Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποβάλλουν Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια

Image
ανεμογεννητρια
 clock 14:40 | 17/01/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Οριστικοποιείται αυτές τις ημέρες και μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα έχει υποβληθεί στις Βρυξέλλες το Ελληνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Το ΥΠΕΝ κατά το προηγούμενο διάστημα διεξήγαγε δημόσια διαβούλευσηκαι ενσωματώνει τώρα παρατηρήσεις που έγιναν (κάποιες τις συζητάει και με θεσμικούς φορείς), ώστε το εθνικό σχέδιο να είναι πλήρες.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των Βρυξελλών τα προσχέδια των εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα όλων των κρατών μελών της ΕΕ θα έπρεπε να έχουν υποβληθεί μέχρι τις 31/12/2018 στις υπηρεσίες της Κομισιόν ώστε να αυτή να έχει χρόνο να τα επεξεργαστεί, να κάνει παρατηρήσεις, να τα επιστρέψει για διορθώσεις και προσθήκες στις πρωτεύουσες και να εγκριθούν τελικά μέχρι τα τέλη του 2019. Αυτό το – δεν το λες και ασφυκτικό – χρονοδιάγραμμα δεν έχει τηρηθεί ακριβώς. Άλλωστε είναι η πρώτη φορά που τέτοια σχέδια φτιάχνονται από τα κράτη μέλη. Αλλά κάποια (υψηλόβαθμα) στελέχη της Κομισιόν φαίνεται να ενοχλήθηκαν και υπήρξαν δημοσιεύματα ότι επτά χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, καθυστέρησαν στην υποβολή των εθνικών σχεδίων και έχασαν την προθεσμία της 31/12. Αλλά η προθεσμία αυτή είναι εργασίας και όχι δεσμευτική, στην πραγματικότητα.
Σημειώνουμε ότι με βάση τις διαρροές της Κομισιόν η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο και η Ισπανία δεν έχουν αποστείλει τις προτάσεις τους επί του παρόντος. Σημασία έχει επίσης ότι τα σχέδια δεν είναι ξεχωριστά αλλά βασίζονται σε ένα ενιαίο κείμενο - οδηγό. Όπως αναφέρεται, δημιουργήθηκε από την Επιτροπή και δόθηκε στα κράτη μέλη ένα συγκεκριμένο πρότυπο για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ - NECP). Στόχος είναι να υπάρχει εναρμόνιση διαδικασιών και αναφορών. Και επιπλέον να υπάρξει κοινός βηματισμός στις αναφορές, στις πολιτικές, στις προσαρμογές κλπ που θα απαιτηθούν στην πορεία για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το 2030 και το 2050, όσον αφορά την ενέργεια και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Αλλά η διαδικασία που ακολουθείται δεν είναι ακόμη σίγουρο ότι θα πετύχει…
Επιπλέον σημειώνουμε ότι οργανώσεις και συλλογικότητες έχουν επικρίνει το ΕΣΕΚ, με πολλές κατηγορίες: ότι δεν είναι τολμηρό, ότι είναι φλύαρο, ότι δεν είναι δεσμευτικό, ότι είναι γενικόλογο, ότι βασίζεται σε λάθος παραδοχές και ότι επιμένει στην παραγωγή ενέργειας από τον λιγνίτη. Στην πραγματικότητα το ΕΣΕΚ ενσωματώνει όλες τις γνωστές πολιτικές και προβλέψεις του ΥΠΕΝ που υπάρχουν ήδη σε άλλα κείμενα και δεν φαίνεται να προσθέτει κάτι σοβαρά καινούργιο, αλλά συστηματοποιεί σε ένα ενιαίο κείμενο ξεχωριστούς μέχρι σήμερα στόχους και αναλύσεις.
Κύκλοι του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που συζήτησαν το θέμα με τη Greenagenda σημείωναν ότι η κριτική και οι διαρροές των Βρυξελλών ήταν μάλλον υπερβολικές – και μάλλον άδικες για την Ελλάδα. «Επιβεβαιώνεται ότι στο τέλος Ιανουαρίου θα υποβληθεί το κείμενο του ΕΣΕΚ σύμφωνα και με το πρότυπο της Κομισιόν» τόνισαν χαρακτηριστικά. «Δεν υπάρχει καθυστέρηση αποστολής του ΕΣΕΚ. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με την DG Energy και έχει συμφωνηθεί η αποστολή του σχεδίου στο τέλος Ιανουαρίου», σημείωναν σε συζητήσεις.
Παράγοντες που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων έλεγαν ότι πολλές χώρες ναι μεν υπέβαλαν ένα πρώτο σχέδιο πριν από την πρώτη προθεσμία στο τέλος Δεκεμβρίου, όμως ουσιαστικά η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά όσον αφορά στο επίπεδο επεξεργασίας και ολοκλήρωσης του ΕΣΕΚ, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το κείμενο που βγήκε σε δημόσια διαβούλευση τον Νοέμβριο στην Ελλάδα. Καμία άλλη χώρα δεν έβγαλε σε δημόσια διαβούλευση τόσο αναλυτική επεξεργασία, ενώ αντικειμενικά υπήρξε εκτενής διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους φορείς σε επίπεδο τεχνικών ομάδων εργασίας, δημόσιων ημερίδων και επιμέρους συναντήσεων.
 

greenagenda.gr

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis