Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

"Πόρτα" στις ΜΚΟ από τους εθελοντές του Ηρακλείου

πρόσφυγες
 clock 09:34 | 29/09/2016
writer icon newsroom ekriti.gr

Να μην γίνει μέσω των ΜΚΟ η υλοποίηση του προγράμματος στέγασης και σίτισης των προσφύγων που θα μεταφερθούν στην Κρήτη ζήτησαν οι εκπρόσωποι κοινωνικών και  συνδικαλιστικών φορέων στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν για το θέμα. Μεταξύ άλλων ζητήθηκε η άμεση λειτουργία του Γραφείου Ασύλου στην Κρήτη ενώ καταδίκασαν τις ξενοφοβικές και ρατσιστικές φωνές, που έστω και μειοψηφικά, το τελευταίο διάστημα ακούγονται και στην Κρήτη.

pro2.jpg

pro2.jpg, by renas

Οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες, του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου, της τοπικής ΕΛΜΕ και του συλλόγου των δασκάλων του νομού τάχθηκαν υπέρ της φιλοξενίας προσφύγων σε μικρότερες δομές και όχι σε ανοιχτά camps, τα οποία όπως είπαν δημιουργούν νοσογόνες και εκρηκτικές συνθήκες τόσο για τους πρόσφυγες, που μετατρέπονται σε ομήρους, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες
 

pro1.jpg

pro1.jpg, by renas

Σε σχέση με τη λειτουργία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ειδικά στο χώρο των Υπηρεσιών Υγείας) οι γιατροί που συμμετέχουν στο κοινωνικό Ιατρείο/φαρμακείο Ηρακλείου κατήγγειλαν την ελλιπέστατη εργασία που γίνεται στον τομέα αυτό. «Ειδικά στη Λέσβο βρεθήκαμε μπροστά στο φαινόμενο οι άνθρωποι των ΜΚΟ να είναι κατά δεκάδες εκεί και με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό και όμως ακόμα και τα πιο απλά περιστατικά να παραπέμπονται στα δημόσια νοσοκομεία ή στα τοπικά Κέντρα Υγείας» ανέφερε ο γιατρός Ευγένιος Δαφνής, απευθύνοντας έκκληση και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στους τελειόφοιτους φοιτητές, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, στον ιατρικό σύλλογο και σε κάθε αρμόδιο φορέα να συντονίζουν τις δυνάμεις τους για να παρασχεθεί όποια βοήθεια χρειαστεί στους ανθρώπους που πρόκειται να έρθουν στο νησί.
 
«Ο στόχος είναι η υπόθεση να γίνει υπόθεση της κοινωνίας και όχι των ΜΚΟ» τόνισε η γιατρός Μαριάνθη Δικίδου ενώ έδωσε απαντήσεις και στην κατηγορία που απευθύνεται  συνήθως στους εθελοντές και αλληλέγγυους: Για τους έλληνες τί κάνετε;»
«Απαντάμε με το έργο του κοινωνικού Ιατρείου/Φαρμακείου όλα αυτά τα χρόνια. Το 65% των ανθρώπων που προστρέχουν πια σε μας είναι έλληνες ενώ όταν τα κοινωνικά ιατρεία φτιάχτηκαν απευθύνονταν κυρίως σε μετανάστες. Είμαστε εδώ για όποιον χρειάζεται τη βοήθειά μας και τη δίνουμε απλόχερα ανεξάρτητα από το χρώμα και τη φυλή του» ανέφερε η ίδια.
 
Την άμεση ανάγκη λειτουργίας γραφείου Ασύλου στην Κρήτη ζήτησε εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες η Ηλέκτρα Τρουλλινού ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μπορούν να υποβάλλουν εδώ το αίτημά τους για την παροχή ασύλου ενώ κατήγγειλε πως η αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης καθυστερεί σκοπίμως προφασιζόμενη πως δεν μπορεί να βρει χώρο να στεγάσει την εν λόγω υπηρεσία.
 
Ακριβότερα μέσω ΜΚΟ
 
Η κ. Τρουλλινού αναφέρθηκε και σε μία εμπεριστατωμένη μελέτη που συνέταξαν εθελοντές από το Χέρσο του Κιλκίς με βάση τα δημογραφικά στοιχεία των προσφύγων που βρίσκονταν στο στρατόπεδο της περιοχής τους τον Αύγουστο. η μελέτη πρότεινε και εκεί τη μεταστέγαση των προσφύγων σε μικρές δομές (σπίτια) υπολογίζοντας το ημερήσιο κόστος σε 15 ευρώ τη μέρα ανά πρόσφυγα (έξοδα στέγης, διατροφής, νομικής υποστήριξης, κοινωνικής λειτουργού). Αντίθετα μέσω των ΜΚΟ η ημερήσια καταβολή από την Ύπατη Αρμοστεία ανέρχεται στα 23 ευρώ μόνο για τροφή και στέγη.
 
Την ένταξη των παιδιών των μεταναστών στο εκπαιδευτικό σύστημα ζήτησαν ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Ζαχαρίας Ρηγάκης και του Συλλόγου Δασκάλων Γιώργος Μαρκάκης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστών τόνισαν πως σύντομα θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν και δικές τους εθελοντικές δράσεις από την πρώτη στιγμή που θα έρθουν οι πρόσφυγες στην Κρήτη.
 
ρεπορτάζ: Μάριος Διονέλλης
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis