Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Αποστάσεις από την έκθεση Μπακογιάννη για το Κόσοβο – «Δεν θα ψηφίσει η Ελλάδα»

Image
ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ
 clock 12:37 | 21/04/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Μπορεί η Ελλάδα να αλλάξει θέση στο ζήτημα του Κοσόβου; Και αν ναι υπό ποιες προϋποθέσεις;

Η συζήτηση για το θέμα του Κοσόβου άνοιξε ξανά στην Αθήνα με αφορμή την έκθεση της Ντόρας Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης – η οποία είναι και η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας – αναφορικά με την ένταξη ή μη του Κοσυφοπεδίου στον οργανισμό.

Με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη να παίρνει σαφείς αποστάσεις και μάλιστα να αφήνει σε δημόσια τοποθέτηση του αιχμές για την έκθεση, σημειώνοντας ότι οι δύο ψηφοφορίες δεν είναι δεσμευτικές.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση Μπακογιάννη, η οποία υπερψηφίστηκε στις 16 Μαΐου, με 131 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 11 αποχές και θεωρεί ότι το Κόσοβο πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «το Κοσσυφοπέδιο μπορεί να θεωρηθεί ως μία λειτουργική κοινοβουλευτική δημοκρατία με ισχυρά εχέγγυα για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, όπως και τη συνταγματική κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών» προκάλεσε σειρά αντιδράσεων στη Σερβία, αλλά και δυσαρέσκεια στην Κύπρο.

Ενδεικτική ήταν η επίθεση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, προέδρου της Σερβίας, προσωπικά στην Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την πρώτη συζήτηση, το Μάρτιο. Σε διάγγελμα του μάλιστα είχε αναφέρει απευθυνόμενος στη βουλευτή της ΝΔ «ξέρω πολύ καλά ποιος έδωσε την εντολή να εγκαταλείψετε τις αρχές σας και να συμπεριφέρεστε έτσι. Ντροπή σας».

Τι ψήφισαν Ελλάδα και Κύπρος

Η έκθεση υπερψηφίστηκε από τους τέσσερις βουλευτές της ΝΔ, αρνητική ήταν η ψήφος της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνας Κασιμάτη, ενώ από την ψηφοφορία απείχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Την έκθεση αξίζει να σημειωθεί ότι καταψήφισαν οι βουλευτές της Κύπρου, τόσο του ΔΗΚΟ όσο και του ΑΚΕΛ, με το σκεπτικό ότι δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο για την Κύπρο.

«Παράδειγμα» για το ψευδοκράτος

Αιχμηρά σχόλια για την έκθεση Μπακογιάννη για το Κόσοβο έγιναν και στον Κυπριακό Τύπο, με δεδομένο μάλιστα ότι «βουλευτές» του ψευδοκράτους όπως ο Ογουζχάν Χασίπογλου πανηγύρισαν λέγοντας ότι η περίπτωση του Κοσόβου είναι παράδειγμα για το ψευδοκράτος.

Αποστάσεις και αιχμές από Γεραπετρίτη

Ερωτηθείς σχετικά ο Γεραπετρίτης απάντησε σε συνέντευξη του (Κανάλι Ένα 90,4FM) σημειώνοντας πως τόσο η γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, όσο και της ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, οι οποίες αποφάσισαν θετικά για την είσοδο του Κοσόβου στον οργανισμό «είναι μη δεσμευτικές».

«Το κρίσιμο όργανο, το αποφασιστικό όργανο για την περίπτωση της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης είναι το Συμβούλιο Υπουργών, το οποίο, θα συνεδριάσει στις 16 Μαΐου και θα αποφασίσει» επεσήμανε ο Γεραπετρίτης.

Παρά τις θετικές γνωμοδοτήσεις ωστόσο ο Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι «ανεξαρτήτως της θέσης που έχει εκφραστεί τόσο στο επίπεδο της έκθεσης της Επιτροπής, όσο και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης – που επαναλαμβάνω αποτελείται από μέλη κοινοβουλευτικά, δεν είναι κυβερνήσεις των κρατών μελών – η θέση της Ελλάδας παραμένει σταθερή και αναλλοίωτη».

Η Ελλάδα θα απέχει

«Όπως πράξαμε και στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις, η Ελλάδα θα απέχει από την ψηφοφορία αυτή. Δεν θα υποστηρίξει δηλαδή το αίτημα για ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης για λόγους πολιτικούς» τόνισε ο ΥΠΕΞ, αλλά δεν περιορίστηκε σε αυτό.

Παίρνοντας επιπλέον αποστάσεις από την έκθεση ο Γεραπετρίτης πρόσθεσε ότι «μολονότι ένα από τα θεμελιώδη ζητήματα που είχαν τεθεί σε σχέση με την ένταξη του Κοσόβου ως προϋπόθεση, που ήταν η απόδοση περιουσίας σερβικού Μοναστηρίου, εκπληρώθηκε. Δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί κάποια από τα θεμελιώδη ζητήματα και κατ’ εξοχήν η δημιουργία Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο και κατά τούτο δεν έχει αλλάξει η ουσιώδης πολιτική μας».

Δεν αλλάζουμε άποψη

Έγινε δε ακόμα πιο αιχμηρός σημειώνοντας ότι η Ελλάδα, «παραμένει στην εξωτερική πολιτική αρχών. Δεν αλλάζουμε άποψη ει μη μόνον αν αλλάζουν τα πραγματικά περιστατικά επί τη βάσει των οποίων λαμβάνονται οι αποφάσεις. Θα συνεχίσουμε σε αυτή τη λογική των αρχών. Εμείς ενθαρρύνουμε τη συζήτηση μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου. Έχουν εξάλλου υπάρξει αποφάσεις προς την κατεύθυνση αυτή στην Αχρίδα. Θέλουμε την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Βεβαίως, αυτό εξαρτάται από τη βούληση των μερών να συνταχθούν με τα συμφωνημένα και με το Διεθνές Δίκαιο. Κατά τούτο, στην παρούσα φάση η ελληνική κυβέρνηση θα απέχει από την ψηφοφορία αυτή».

Προειδοποιητικές βολές

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την τοποθέτηση Γεραπετρίτη, στις αρχές Απριλίου, διπλωματικές πηγές είχαν προαναγγείλει την απόφαση της Αθήνας να μην στηρίξει την έκθεση στην ψηφοφορία στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, σημειώνοντας και τότε ότι οι δύο προηγούμενες ψηφοφορίες δεν είναι δεσμευτικές και διαμηνύοντας ότι η θέση της Αθήνας παραμένει σταθερή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άσκηση σεισμού στην Κρήτη: Μηνύματα του 112 προς τους κατοίκους στις 22 και 23 Απριλίου

Άγιοι Ανάργυροι: Αναπαράσταση της δολοφονίας της Κυριακής ζητά η οικογένειά της

15χρονη ξυλοκόπησε τη μεγαλύτερη αδελφή της και την έστειλε στο νοσοκομείο

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis