Κυριακή 24 ΜΑΡ 2019 06:58
 • Ηρακλειο
  14°C
 • Χανια
  14°C
 • Ρεθυμνο
  14°C
 • Λασιθι
  14°C
Ekriti.gr Logo

Ο Αλέξης ξέμεινε από άσσους! Του Θανάση Παπαμιχαήλ

Ο Αλέξης ξέμεινε από άσσους! Του Θανάση Παπαμιχαήλ

αλέξης τσίπρας

Στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, τα ποσοστά τους άγγιξαν το «ταβάνι» για τα δεδομένα ενός κόμματος αντιπολίτευσης. Πήρε και Δήμους και Περιφέρειες με πρώτη και καλύτερη την Περιφέρεια της Αττικής, με τη Ρένα Δούρου. Και σίγουρα στο Δήμο της Αθήνας θα είχε καλύτερη τύχη, αν το νέο πρόσωπο, που επιλέχθηκε, με τις δηλώσεις του την τελευταία στιγμή, απέτρεψε αρκετούς ψήφους.
Σήμερα, πέντε χρόνια μετά από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει απροθυμία των πρωτοκλασάτων στελεχών αλλά και ένδεια τοπικών στελεχών να δοκιμαστούν στον εκλογικό στίβο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Επιθυμούν να μείνουν «αλώβητοι» από μια πιθανή εκλογική συντριβή τους, στο χώρο της αυτοδιοίκησης.
Η μόνη, προς τιμήν της, που πήρε το ρίσκο να ξαναμετρηθεί είναι η Περιφερειάρχης Αττικής, ενώ αρκετοί από τα άλλοτε πρωτοκλασάτα στελέχη της, πήραν την άγουσα για άλλες αυτοδιοικητικές περιοχές, για πιο σίγουρη και ασφαλή αυτοδιοικητική πορεία. Αυτή είναι η αλήθεια, κι αν μπορεί για τον ΣΥΡΙΖΑ να επαναληφθεί το πετυχημένο μοντέλο των προηγούμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, θα το δείξει η κάλπη. Όμως οι καιροί έχουν αλλάξει και τα σφάλματα που βαρύνουν την εξουσία μεγάλα και οι ψηφοφόροι είναι οργισμένοι και αρκετά δύσπιστοι.
Με το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής πήξαμε σε «αυτοπροτεινόμενους» υποψήφιους, δηλώνοντας ανεξάρτητη κάθοδο στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου προσδοκώντας ένα ποσοστό που θα τους επιτρέψει να παίξουν το ρόλο του ρυθμιστή την επόμενη μέρα.
Η τακτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει επιλεκτικά στηρίξεις, μόνο στους μεγάλους δήμους, απελευθέρωσε δεκάδες στελέχη της με ισχυρά τοπικά ερείσματα να δηλώσουν την υποψηφιότητα τους. Αποτέλεσμα να υπάρχει σε πολλούς δήμους, μεγάλος αριθμός υποψηφιοτήτων από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Αντίθετα για το κυβερνών κόμμα, καταγράφονται υποψηφιότητες χαμηλού ενδιαφέροντος στις προτιμήσεις των πολιτών.
Η δημοσκοπική καθίζηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, αποθαρρύνει πολλά στελέχη του να δοκιμάσουν την τύχη τους στην αυτοδιοικητική αρένα. Ούτε λόγος βέβαια για τα πρωτοκλασάτα στελέχη του. Δεν αποτελεί η κάθοδος τους τεκμήριο σωφροσύνης και επίγνωσης, με αποτέλεσμα ο φαύλος κύκλος των «χαμένων άσσων», για τον Αλέξη να διευρύνεται.
Και στις αυτοδιοικητικές εκλογές τα κόμματα εξουσίας θα νοιώσουν εκλογικά τους κραδασμούς από τις πολιτικές επιλογές που οι πολίτες τους χρεώνουν.
Συμφωνία Πρεσπών, άγρια φορολόγηση, προστασία πρώτης κατοικίας, θα δυσκολέψουν σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές των πολιτών.
Επιμύθιο: Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι και το 2019 αρένα κομματικής αντιπαράθεσης, μαζί με τις ευρωεκλογές. Η διπολική ατμόσφαιρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ που θα διαμορφωθεί , θα δώσει δημοσκοπικό χαρακτήρα, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά το «εκλογές ίσον πόλεμος». Η κλεψύδρα του χρόνου ξεκίνησε να μετρά αντίστροφα και σύντομα θα πάρουμε τις απαντήσεις.

Θανάσης Παπαμιχαήλ, Επικοινωνιολόγος
 

Διαβάστε επίσης. . .

Η σημερινή παγκοσμιοποίηση πρέπει να μας βρίσκει όλους σε συνεχή εγρήγορση για να μπορέσουμε να αντιμετωπίζουμε κάθε φορά...
Το μήνα Μάιο του 2019 θα διενεργηθούν εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, της επόμενης δημοτικής...
Σήμερα, 22 Μαρτίου εορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα του Νερού ενώ αύριο 23 Μαρτίου εορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα της...