Skip to main content
ΥΓΕΙΑ

«Νόσος του φιλιού»: Τι είναι και γιατί μας αφορά όλους

fili.jpg
 clock 08:31 | 12/04/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Την ονομάζουν νόσο του φιλιού ή νόσο των φοιτητών αλλά επί της ουσίας πρόκειται για ένα κλινικό σύνδρομο με την επιστημονική ονομασία «λοιμώδης μονοπυρήνωση».
Επίσης οι γιατροί αναφέρουν την συγκεκριμένη νόσο με διάφορα ονόματα, όπως αδενικός πυρετός εξαιτίας της λεμφαδενοπάθειας που τη συνοδεύει.

Τι είναι όμως η λοιμώδης μονοπυρήνωση;

Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για ένα κλινικό σύνδρομο που προκαλείται από τον ιό Epstein-Barr (EBV) ο οποίος ανήκει στην οικογένεια των ερπητοϊών.

Ποια είναι τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα της φαρυγγικής λοίμωξης με στρεπτόκοκκο και περιλαμβάνουν:
Υψηλό πυρετό που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 7 ημέρες
Διόγκωση των λεμφαδένων και των αμυγδαλών με έντονο πονόλαιμο και δυσκολία στην κατάποση.
Μπορεί να υπάρχει κόκκινο δερματικό εξάνθημα.
Γενική αδυναμία και αίσθημα κόπωσης που μπορεί να διαρκέσουν για πολλές εβδομάδες.
Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει διόγκωση του σπλήνα και του ήπατος

Μπορεί όμως να περάσεις τη νόσο χωρίς να παρουσιάσεις συμπτώματα ή να έχεις συμπτώματα μιας απλής ίωσης. Γι’ αυτό πολλοί ενήλικες έχουν αντισώματα, που σημαίνει ότι έχουν νοσήσει, αλλά δεν το γνωρίζουν.

Πώς μεταδίδεται
Τα μολυσμένα σταγονίδια του σάλιου είναι ο βασικός τρόπος μετάδοσης, γι’ αυτό και συνδέεται με το φιλί και τους ερωτευμένους. Εκτός από το φιλί, ο ιός μεταδίδεται με το βήχα, το φτέρνισμα και πιο σπάνια με τη χρήση κοινών σκευών για το φαγητό. Είναι επίσης ένας ιός που αν τον κολλήσεις μία φορά στη ζωή σου δεν ξανακολλάς, γι’ αυτό και οι περισσότεροι άνθρωποι ξεμπερδεύουν με αυτόν μέσα στις δύο πρώτες δεκαετίες της ζωής τους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου το 90% των ενηλίκων έχουν προσβληθεί από τον ιό κατά τη διάρκεια της ζωής τους και διατηρούν δια βίου αντισώματα. Σε μερικές υποανάπτυκτες χώρες 80-100% των παιδιών μέχρι τα 3-6 χρόνια έχουν προσβληθεί από την νόσο, ενώ στις πιο προηγμένες χώρες προσβάλλονται συνήθως μεγάλα παιδιά, έφηβοι και νεαροί ενήλικες.

Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο που να προλαμβάνει την μόλυνση από τον ιό EBV, αλλά ήδη ορισμένα εμβόλια βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis