Skip to main content
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ερευνητές ανακάλυψαν τι κάνει μπλε τα μύρτιλα (blueberries)

Image
blueberries
 clock 11:41 | 28/02/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Τα blueberries, τα Ελληνικά μύρτιλα, είναι γνωστά για τη διατροφική τους αξία. Φυλλοβόλος θάμνος δίνει τους μπλε-μωβ καρπούς (εξ ου και το ‘μπλε μούρα’), οι οποίοι είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, καλή πηγή φυτικών ινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων και σχετικά χαμηλά σε θερμίδες.

Μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση μικρής ποσότητας ωφελεί την καρδιά μας, βοηθά στη μάχη εναντίον κάθε μορφής καρκίνου, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση της χοληστερόλης, στην ενδυνάμωση των οστών και αποτρέπει τα σημάδια γήρανσης.

Μια κούπα (150 γραμμάρια) δίνει το 24% της συνιστάμενης ημερήσιας ποσότητας σε Βιταμίνη C.

Πιο συγκεκριμένα, η κούπα αυτή περιέχει -μεταξύ άλλων- 85.5 θερμίδες, 22 γραμμάρια υδατάνθρακες, 15 γραμμάρια σάκχαρα (θεωρούνται μέσου επιπέδου, συγκριτικά με την πλειοψηφία των κοινών φρούτων), 3.5 γραμμάρια φυτικές ίνες, 0.5 γραμμάρια λίπος, 9mg ασβέστιο, 9mg μαγνήσιο, 116mg κάλιο, 15mg Βιταμίνη C kai 29mg Βιταμίνη Κ.

Mολονότι έχουν εντοπιστεί τα στοιχεία που δίνουν όλα αυτά τα ‘δώρα’ στον οργανισμό μας, δεν ήταν γνωστός ο λόγος που έχουν αυτά τα φρούτα το χρώμα που έχουν.

Ερευνητές από το University of Bristοl έλυσαν το μυστήριο.

Όπως αναφέρεται στη δημοσίευση της εργασίας τους, χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης για να μελετήσουν τη φλούδα του φρούτου.

Είδαν ότι η χρωματική ανακλαστικότητα προκύπτει από την αλληλεπίδραση του φωτός με τις τυχαία διατεταγμένες κρυσταλλικές δομές του κεριού της φλούδας.

Αυτό λοιπόν, είναι που δίνει στα βατόμουρα την μπλε όψη τους στον άνθρωπο και στην μπλε υπεριώδη ακτινοβολία στα πουλιά.

Image
Ροξ Μίντλετον

«Τα περισσότερα φυτά είναι επικαλυμμένα με ένα λεπτό στρώμα κεριού, το οποίο χρησιμεύει ως υδρόφοβο φράγμα. Μέχρι τώρα, ωστόσο, δεν ήταν γνωστό πόσο σημαντική ήταν αυτή η δομή για τον ορατό χρωματισμό.

Το μπλε των μύρτιλων δεν μπορεί να «εξαχθεί» με το στύψιμο, γιατί δεν βρίσκεται στον χρωματισμένο χυμό που μπορεί να συμπιεστεί από τα φρούτα. Γι’ αυτό ξέραμε ότι πρέπει να υπάρχει κάτι περίεργο στο χρώμα», εξήγησε ο ερευνητής βιολογικών επιστημών και εκ των συγγραφέων της μελέτης, Rox Middleton.

Αυτή η εξαιρετικά λεπτή μπλε στιβάδα έχει πάχος περίπου δύο μικρομέτρων και εμφανίζεται σε καρπούς του ίδιου χρώματος. Έχει τη δυνατότητα να αντιγραφεί και να κατασκευαστεί.

«Το στρώμα αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο βιώσιμη, βιοσυμβατή και ακόμη και βρώσιμη βαφή που ανακλά την υπεριώδη ακτινοβολία και το μπλε.

Δείχνει ότι η φύση έχει εξελιχθεί για να χρησιμοποιεί ένα πραγματικά προσεγμένο κόλπο, ένα εξαιρετικά λεπτό στρώμα για μια σημαντική χρωστική» πρόσθεσε ο ερευνητής, πριν καταλήξει στο ότι «ήταν πραγματικά ενδιαφέρον να ανακαλύψουμε ότι υπήρχε ένας άγνωστος μηχανισμός χρωματισμού ακριβώς κάτω από τη μύτη μας, σε δημοφιλή φρούτα που καλλιεργούμε και τρώμε συνεχώς.

Ήταν ακόμα πιο συναρπαστικό ότι μπορέσαμε να αναπαράγουμε, μαζεύοντας το κερί για να φτιάξουμε μια νέα μπλε επίστρωση που δεν είχε ξαναδεί κανείς.

Τώρα στόχος είναι είναι η κατασκευή όλης αυτής της λειτουργικότητας του συγκεκριμένου φυσικού κεριού, σε τεχνητά κατασκευασμένα υλικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Το Νο1 φρούτο που μπορεί να σας βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Το διαστημόπλοιο Odysseus έστειλε τις πρώτες εικόνες από τη Σελήνη

Ενδείξεις ότι ένας άντρας θα είναι εξαιρετικός ως σύζυγος

 

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis