Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

"Κουτσουρεμένο" το ΕΚΑΣ - Στα 35 ευρώ για όλους

Image
ΕΚΑΣ
 clock 15:15 | 11/12/2017
writer icon newsroom ekriti.gr

Δραματικές μειώσεις, που ανέρχονται στο 70%, θα υποστεί το ΕΚΑΣ από την αρχή της νέας χρονιάς καθώς σε εφαρμογή των μνημονιακών ρυθμίσεων θα καταργηθούν οι ενδιάμεσες κλίμακες και θα ισχύσει για όλους ένα ενιαίο επίδομα 35 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι για φέτος το ΕΚΑΣ, όπως χορηγήθηκε στο τέλος Νοεμβρίου, δηλαδή με τις πληρωμές των συντάξεων του Δεκεμβρίου, κυμαινόταν από 28,75 ευρώ έως και 115 ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι του ήταν 245.000. Η κοινή υπουργική με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια αναμένεται να εκδοθεί πιθανότατα και εντός της εβδομάδας και προβλέπει ως προϋπόθεση οι δικαιούχοι-συνταξιούχοι να έχουν συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές), ή και άλλα επιδόματα, συνολικό ποσό το οποίο δεν θα υπερβαίνει τις 7.022 ευρώ.
Έτσι, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, οι συνταξιούχοι οι οποίοι θα λάβουν στις 21 Δεκεμβρίου τις συντάξεις του Ιανουαρίου του 2018 θα δουν το επίδομα που ελάμβαναν δραματικά μειωμένο σε σύγκριση με αυτό που μπήκε στους λογαριασμούς τους όταν πήραν τη σύνταξη του Δεκεμβρίου. Δηλαδή, θα λάβουν 35 ευρώ.
Επισημαίνεται ότι στον κρατικό προϋπολογισμό του νέου έτους, για το ΕΚΑΣ προβλέπεται να διατεθούν μόλις 82 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα υπάρχει μία μεγάλη μείωση της σχετικής δαπάνης κατά 238 εκατ. ευρώ για το ΕΚΑΣ του 2018 σε σχέση με τη δαπάνη του 2017.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, δικαιούχοι είναι όσοι έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους, ενώ για όσους λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαιτείται η συμπλήρωση ορίου ηλικίας. Επισημαίνεται ότι για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των 7.022 ευρώ δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου, καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis