Τρίτη 19 ΜΑΡ 2019 02:13
 • Ηρακλειο
  12°C
 • Χανια
  13°C
 • Ρεθυμνο
  12°C
 • Λασιθι
  12°C
Ekriti.gr Logo

Ρ.Σβίγκου: Η διεθνής κοινότητα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων στην Παλαιστίνη

Ρ.Σβίγκου: Η διεθνής κοινότητα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων στην Παλαιστίνη

Ρανια Σβίγκου

"Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια και να σιωπά μπροστά στο δράμα του παλαιστινιακού λαού", δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 fm".
"Τα όσα έχουμε δει τις προηγούμενες μέρες είναι εικόνες φρίκης, που εξοργίζουν όλους όσους τις βλέπουν", ανέφερε η κ. Σβίγκου και πρόσθεσε: "Για να μπορέσει να δοθεί ένα τέλος σε αυτή τη φρίκη θα πρέπει η διεθνής κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, να πουν ένα 'όχι' στη λογική των ίσων αποστάσεων και στην εξίσωση των διαδηλωτών με έναν στρατό που δολοφονεί, δηλαδή την εξίσωση του θύματος με τον θύτη [...] η διεθνής κοινότητα πρέπει στηρίξει τη διεθνή νομιμότητα, πρέπει να στηρίξει τις ίδιες τις αποφάσεις του ΟΗΕ για την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος και να λάβει άμεσα πληροφορίες, που θα στηρίξουν έμπρακτα την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης".
"Θα δούμε στην ώρα του το θέμα των συντάξεων"
Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους ενόψει και της ολοκλήρωσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τον προσεχή Αύγουστο η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι "αυτή τη στιγμή συζητούμε την υλοποίηση των αποφάσεων για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που αποφασίστηκαν στο Eurogroup του 2017 και το να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες κυρίως σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του γαλλικού μηχανισμού, αυτό το οποίο είχε βρεθεί ως μία συμβιβαστική τεχνική, για να μπορέσει να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των προβλέψεων του ΔΝΤ και των προβλέψεων των Ευρωπαίων για την ανάπτυξη". Αναφορικά με τις διαφορετικές απόψεις που διατυπώνονται από τα διάφορα εμπλεκόμενα μέρη παρατήρησε ότι "κάθε λύση για το χρέος έχει διαφορετικά αποτελέσματα και διαφορετικές τεχνικές και αυτό είναι που συζητούν αυτή τη στιγμή τα τεχνικά κλιμάκια και αυτό είναι που θα αποσαφηνιστεί στο Eurogroup στα τέλη Ιουνίου και εδώ θα είμαστε να συζητήσουμε πού τελικά καταλήγουν οι λύσεις".
   Σχετικά με τις προβλέψεις για τις περικοπές στις συντάξεις η κ. Σβίγκου διευκρίνισε ότι "το θέμα είναι μπροστά", αλλά "δεν είναι ένα θέμα, το οποίο αυτή τη στιγμή θα το ανοίξει η ελληνική κυβέρνηση, μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και μέχρι την έξοδο από το πρόγραμμα, που είναι το ορόσημο της 20ης Αυγούστου 2018". "Από εκεί και πέρα", εξήγησε, "καταλαβαίνουμε όλοι ότι με όπλο τις ισχυρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, τα μεγέθη που έχει πετύχει στο πλεόνασμα και τους υπόλοιπους δείκτες και βέβαια με δεδομένη την καθαρή έξοδο τον Αύγουστο του 2018, μπορεί με άλλους όρους να διαπραγματευτεί τα ήδη ψηφισμένα μέτρα και για τις συντάξεις". "Αυτό -όπως και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει- είναι κάτι το οποίο θα το δούμε στην ώρα του και αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, η ρύθμιση για το χρέος και η έξοδος από το μνημόνιο", διευκρίνισε.
"Έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη διαπραγμάτευση με ΠΓΔΜ"
Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, ενόψει και της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, η κ. Σβίγκου επισήμανε: "Σίγουρα βρισκόμαστε σε ένα καλό σημείο, υπάρχει η πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές για την επίλυση του ονοματολογικού. Η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει δύο προϋποθέσεις, από τη μια τη σύνθετη ονομασία και από την άλλη να ισχύει αυτή η σύνθετη ονομασία έναντι όλων, πράγμα το οποίο προϋποθέτει και εξ ορισμού την αναθεώρηση του συντάγματος της ΠΓΔΜ. Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με βάση την εθνική μας γραμμή [...] έχουν γίνει όντως σημαντικά βήματα στις διαπραγματεύσεις και μένει να δούμε αν θα υπάρξει κατάληξη σε αυτή τη φάση ή αν θα χρειαστούν και νέες διαπραγματεύσεις και επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων, ώστε να καλυφθεί η απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες".
Σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα σημείωσε πως "σε αντίθεση με την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ έχει αλλάξει πάμπολλες θέσεις του τελευταίους μήνες για το 'Μακεδονικό', ξεκίνησε υπερασπιζόμενη την εθνική θέση, για να περάσει στο ότι δεν είναι αυτή τη στιγμή της ώρας να συζητούμε με τους γείτονές μας για την ονομασία και καταλήγοντας τώρα στη θέση ότι θα δουν τη συμφωνία όταν αυτή έλθει".
Ερωτηθείσα, εξάλλου, για τον κυβερνητικό σχεδιασμό που αφορά την κατάτμηση της Β' εκλογικής περιφέρειας Αθηνών και τις πιθανότητες να συναινέσει η ΝΔ στην πρόταση η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε: "Η ΝΔ δεν κάθεται στο τραπέζι να συζητήσει με την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα για ώριμες υπερ-ώριμες αλλαγές τέτοιου τύπου, όπως είναι η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και συμψηφίζει δύο άσχετα θέματα, που είναι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού με το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών [...] Ο υπουργός Εσωτερικών καλεί σε συνάντηση, γιατί έχει προχωρήσει η επεξεργασία αυτής της πρότασης, για το τι θα κάνει όμως η ΝΔ δεν πρέπει να είμαστε αρκετά αισιόδοξοι με βάση τις τελευταίες τοποθετήσεις της".

Διαβάστε επίσης. . .

Τις μεταρρυθμίσεις που θα χρειαστεί η χώρα μας ώστε από τη θέση των «ουραγών της Ευρώπης» να επαναπροσεγγίσουμε τον μέσο...
Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που εισάγεται αύριο στην ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να κατατεθεί η τροπολογία...
"Βρισκόμαστε σε μια νέα πραγματικότητα σήμερα, σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για την Ευρώπη, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα καθεαυτό...