Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Ένα νέο ενεργειακό τοπίο διαμορφώνεται στην αγορά της Γερμανίας

Image
γερμανία
 clock 08:14 | 28/02/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Το πράσινο φως έδωσε τελικά η Κομισιόν στην εξαγορά των μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πυρηνικής ενέργειας της E.ON από την γερμανική RWE, η οποία αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους παίκτες στο γερμανικό τομέα παροχής υπηρεσιών κοινής ωφελείας. Η εν λόγω απόφαση πρόκειται να λειτουργήσει καταλυτικά στο ενεργειακό τοπίο της Γερμανίας, προκαλώντας σημαντικές αλλαγές, σύμφωνα με όσα επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς.
Οι E.ON και RWE είναι και οι δύο ενεργειακές εταιρείες με έδρα τη Γερμανία και δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την κλίμακα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, από την παραγωγή και την χονδρική αγορά μέχρι τη διανομή και το λιανικό εμπόριο. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, οι δύο εταιρείες κατέληξαν σε ένα ιδιόμορφο σχήμα ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων, όπου η RWE διατηρεί τα ηνία στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την χονδρική αγορά, ενώ η E.ON θα επικεντρωθεί στη διανομή και την λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Στα πλαίσια της ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων, η RWE θα αποκτήσει το μεγαλύτερο μερίδιο του χαρτοφυλακίου της E.ON σε ΑΠΕ και πυρηνική ενέργεια, καθώς και μειοψηφικό πακέτο 16.67% στην E.ON ως αμοιβή για τα περιουσιακά στοιχεία που θα πουληθούν στην Ε.ΟΝ, στα πλαίσια της συμφωνίας.
Παραμένει ακόμη μια εκκρεμότητα...
Να σημειωθεί ότι υπό διερεύνηση βρίσκεται ακόμη το μέρος της συμφωνίας που αφορά την μεταβίβαση των δραστηριοτήτων  της RWE σε διανομή και λιανική προς την E.ON, καθώς και η σχετική συμφωνία εξαγοράς που έχει συναφθεί μεταξύ των δύο ενεργειακών εταιρειών.
Πριν καταλήξει στην τελική της απόφαση η Κομισιόν προχώρησε σε διερεύνηση της συμφωνίας, λαμβάνοντας σχετικές παρατηρήσεις από ρυθμιστικές αρχές, δημοτικές και περιφερειακές αρχές, διαχειριστές δικτύων, καθώς και Χρηματιστήρια Ενέργειας, προκειμένου να διασαφηνίσει τον αντίκτυπο που θα είχε μια τέτοια επιχειρηματική συμφωνία στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας, όπου και κατά κύριο λόγο δραστηριοποιούνται οι δύο εταιρείες.
Στο πόρισμα της, η Επιτροπή καταλήγει ότι δεν είναι πιθανό να προκληθεί παραβίαση και παρεμπόδιση του ανταγωνισμού στην παραγωγή και τη χονδρική ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η συμφωνία, κατ’ ελάχιστον (λιγότερο από 1% στην συμβατική ηλεκτροπαραγωγή) θα επηρεάσει τα μερίδια της RWE σε παραγωγή και χονδρική αγορά, που σήμερα ανέρχονται σε 30% και 20%, αντίστοιχα.
Επιπλέον, επισημαίνεται πως η όποια αύξηση συμβεί, μόνο προσωρινό χαρακτήρα μπορεί να έχει, δεδομένου ότι τα υπό μεταβίβαση πυρηνικά πρέπει να αποσυρθούν μέχρι το τέλος του 2022, το αργότερο.
Αντίστοιχη «πεποίθηση» υπάρχει και στο κομμάτι που αφορά την ικανότητα της RWE να χειραγωγήσει τις τιμές της αγοράς, καθώς η όποια αύξηση του μεριδίου της εταιρείας θα είναι σημαντικά περιορισμένη.
Η εξαγορά αυτή είναι μέρος μιας μεγαλύτερης και περίπλοκης ανταλλαγής που προκύπτει από τη διάσπαση της Innogy και τον καταμερισμό των περιουσιακών στοιχείων της ανάμεσα στη μητρική RWE και στην επίσης γερμανική E.ON. Με την ολοκλήρωηση της συμφωνίας η RWE, που είναι ήδη η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, θα εξελιχθεί στον τρίτο ισχυρότερο παροχέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μετά την ισπανική Iberdrola και την ιταλική Enel.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis