Skip to main content
ΥΓΕΙΑ

Ελλάδα: Οι βέλτιστες πρακτικές στη διαχείριση των ασθενών με άσθμα

Image
ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ
 clock 22:48 | 16/12/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Με επίκεντρο το κόστος σε πανελλήνια κλίμακα παρουσιάστηκαν νέες πολιτικές διαχείρισης από την κα Ελένη Σταματοπούλου PhD (c), MSc Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, MSc Διοίκηση Μονάδων Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής & Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Λειτουργός Δημόσιας Υγείας, Εκπαιδευτικός, Ακαδημαϊκή Υπότροφος Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, RN Γ.Ν.Α. ΚΑΤ, Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας, Member PCRS-UK, όσον αφορά την προσέγγιση, εκτίμηση, εκπαίδευση και αξιολόγηση της αυτοδιαχείρισης ασθενών με άσθμα στην ΠΦΥ κατά την πανδημία COVID-19 στην Ελλάδα, όπου αναδείχθηκαν τα αποτελέσματα στα πλαίσια του Πανελληνίου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2023, με τίτλο «40 ΧΡΟΝΙΑ ΕΣΥ - Συνεργατικές λύσεις για ένα βιώσιμο Σύστημα Υγείας».

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, 5-7 Δεκεμβρίου 2023 στο Divani Caravel Hotel, καθώς πραγματοποίησε και ο  Υπουργός Υγείας κύριος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εναρκτήρια ομιλία. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας (i-hecon) και την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας & Πολιτικής της Υγείας (ΕΕΕΟΠΥ), με την υποστήριξη πολλών επιστημονικών και κοινωνικών φορέων.

Image
ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗς - ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Σ την ερευνητική μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε και σε διεθνή περιοδικό στο REVIEW OF CLINICAL PHARMACOLOGY & PHARMACOKINETICS, INTERNATIONAL, https://pharmakonpress.gr/?p=17931&lang=en συμμετείχαν η κυρία Ελένη Σταματοπούλου, η κυρία Αθανασία Σταματοπούλου Ph.D.(c) Οικονομολόγος, M.Sc. International Human Resources Management, M.Sc. Διοίκηση Μονάδων Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας ΠΑ.Δ.Α. & Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Εκπαιδευτικός, Ακαδημαϊκή Υπότροφος Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής η κυρία Ευσταθία Παπαγεωργίου PhD, Καθηγήτρια, Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), ο κύριος Φραγκίσκος Χανιώτης MD, PhD, Καθηγητής, Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) και ο κύριος Δημήτριος Χανιώτης MD, PhD, FESC, Πρόεδρος, Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ). Διαθέσιμη η διεθνής έρευνα στο ακόλουθο PDF.

Κατά την παρουσίαση και εισαγωγή της ερευνητικής εργασίας αναδείχθηκαν από την κυρία Σταματοπούλου Ελένη διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα για το άσθμα καθώς είναι μια χρόνια φλεγμονή των αεραγωγών και είναι μια από τις πιο κοινές ασθένειες παγκοσμίως.

Σε όλο τον κόσμο, το άσθμα επηρεάζει περισσότερους από 334 εκατομμύρια ανθρώπους. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τα υψηλότερα ποσοστά επιπολασμού, ενώ στην Ευρώπη υπάρχουν 5,4 εκατομμύρια άτομα με άσθμα, επηρεάζοντας ένα στα πέντε νοικοκυριά. Το ένα τέταρτο των ασθενών με άσθμα έχει κακό έλεγχο των συμπτωμάτων και στο Ηνωμένο Βασίλειο 185 άτομα εισάγονται στο νοσοκομείο κάθε μέρα λόγω έξαρσης του άσθματος. Οι παροξύνσεις του άσθματος έχουν ως αποτέλεσμα σημαντικό κοινωνικό, ψυχολογικό κόστος και κόστος υγείας.

Η νέα πανδημία του κορωνοϊού (coronavirus 2019-nCoV) έχει κερδίσει έντονη προσοχή και επαγρύπνηση τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο με σημαντική επιβάρυνση στο σύστημα υγείας καθώς έχει σημαντικές επιπτώσεις όπου απαιτείται η παροχή υποστήριξης συμπεριφοράς υγείας στους ασθενείς. Η έγκαιρη ανίχνευση της νόσου και η αποτελεσματική υποστήριξη των ασθενών με άσθμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 είναι υψίστης σημασίας γιατί το άσθμα είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, που επηρεάζει όλες τις ηλικιακές ομάδες. Η οικονομική του επιβάρυνση είναι ένα σημαντικό μέτρο των επιπτώσεών της στην κοινωνία.

Η μεθοδολογία και το υλικό το οποίο διερευνήθηκε ήταν ασθενείς οι οποίοι παρακολούθησαν πριν από 5 χρόνια το «Σχολείο Άσθματος» στο Πρότυπο Κέντρο Υγείας Περιστερίου υπό την αιγίδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Υπουργείο Υγείας / Hellenic Centre for Diseases Control and Prevention (HCDCP) - νυν National Organization of Public Health (EODY), στην προ πανδημική περίοδο όπου και εκπαιδεύτηκαν στην αυτοδιαχείριση του άσθματος και στο διάστημα των τελευταίων τριών χρόνων πραγματοποιήθηκε συγχρονική τηλεφωνική έρευνα (follow-up cohort), μελέτη συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων 12 μηνών. Ως εργαλείο μελέτης χρησιμοποιήθηκε δομημένο ερωτηματολόγιο και επιπρόσθετα πραγματοποιήθηκε στατιστική ανάλυση χρησιμοποιώντας το SPSS.

Σύμφωνα με τα Διεθνή αποτελέσματα από τα 113 άτομα, το 69,03% ήταν γυναίκες και το 30,97% ήταν άνδρες ελληνικής υπηκοότητας με μέση ηλικία τα 51,07±14,59 έτη. Το 69,91% του συνολικού αριθμού των ασθενών τους τελευταίους 12 μήνες εκδήλωσαν εποχικές κρίσεις άσθματος. Το 97,35% δεν είχε ποτέ μεταφερθεί με ασθενοφόρο λόγω κρίσης άσθματος τους τελευταίους 12 μήνες. Το 99,12% των ασθενών με άσθμα δεν χρειάστηκε υποστήριξη με αναπνευστήρα λόγω κρίσης άσθματος τους τελευταίους 12 μήνες. Το 23,89% έλαβε αναρρωτική άδεια λόγω επιδείνωσης του άσθματος τους τελευταίους 12 μήνες.

Image
ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η κατανομή των απαντήσεων σε όλες τις ερωτήσεις Asthma Control Test (ACT) στις ομάδες ασθενών με ενδιάμεσο και φτωχό έλεγχο, τόσο πριν από την πανδημία COVID-19 όσο και επί του παρόντος, έδειξε στατιστικά σημαντικές διαφορές (p<0,001) και ο κακός έλεγχος συσχετίστηκε με λιγότερη εργασία, περισσότερη δύσπνοια, συχνότερο ξύπνημα τη νύχτα, συχνότερη χρήση συσκευής εισπνοής ή νεφελοποιητή και χειρότερο έλεγχο του άσθματος τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Το συνολικό κόστος του άσθματος τους τελευταίους 12 μήνες για το οποίο η μέση τιμή ήταν 311,52 ευρώ ενώ το συνολικό κόστος των υπηρεσιών υγείας ανήλθε σε 491 ευρώ.

Image
σταματοπουλου

Τα ακόλουθα συμπεράσματα της μελέτης ήταν, ότι οι βέλτιστες πρακτικές στη διαχείριση των ασθενών με άσθμα στην ΠΦΥ αποτελούν το θεμέλιο για την ενίσχυση των Πολιτικών Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα. Το κόστος του άσθματος αυξάνεται καθώς μειώνεται ο έλεγχος της νόσου, και θα μπορούσε να επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση κόστους μέσω της σωστής διαχείρισης των ασθενών με άσθμα, καθώς η συγκεκριμένη στρατηγική εφαρμόστηκε επιτυχώς στο “Πρότυπο Κέντρο Υγείας Περιστερίου”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άνοια: Το σύμπτωμα που σας προειδοποιεί όταν ανεβαίνετε και κατεβαίνετε σκάλες

Καρκίνος παχέος εντέρου: Πλήρης ίαση εάν διαγνωστεί εγκαίρως

AstraZeneca: Εξαγοράζει την εταιρεία παραγωγής εμβολίων Icosavax έναντι 1,1 δισ. δολ.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis