Skip to main content
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τα Χανιά τίμησαν τον Γιάννη Δαμανάκη .Η ιστορία του(φωτο)

Image
damanakis2.jpg
 clock 21:18 | 09/01/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η βράβευση του Χανιώτη ποδοσφαιριστή Γιάννη Δαμανάκη από τον δήμο Χανίων.
Όπως δήλωσε ο ίδιος μεταξύ άλλων «ήταν η μεγαλύτερη εμπειρία της ζωής μου…»

Ο Δαμανάκης είναι ίσως ο μοναδικός ποδοσφαιριστής από τα Χανιά που ήταν τόσο προικισμένος και επιτυχημένος. Υπάρχουν ίσως κι άλλοι που έχουν ανοίξει τα φτερά τους με αποκορύφωμα τον Κιάσσο που κατάφερε να παίξει και στο εξωτερικό, ωστόσο κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει μπορέσει να φτάσει στο επίπεδο που βρέθηκε ο 66χρονος σήμερα, Γιάννης Δαμανάκης, που εκτός των άλλων είχε την τιμή να φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο, όντας κιόλας μέλος της ομάδας, που πήρε μέρος το 1980 στο τότε Κύπελλο Εθνών (νυν EURO) που διεξήχθη στην Ιταλία. Ενα ιστορικό γεγονός για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού αυτή ήταν η πρώτη παρουσία για την Εθνική μας ομάδα σε διεθνή διοργάνωση, η δε επόμενη που ακολούθησε ήταν 14 χρόνια μετά (1994), στο Μουντιάλ των ΗΠΑ…

ΙΟΥΛΙΟΣ ’76, Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ
ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΝΙΑ…
Το γεγονός που “σημαδεύει” ακόμα και σήμερα την καριέρα του Γ. Δαμανάκη δεν είναι άλλο από το πέρασμά του από τον ΠΑΟΚ. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής έζησε από το καλοκαίρι του 1976 μέχρι και το τέλος της περιόδου 1984-85 στιγμές ανεπανάληπτες στη Θεσσαλονίκη με αποκορύφωμα την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1985. Αναγνωρίζοντας το πάθος και το γεγονός ότι τα έδινε όλα όποτε αγωνιζόταν, ο ΠΑΟΚ τον βράβευσε πριν από πέντε περίπου χρόνια (23/2/14) στην Τούμπα, παραδίδοντάς του μια φανέλα με το νούμερο 6, σε ένα κάδρο όπου είχε φωτογραφίες από τις ημέρες που μεσουρανούσε με την φανέλα του “Δικεφάλου”. Συνολικά, ο Δαμανάκης έπαιξε σε 258 παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη, σκοράροντας 18 τέρματα.

Ο τίτλος της “Αθλητικής Φωνής” για τη μεταγραφή του στον ΠΑΟΚ το 1976

Η αγορά του Δαμανάκη από τον ΑΟΧ συμφωνήθηκε στις 22 Ιουλίου 1976. Εκείνη την ημέρα καταφθάνουν στα Χανιά δύο παράγοντες του ΠΑΟΚ, οι Βάρνιαλης και Βεζυρτζής, με τον Δαμανάκη, που τον Οκτώβριο θα “έκλεινε” τα 24 του χρόνια, να μιλά στην εφημερίδα “Αθλητική Φωνή” λίγο πριν την επιβίβασή του στο αεροπλάνο της “Ολυμπιακής”, λέγοντας τα εξής για τη μετακίνησή του στον ΠΑΟΚ: «Ξέρω ότι πολλοί με αγαπούν στα Χανιά. Λυπάμαι που θα βρεθώ μακριά από τον ΑΟΧ. Πέρασα μια ζωή ολόκληρη κοντά του. Πάντα θα τον αγαπώ και θα ενδιαφέρομαι γι’ αυτόν. Ομως, τη νέα περίοδο θα αγωνίζομαι στον ΠΑΟΚ. Θα αγαπήσω και αυτόν τον μεγάλο σύλλογο και θα προσπαθήσω να δείξω ότι τα Χανιά έδωσαν στον ΠΑΟΚ παίκτη καλό».

 

Αναφορά από παιχνίδια του ΑΟΧ από σπουδαίες εμφανίσεις του

Στο ίδιο ρεπορτάζ, αν μη τι άλλο πράγμα σπάνιο για εκείνη την εποχή, αναφέρονται λεπτομέρειες για τη μεταγραφή του Δαμανάκη στον ΠΑΟΚ, όπου δυστυχώς στο ρεπορτάζ δεν διακρίνεται καθαρά το ποσό που δόθηκε στον Α.Ο. Χανιά, αλλά ο ίδιος ο Δαμανάκης συμφώνησε να λάβει για την μεταγραφή του, 240.000 δραχμές. Ακόμα, συμφωνήθηκε ανάμεσα στις δύο ομάδες να γίνουν δύο φιλικά παιχνίδια, με τις εισπράξεις να διατίθεντο στον ΑΟΧ.
Σχετικά, αναφέρεται κι ένα λάθος που πήγε να γίνει και που σύμφωνα με το ρεπορτάζ «χρεώθηκε η προηγούμενη διοίκηση», του ΑΟΧ και που, «παρ’ ολίγο να ναυαγήσει τη μεταγραφή του Δαμανάκη. Συγκεκριμένα», γράφει η “Αθλητική Φωνή” στις 23/7/76, «ο πρώην πρόεδρος του ΑΟΧ στην γενική συνέλευση της ομάδος μεταξύ των άλλων είπε ότι η συμφωνία μεταγραφής του Δαμανάκη αναφέρει πως τα έξοδα της μετάβασης του ΑΟΧ στη Θεσσαλονίκη θα τα αναλάβει ο ΠΑΟΚ. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος υπήρξε πολύωρη συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων διότι οι Θεσσαλονικείς υπεστήριζαν το αντίθετο. Τέλος, αφού έλεγξαν το συμφωνητικό απεδείχθη ότι τέτοιο πράγμα δεν έχει γραφτεί και ως εκ τούτου τα Χανιά θα μεταβούν στην Θεσσαλονίκη με δικά τους έξοδα».
Τελικά, ο ΑΟΧ πράγματι έδωσε δύο φιλικά με τον ΠΑΟΚ, το πρώτο στις 12/9/76 που διεξήχθη στην Τούμπα και έληξε με σκορ 4-0 για τον ΠΑΟΚ και τον Δαμανάκη να σκοράρει το 4ο γκολ στο 84ο λεπτό (Αναστασιάδης, Παρίδης και Βούλγαρης τα άλλα τρία), ενώ το επόμενο ακολούθησε στο στάδιο των Χανίων στις 17/11/76, με τον ΑΟΧ να ηττάται με 2-1, το γκολ του οποίου σημείωσε ο Γκούμας (ισοφάρισε), ενώ τα γκολ για τον ΠΑΟΚ πέτυχαν οι Γούναρης και Κερμανίδης.
ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
Ο Δαμανάκης κατάφερε να φτάσει στον ΠΑΟΚ χάρη στις σπουδαίες εμφανίσεις του με τον ΑΟΧ, στον οποίο αγωνίστηκε από την ηλικία των 15 ετών. Δυστυχώς για τον ίδιο, μετά το τέλος της θητείας του στον “Δικέφαλο” του Βορρά, δεν μπόρεσε να γυρίσει και να ολοκληρώσει την καριέρα του στον ΑΟΧ, καθώς ακολούθως έπαιξε στον Μακεδονικό, ενώ τα τελευταία του χρόνια ήταν στο Ρέθυμνο. Παρ’ όλα αυτά, οι εμφανίσεις του επί Β’ Εθνικής με τον ΑΟΧ μνημονεύονται ακόμα και σήμερα και σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι χάρη σε αυτές ακολούθησαν τα χρόνια της δόξας στη Θεσσαλονίκη.
ΤΟ “ΚΕΦΑΛΑΙΟ” ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Ο Δαμανάκης πρόσφερε τις υπηρεσίες του για έξι χρόνια στην Εθνική ομάδα, όντας μέλος της από το 1977 μέχρι το 1983. Πρώτο του ματς ήταν αυτό ανάμεσα σε Βουλγαρία-Ελλάδα 0-0 για το Βαλκανικό Κύπελλο και τελευταίο το Ελλάδα-Δανία 0-2 στις 16/11/83 για τα προκριματικά του ΕURO 1984.
Αντιγράφουμε για το τέλος, τι αναφέρεται σε αφιέρωμα, από τα πολλά που του έχουν γίνει από ιστοσελίδες του ΠΑΟΚ για το τι παίκτης ήταν ο Δαμανάκης για όσους δεν τον έζησαν από κοντά: «Ο Γιάννης Δαμανάκης υπήρξε ένα πολυτάλαντο χαφ της εποχής του, καθώς έκοβε, δημιουργούσε και σκόραρε. Θυμόμαστε την μεγάλη εκτίμηση και τα κολακευτικά σχόλια που έκανε γι’ αυτόν ο κορυφαίος Ελληνας σπίκερ όλων των εποχών, ο Γιάννης Διακογιάννης, ο οποίος κάθε φορά που μετέδιδε παιχνίδι του ΠΑΟΚ ή της Εθνικής εκφραζόταν με τα καλύτερα λόγια για τον Κρητικό»…
 
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis