής του κακάο αλλά και αυτής της ζάχαρης (ανέβηκε η αξία της κατά 8% σε σχέση με πέρυσι, ενώ το 2023 ήταν ακριβότερη κατά 2,7% σε σύγκριση με το 2022) είναι σε 120 κωδικούς προϊόντων να καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις από την αρχή του χρόνου. Αυτές θα φτάσουν να κυμαίνονται μεταξύ 10%-25% και όπως λέει ο κ. Γεωργιάδης, πολύ σύντομα θα τις αντιληφθούν οι καταναλωτές. Μεγαλύτερες θα είναι οι αυξήσεις σε προϊόντα που περιέχουν μεγάλη ποσότητα κακάο, όπως οι σοκολάτες κουβερτούρα.

Στα ύψη παγωτά και καφές

Το πρώτο… σοκ στους καταναλωτές, εξαιτίας της αναστάτωσης στην αγορά του κακάο, θα προέλθει από την τιμή των παγωτών, τα οποία θα αρχίσουν να καταναλώνονται μαζικά από εδώ και στο εξής λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.

«Μεγάλη θα είναι και η αύξηση στην τιμή του καφέ, η οποία εκτιμάται κατά περίπου 15%-20%, από τη στιγμή που ανέβηκε σημαντικά η χρηματιστηριακή του αξία. Από 2.700 δολάρια που κόστιζε ο τόνος του καφέ πέρυσι, φέτος έφτασε στα 4.500 δολάρια. Σύντομα δε θα βρίσκουμε καφέ στο χέρι φτηνότερο από 2 ευρώ. Αν, μάλιστα, ο καφές είναι περισσότερο σπέσιαλ, η τιμή του θα φτάσει στα 2,90-3 ευρώ, αν πάλι τον πάρουμε στο χέρι. Εκτιμώ ότι η αναστάτωση στην αγορά του κακάο θα διαρκέσει σίγουρα μέχρι το τέλος του 2024, ενδεχομένως και έως το Πάσχα του 2025», λέει ο εκπρόσωπος του Νέου ΙΝΚΑ.

Φόβοι για μείωση της ποιότητας

Όπως αναφέρει ακόμα ο κ. Γεωργιάδης, εκτός από τη μεγάλη αύξηση των τιμών των προϊόντων, φόβοι εκφράζονται και για τη μείωση της ποιότητάς τους, στο ενδεχόμενο που οι εταιρείες τοποθετήσουν μικρότερη περιεκτικότητα κακάο, για παράδειγμα στις σοκολάτες και άλλα γλυκά.

«Δεν το έχουμε δει ακόμα να συμβαίνει αυτό, όμως, επειδή ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται, φοβάμαι ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τη μείωση της ποιότητας. Αυτό είναι κάτι που το έχουμε καταγράψει στο πρόσφατο παρελθόν. Όπως έχουμε δει και το φαινόμενο να παραμένουν μεν ίδιες οι συσκευασίες των προϊόντων αλλά να μειώνεται η ποσότητά τους μέσα σε αυτές», σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης.

Η ακρίβεια οδηγεί σε στάση πληρωμών

Σε στάση πληρωμών οδηγεί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Νέου ΙΝΚΑ, τα νοικοκυριά η ακρίβεια. Όπως αναφέρει, η αδυναμία των νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν στις υψηλές τιμές των προϊόντων, έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται τα χρέη τους προς την εφορία και οι οφειλές τους σε λογαριασμούς κοινής ωφέλειας αλλά και να πληθαίνουν τα «κόκκινα» δάνεια.

«Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο ο πληθωρισμό αυξήθηκε πάλι κατά 3,1%. Έχουμε νέες αυξήσεις στο ελαιόλαδο κατά 63,7%, στα φρούτα κατά 11,6%, σε αναψυκτικά και χυμούς κατά 12,5% και στα ψάρια κατά 10,6%. Φοβάμαι ότι πολλά νοικοκυριά βρίσκονται κοντά στο να ξεπεράσουν τα όρια και να ζήσουμε ξανά καταστάσεις της περιόδου 2011-2012, όταν η χώρα μας αντιμετώπιζε βαριά οικονομική κρίση. Μπορεί να επιβραδύνεται ο ρυθμός των αυξήσεων των τιμών, όμως, η ακρίβεια έχει συσσωρευτεί τα τελευταία τρία χρόνια», υπογραμμίζει ο κ. Γεωργιάδης.

Μάλιστα, κατά τον ίδιο, οι τιμές κάποιων προϊόντων έχουν αυξηθεί συνολικά μέχρι και 100% σε σύγκριση με πριν από τρία-τέσσερα χρόνια.

«Να πάρουμε, για παράδειγμα, την τιμή του αρνιού. Είδαμε το Πάσχα ότι η τιμή του ήταν διπλάσια σε σύγκριση με το διάστημα 2020-2021. Την ίδια στιγμή, όμως, δεν έχουν διπλασιαστεί οι μισθοί. Έγιναν απλώς κάποιες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Πλέον πολλά νοικοκυριά, προκειμένου να επιβιώσουν ή να καλύψουν πολύ βασικές τους ανάγκες, προχωρούν, δυστυχώς, σε στάση πληρωμών. Περίπου το 20% των νοικοκυριών χρωστάνε στην εφορία ή έχουν ‘’κόκκινα’’ δάνεια, αφού όλα τα έσοδά τους πηγαίνουν για τις βασικές ανάγκες. Στις τελευταίες βάζω και το να πιεις ένα καφέ ή να πας σε μία ταβέρνα το Σαββατοκύριακο. Αυτές δεν είναι βασικές ανάγκες, εφόσον βρισκόμαστε στην Ευρώπη», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος του ΙΝΚΑ.

 

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται το «φορολογικό ξυπνητήρι» της ΑΑΔΕ – Το μήνυμα στον φορολογούμενο

Φορολογικές δηλώσεις: «Πόλεμος» ΥΠΟΙΚ – ΑΑΔΕ με τους φοροτεχνικούς

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis