Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Αύξηση 50% των τιμών τον Ιούνιο - Οικονομική ασφυξία της γερμανικής Uniper

Τα ποσά των επιδοτήσεων για ενέργεια και φυσικό αέριο
 clock 19:50 | 30/06/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Άλμα 50% έκανε η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον Ιούνιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με τη μείωση των ροών από τη Ρωσία να δημιουργεί μεγάλη πίεση στις επιχειρήσεις και να αναγκάζει τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν την προοπτική μεγάλων ελλείψεων.

Τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου (TTF) συνέχισαν το ράλι τους και σήμερα, φθάνοντας έως τα 145,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 9:43, ενώ στις 10:52 διαμορφωνόταν στα 143,4 ευρώ με άνοδο 2,4% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Στα 349 ευρώ εκτινάχθηκε η χονδρική τιμή του ρεύματος

Ο αντίκτυπος είναι πολύ μεγάλος και στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τη χονδρική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα να διαμορφώνεται σήμερα στα 349,08 ευρώ η μεγαβατώρα από 306 ευρώ που ήταν χθες. Πρόκειται για μία από τις υψηλότερες τιμές ρεύματος στη χονδρική αγορά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Βουτιά τη μετοχής της Uniper

Βαρύ πλήγμα από τη μείωση των ροών αερίου δέχεται ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός, Uniper, η μετοχή της κατρακύλησε 14% σήμερα το πρωί μετά την ανακοίνωσή του ότι συζητά με τη γερμανική κυβέρνηση για μία πιθανή διάσωσή του καθώς η Gazprom έχει μειώσει στο 40% την παροχή αερίου από τα μέσα Ιουνίου, αναγκάζοντάς τον να αγοράζει πιο ακριβά καύσιμα στην τρέχουσα αγορά.

Η Uniper δεν μπορεί να μετακυλίσει το επιπλέον κόστος στους πελάτες της και χάνει για τον λόγο αυτό περίπου 30 εκατ. ευρώ την ημέρα, ανέφερε αναλυτής της Citi σε σημείωμά του. Η Γερμανία θα πρέπει να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό τιμολόγησης που προβλέπεται στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης της για το φυσικό αέριο προκειμένου να αποφύγει επιπτώσεις για το σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς αερίου και ρεύματος, τόνισε ό ίδιος αναλυτής.

Η ΕΕ πρέπει να περιορίσει τη ζήτηση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανότατα θα αναγκαστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα για να περιορίσει τη ζήτηση αερίου στην περίπτωση που η Ρωσία μειώσει περαιτέρω τη ροή του.

Τον Ιούλιο, ο αγωγός Nord Stream έχει προγραμματισθεί να κλείσει για περίπου 10 ημέρες προκειμένου να γίνει συντήρησή του, με πολλούς να φοβούνται ότι δεν θα ξαναλειτουργήσει.

Η μείωση της ζήτησης αερίου από τις βιομηχανίες κορυφώθηκε τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία του BloombergNEF. Η μείωση διευκολύνει με την αύξηση της αποθήκευσης του αερίου, αλλά παράλληλα επιτείνει την επιβράδυνση της οικονομίας στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης: 

G7: Συμφώνησαν να μελετήσουν την επιβολή πλαφόν σε πετρέλαιο και αέριο

G7: Κοντά σε συμφωνία για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Φυσικό αέριο: Πάνω από τα 130 ευρώ οι τιμές - Αύξηση 12% στην εβδομάδα

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis