Skip to main content
ΥΓΕΙΑ

Πόσο υγιεινό είναι το μαγείρεμα στο Air fryer που έχει μπει στα περισσότερα σπίτια

Image
Air Fryer
 clock 15:14 | 24/04/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Σύμφωνα με τις μελέτες, όσοι καταναλώνουν συχνά τηγανητά φαγητά, ακόμα και 1- 2 φορές την εβδομάδα, έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο, για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, στεφανιαίας νόσου και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Και μετά, ήρθε στην ζωή μας το Air Fryer . Ο παθολόγος με ειδίκευση στα καρδιομεταβολικά νοσήματα κ. Νίκος Γεωργιάδης, αναφέρεται στα υπέρ και τα κατά αυτού του τρόπου μαγειρέματος, που έχει γίνει η νέα παγκόσμια μόδα.

Όπως εξηγεί ο γιατρός,το Air Fryer είναι μια συσκευή που ετοιμάζει ένα γεύμα με τη χρήση θερμαινόμενου αέρα ,με πολύ όμως μεγαλύτερη από την ταχύτητα του αέρα του συμβατικού μας φούρνου.

Δίνει την αίσθηση του τηγανητού-τραγανού, χωρίς να είναι τηγανητό και χρησιμοποιώντας ελάχιστη ή και καθόλου ,λιπαρή ουσία . «Επειδή βάζουμε ελάχιστο λάδι, έχει πράγματι λιγότερες θερμίδες, λιγότερα λιπαρά και κακά trans, επομένως σε σχέση με το κλασικό τηγάνισμα είναι πιο υγιεινό και λιγότερο παχυντικό και αν ο στόχος μας είναι η δίαιτα και η απώλεια βάρους, θα μας βοηθήσει, ακόμα κι αν δεν είναι ο ιδανικός τρόπος μαγειρέματος.

Επίσης μάλλον θα βοηθήσει και στην πτώση των λιπιδίων. Και επειδή το φαγητό γίνεται πιο γρήγορα, έχει και μια σχετική οικονομία. Εδώ σταματάνε τα καλά», λέει ο γιατρός και εξηγεί: «Η μεγάλη αφυδάτωση που προκαλεί στις τροφές προάγει την παραγωγή κάποιων ουσιών τις λεγόμενες «γλυκοτοξίνες».

Αυτές οι γλυκοτοξίνες είναι ιδιαίτερα βλαπτικές και προάγουν τα καρδιαγγειακά, τις θρομβώσεις, τα μεταβολικά νοσήματα, την καρκινοπάθεια, τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως το Alzheimer. Δεν έχει καμία σύγκριση με τον υγιεινό τρόπο μαγειρέματος που είναι ο ατμός, ο βρασμός ακόμα και το ψήσιμο στο φούρνο, αρκεί να χρησιμοποιούμε μικρότερες θερμοκρασίες (π.χ. 120-140 έστω 160 βαθμούς) και μεγαλύτερο χρόνο μαγειρέματος.

Στα air fryers ακόμα παράγονται από τις πρωτεΐνες, πουλερικά, κρέας και ψάρια, ετεροκυκλικές αμίνες και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες με καρκινογόνο δράση.» Ο κ.Γεωργιάδης υπογραμμίζει ότι «Θέλει μεγάλη προσοχή το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο το air fryer και ιδιαίτερα ότι έρχεται σε επαφή με τις τροφές.

Δεν πρέπει να υπάρχουν πλαστικά , που μπορεί να ελευθερώνουν διάφορα τοξικά αέρια κατά το μαγείρεμα. Η επιφάνεια που θα έρθει σε επαφή με το φαγητό πρέπει να είναι ή από γυαλί ή από ανοξείδωτο χάλυβα ή από κεραμικό υλικό .
«Πόσοι τα ξέρουν αυτά και πόσοι τους δίνουν σημασία, εκτός από την αναζήτηση της φθηνής τιμής», σ
χολιάζει ο παθολόγος.

Συμπερασματικά λοιπόν, όπως επισημαίνει ο γιατρός: «Το τηγάνισμα είτε κλασικό είτε με το air fryer είναι υποδεέστερος τρόπος μαγειρέματος σε σχέση με τον ατμό, τον βρασμό ή τον φούρνο και σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να δώσουμε μεγάλη προσοχή ,στα υλικά κατασκευής.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηράκλειο: Τα αδέλφια της τον χτυπούσαν και αυτή βιντεοσκοπούσε

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου: Σφοδρές αντιδράσεις για το μειωμένο ωράριο λειτουργίας

Δήμος Ηρακλείου: "Σαφάρι" μετά το Πάσχα για την είσπραξη εκατομμυρίων από οφειλές Δημοτών

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis