Κυριακή 23 ΣΕΠ 2018 04:17
 • Ηρακλειο
  20°C
 • Χανια
  20°C
 • Ρεθυμνο
  20°C
 • Λασιθι
  20°C
Ekriti.gr Logo

Το "ένα ποτηράκι παραπάνω" δεν ισχύει στην οδήγηση - Πόσο επιτρέπεται να πιείτε

Το "ένα ποτηράκι παραπάνω" δεν ισχύει στην οδήγηση - Πόσο επιτρέπεται να πιείτε

αλκοόλ οδήγηση

Αυτές τις μέρες όλοι θα βγουν να διασκεδάσουν και θα πιουν και… ένα ποτήρι παραπάνω. Ωστόσο, όσοι οδηγούν πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον δρόμο. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουν ποια είναι τα επιτρεπόμενα όρια κατανάλωσης σε περίπτωση που η Τροχαία τους σταματήσει, υποβάλλοντας τους σε ελέγχους.
Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία ένας οδηγός θεωρείται ότι υπερβαίνει το νόμιμο όριο κατανάλωσης αλκοόλ, όταν το ποσοστό οινοπνεύματος στον οργανισµό του είναι από 0,50 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος (μετά από αιμοληψία) ή πάνω από 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου, ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα (αλκοτέστ).
Η ποσότητα του αλκοόλ που είναι ικανή για να φτάσουμε το όριο, ενδεικτικά είναι:  490ml μπύρας (ένα ποτήρι μεγάλο), 200 ml κρασιού, 60 ml ούζου, 55ml ουίσκι ή βότκας.
Εν ολίγοις δηλαδή όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα ενός ποτού σε αιθυλική αλκοόλη τόσο λιγότερη ποσότητα είναι ικανή για να μας οδηγήσει στο νόμιμο όριο κατανάλωσης.

Αγκάθι για τα τροχαία η υπερκατανάλωση αλκοόλ

Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί βασική αιτία των τροχαίων ατυχημάτων σύμφωνα με διεθνείς μελέτες. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι, το 64% των τροχαίων ατυχημάτων που οφείλονται σε κατανάλωση αλκοόλ την ημέρα της Πρωτοχρονιάς συμβαίνει τις πρώτες πρωινές ώρες, γεγονός που αποδεικνύει τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ τη συγκεκριμένη ημέρα και τα οδικά τροχαία ατυχήματα. Η κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό με γενικότερη παραβατική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της οδήγησης και κακό οδικό δίκτυο δίκτυο, μπορεί να οδηγήσει σε ολέθρια αποτελέσματα, όπως είπε σε συνέντευξή στου στο Ράδιο Κρήτη ο Διοικητής της Τροχαίας Ηρακλείου Μανώλης Μουρτζάκης.
Άσχημα είναι τα μαντάτα για τη χώρα μας καθώς, σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες θανατηφόρων τροχαίων στην Ευρώπη (8,64 ανά 100.000 κατοίκους έναντι ευρωπαϊκού μ.ο. 5,82).

Διαβάστε επίσης. . .

Ένας 60χρονος κρατείται ως ύποπτος βιασμού της 22χρονης που βρέθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο Ζεφύρι. Σύμφωνα με πληροφορίες...
Το «χρονοδιάγραμμα» έναρξης του επιδόματος ενοικίου, ορίζεται για την 1η Ιανουαρίου 2019 ενώ πρόκειται να διατεθούν 600 εκατ...
Εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης, ύψους 68.948.019,75 ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει η καταβολή της πληρωμής του Αυγούστου...