Παρασκευή 18 ΙΑΝ 2019 07:45
 • Ηρακλειο
  8°C
 • Χανια
  10°C
 • Ρεθυμνο
  9°C
 • Λασιθι
  8°C
Ekriti.gr Logo

Ο Τσίπρας και το παρασκήνιο της ονομασίας των Σκοπίων

Ο Τσίπρας και το παρασκήνιο της ονομασίας των Σκοπίων

zaetsipr.jpg

Το τέλος της διαπραγμάτευσης για την ονομασία των Σκοπίων ή ακόμη ένα ναυάγιο που απλά θα παρατείνει την «παζάρια» με τη γειτονική χώρα;

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα βγάλει η αυριανή συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στη Σόφια αν και οι περισσότερες αναλύσεις αναφέρουν ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται τελικές αποφάσεις.

Ενδεχομένως, λένε καλά γνωρίζοντες τα διπλωματικά ζητήματα, να υπάρξει επιβεβαίωση των καλών προθέσεων και του κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αλλά οι αποφάσεις να μετατεθούν για αργότερα.

Μείζον θέμα, αυτό που θα κρίνει τα πάντα στην τελική ευθεία δεν είναι το όνομα. Αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι τα Gorna Makedonjia ή Nova Makedonjia. Αυτό που θα κρίνει τη συμφωνία ή το ναυάγιο είναι αν θα δεχθούν οι γείτονες το όνομα για μία χρήση έναντι όλων, το γνωστό πλέον erga omnes.

Ένα άλλο σενάριο που κυκλοφορεί είναι να επιμείνουν στη χρησιμοποίηση από τους ίδιους στο εσωτερικό της χώρας το σκέτο Macedonia. Κάτι που σημαίνει «διπλή ονομασία» την οποία δεν αποδέχεται σε καμιά περίπτωση η Ελλάδα. 

To σενάριο που κυκλοφορεί είναι ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων θα υποχωρήσει στο erga omnes, αλλά θα ζητήσει χρόνο και θα αποδεχθεί έναν συμφωνημένο οδικό χάρτη. Ένα σενάριο που θα μπορούσε να περάσει ο Ζ. Ζάεφ από το κοινοβούλιό του.

Παράλληλα, εκτιμούν αναλυτές, θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή η σύναψη μιας διεθνούς συνθήκης που θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα προβλέπει την κύρωση της σχετικής συμφωνίας από τα κοινοβούλια και στη δεύτερη φάση, τα Σκόπια να προχωρήσουν σε συμφωνημένες συνταγματικές αλλαγές ώστε η Ελλάδα να άρει το βέτο και να ανοίξει και ο δρόμος για την τελική ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ένα «αγκάθι» που υπάρχει είναι ότι τρίτες χώρες θα μπορούσαν να αρνηθούν να αποδεχθούν μια συμφωνία. 

Διαβάστε επίσης. . .

Με... Νίκο Αλέφαντο απάντησε στο «όχι» της Νέας Δημοκρατίας για debate ο Νίκος Παππάς . Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής...
Οι 6 πρόθυμοι βουλευτές, η Κατερίνα Παπακώστα , οι 4 από τους ΑΝΕΛ και ο Σπύρος Δανέλλης , ψήφισαν ναί στην ψήφο...
Βαρείς υπαινιγμούς κατά του Νίκου Κοτζιά με αφορμή την ανακοίνωση του ΠΡΑΤΤΩ, αφήνει ο πρώην υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος...