Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αννα Λαζαρίδου: Η αιωνόβια που έκανε καρδιολογική επέμβαση

Image
αιωνόβια ασθενής
 clock 12:16 | 27/04/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Η επεμβατική μέθοδος TAVI ήταν η μόνη διέξοδος για τους γιατρούς, που είχαν να αντιμετωπίσουν μια γυναίκα -χωρίς σοβαρά συνοδά προβλήματα υγείας μεν- αλλά με εκτεταμένη στένωση της αορτικής βαλβίδας δε, η οποία της προκαλούσε απανωτές λιποθυμίες και έθετε σε κίνδυνο καθημερινά της ζωή της.

Οι γιατροί έκαναν τελικά τη -σοφή, όπως αποδείχθηκε από το αποτέλεσμα- επιλογή να παρακάμψουν το χειρουργείο ανοιχτής καρδιάς, ένα βαρύτατο χειρουργείο το οποίο η υπερήλικας δεν θα μπορούσε να αντέξει.

«Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε χωρίς διάνοιξη θώρακα, χωρίς προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς και χωρίς γενική αναισθησία», αναφέρει ο καθηγητής Καρδιολογίας και διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» Σάββας Τουμανίδης και εξηγεί: «Αν δεν είχε αντικατασταθεί έγκαιρα η στενωμένη αορτική βαλβίδα, η ποιότητα ζωής θα άλλαζε δραματικά στην ασθενή και το προσδόκιμο επιβίωσης θα μειωνόταν σημαντικά», όπως λέει.

Να σημειωθεί πως σε μια τόσο προχωρημένη ηλικία έχουν υποβληθεί σε καρδιολογική επέμβαση, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, άλλοι 2 ή 3 ασθενείς στον κόσμο. Μία από αυτούς τους ασθενείς ήταν μια Βρετανίδα, η οποία χειρουργήθηκε στα 103 της, πριν από μερικά χρόνια.

Η δική μας ασθενής, η 100χρονη Αννα Λαζαρίδου, πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει από το νοσοκομείο «Ερ. Ντυνάν» να κοινοποιήσει την περίπτωσή της, ώστε «να βοηθηθούν και να πάρουν κουράγιο και άλλοι άνθρωποι», όπως είπε τους γιατρούς της.

Η κ. Αννα, παρά τα 100 χρόνια της, είναι ανεξάρτητη, ζει μόνη της και έχει ήδη επιστρέψει στους καθημερινούς της ρυθμούς, αναφέρει ο επεμβατικός καρδιολόγος Βάιος Τζίφος, που είναι ένας από τους θεράποντες γιατρούς.

«Η ίδια συγκατατέθηκε στη δημοσιοποίηση της επέμβασης γιατί θέλει να συνεχίσει να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Αποτελεί πρότυπο για όλους μας, καθώς στέλνει το μήνυμα πως η ζωή έχει αξία και οφείλουμε να την προασπίζουμε με κάθε μέσο, πέρα από ηλικιακούς φραγμούς. Εμείς, από την πλευρά μας, την ευχαριστούμε ιδιαίτερα γιατί αποτελεί όχι απλώς παράδειγμα, αλλά και πηγή έμπνευσης», τονίζει ο Βάιος Τζίφος.

Τι είναι η μέθοδος TAVI

Η μέθοδος TAVI που χρησιμοποιήθηκε από τη Β’ Καρδιολογική Κλινική του «Ερρίκος Ντυνάν» στην 100χρονη γυναίκα που έπασχε από σοβαρή ασβεστοποιό στένωση της αορτικής βαλβίδας, δεν είναι καινούργια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, Σάββα Τουμανίδη, έχει πλέον καθιερωθεί παγκοσμίως ως κύρια και ενδεδειγμένη θεραπευτική επιλογή για ασθενείς άνω των 75 ετών ή υψηλού χειρουργικού κινδύνου.

«Η μέθοδος TAVI βασίζεται στη διαδερμική αντικατάσταση της στενωμένης αορτικής βαλβίδας χωρίς χειρουργική επέμβαση. Η διαδικασία προσομοιάζει σε εκείνη της στεφανιογραφίας, διαρκεί περίπου μία ώρα, έχει διάρκεια νοσηλείας 2-4 ημέρες και οδηγεί άμεσα σε βελτίωση της κλινικής εικόνας του ασθενούς», αναφέρει χαρακτηριστικά ο γιατρός.

Αξίζει να σημειωθεί πως λίγα χρόνια πριν, η περίπτωσή της κ. Αννας Λαζαρίδου θα εθεωρείτο ανεγχείρητη, καθώς το υψηλό χειρουργικό ρίσκο και οι συνακόλουθες επιπλοκές θα καθιστούσαν μια χειρουργική επέμβαση απαγορευτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηράκλειο: Πρεμιέρα για την Πασχαλινή αγορά - Αυξάνεται η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Λήγει την Μ. Τρίτη η προθεσμία, ξεκινούν τα πρόστιμα

Δολοφονία Γιώργου Λυγγερίδη: Περνάνε το κατώφλι του ανακριτή οι συλληφθέντες

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis