Τρίτη 11 ΔΕΚ 2018 20:47
 • Ηρακλειο
  15°C
 • Χανια
  10°C
 • Ρεθυμνο
  13°C
 • Λασιθι
  15°C
Ekriti.gr Logo

Ντάισελμπλουμ: Όλα έγιναν πιο εύκολα με Τσίπρα - Τσακαλώτο

Ντάισελμπλουμ: Όλα έγιναν πιο εύκολα με Τσίπρα - Τσακαλώτο

τσακαλώτος ντάισελμπλουμ

Με αφορμή την αποχώρησή του από την προεδρία του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μίλησε στους Financial Times για τα χρόνια που πέρασε ως επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Και φυσικά από τις… αναμνήσεις του δεν λείπουν τρία πρόσωπα: Γιάνης Βαρουφάκης, Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Η προεδρία του Ντάισελμπλουμ συνδέθηκε με την ελληνική κρίση. Ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup παραδέχτηκε ότι κάποια μέτρα που οι δανειστές ζήτησαν από την Ελλάδα, ήταν ακραία. Αλλά τώρα, έχουμε περάσει, όπως λέει, από το… σφίξιμο του ζωναριού, στις μεταρρυθμίσεις.
Ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος
Η σχέση του με τον Γιάνη Βαρουφάκη είχε ξεκινήσει στραβά από την αρχή. Από το περίφημο «you ‘ve just killed the Troika«. Που συνοδεύτηκε από το «αν θέλεις να συνεχίσεις να δουλεύεις με τους εταίρους στην ευρωζώνη, θα πρέπει να δουλέψεις με την τρόικα και, γι’ αυτό, το να πεις αντιό στην τρόικα είναι σαν να λες αντίο στο ευρώ«.
Ο Ντάισελμπλουμ θυμήθηκε και το Eurogroup στη Ρίγα τον Απρίλιο του 2015. «Η αντιπαράθεση ήταν πολύ σκληρή. Η υπομονή του κόσμου, τελείωσε» θυμάται αναφερόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη. 
Και μετά, αποθεώνει τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο πρώτος «έδιωξε» τον Βαρουφάκη. Ο δεύτερος τον διαδέχτηκε. Και ο Ντάισελμπλουμ δεν… κρύβει τη χαρά του. «Ο πρωθυπουργός Τρίπρας και φυσικά ο νυν υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, άλλαξαν εντελώς τη σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Σχεδόν όλα ήταν πιο εύκολα από τότε, είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση», λέει ο Ντάισελμπλουμ.

Διαβάστε επίσης. . .

Σχολιάζοντας την αναφορά του προέδρου της ΝΔ για το παλιό και το νέο και για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πέρασαν στις τάξεις...
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, αποφάσισε να τοποθετηθεί επί των εξαγγελιών του Μακρόν στην Γαλλία...
Λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για τη συμφωνία της Τερέζα Μέι για το Μπρέξιτ, τη μέρα που το...