Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα στην παγκόσμια τουριστική ανάπτυξη

Τουρισμός
 clock 13:06 | 22/05/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Στην 21η θέση διεθνώς σε ένα σύνολο 119 χωρών βρίσκεται η Ελλάδα με βάση το δείκτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum) για τα Ταξίδια και την Τουριστική Ανάπτυξη το 2024, με τις θετικές, φετινές επιδόσεις να αποτυπώνονται και στα νούμερα του πρώτου τριμήνου της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ετσι, για το διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου, αφίξεις και ταξιδιωτικές εισπράξεις «τρέχουν» με διψήφιο ποσοστό αύξησης έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2023, που αποτελεί και το νέο έτος αναφοράς για τον ελληνικό τουρισμό, με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ: Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών σημειώνουν άνοδο της τάξεως του 24,5% και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις 28,2%, φτάνοντας αισίως τα 942 εκατ. ευρώ από 735 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Υψηλά είναι και τα νούμερα του Μαρτίου όπου οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 31,2% και οι εισπράξεις κατά 34,2%, στα 372 εκατ. ευρώ φέτος από τα 277 εκατ. του Μαρτίου του 2023.

Το θετικό μομέντουμ αποτυπώνεται και στο Δείκτη Ταξιδίων και Τουριστικής Ανάπτυξης 2024 (TTDI -Travel & Tourism Development Index) του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum) που καταρτίζεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Surrey και αναλύει τους κλάδους ταξιδιών και τουρισμού σε 119 χώρες σε όλο τον κόσμο. Διεθνώς την πρώτη θέση έχουν οι ΗΠΑ με ένα σκόρ στα 5,24 στα 7, ενώ η Ευρώπη και δή ο ευρωπαϊκός Νότος -αποδεικνύοντας και την υπεροχή του- έχει μεγάλη εκπροσώπηση και συγκεκριμένα η Ισπανία στη δεύτερη θέση παγκοσμίως (5,18 σκορ), η Γαλλία στην τέταρτη θέση, η Ιταλία στην ένατη, η Πορτογαλία στην 12η κ.ο.κ.. Η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της σε σχέση με την περίοδο προ πανδημίας, έχοντας ανέβει 5 θέσεις με ένα σκόρ 4,52, ενώ Τουρκία και Κύπρος βρίσκονται στις 29η και την 30η θέση.

Image
Πίνακας

Ενδεικτικά, η χώρα μας λαμβάνει τα υψηλότερα σκόρ στα ζητήματα υγείας και υγιεινής (6,34) απόρροια και της διαχείρισης την περίοδο της πανδημίας, στις τουριστικές υπηρεσίες και τις υποδομές (5,95), τομείς όπου βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο της Νότιας Ευρώπης, στο 5,98 και το 5,07 αντίστοιχα. Ωστόσο, βαθμολογείται χαμηλά στην ανταγωνιστικότητα τιμών, με 3,16 έναντι του 3,66 της υπόλοιπης Νότιας Ευρώπης και χαμηλότερα σε ό,τι έχει να κάνει με το επιχειρηματικό περιβάλλον, με ένα σκόρ στο 4,47 σε σύγκριση με το μέσο όρο του 4,64 που ισχύει στην υπόλοιπη Νότια Ευρώπη.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ επικαλείται την ελληνική περίπτωση και σε σχέση με τις μελλοντικές προκλήσεις του κλάδου διεθνώς. «Με οδηγούς την άρση των περιορισμών μετά την πανδημία και την ισχυρή ζήτηση, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις αναμένεται να φτάσουν φέτος τα προ πανδημίας επίπεδα, αποτυπώνοντας και την ανθεκτικότητα του κλάδου ταξιδιών και τουρισμού σε συνέχεια και της έντονης επιθυμίας του κοινού να ταξιδέψει, η οποία και παραμένει. Ωστόσο, η ανάκαμψη συνοδεύεται και από σημαντικές προκλήσεις. Οι επιμέρους τουριστικές αγορές δεν επιστρέφουν ομοιόμορφα, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού είναι ένα πρόβλημα που χαρακτηρίζει την επιστροφή στην κανονικότητα τα τελευταία χρόνια όπως και οι ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης. Την ίδια στιγμή εξωτερικοί μακροοικονομικοί, γεωπολιτικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως τα υψηλά ποσοστά παγκόσμιου πληθωρισμού και επιτοκίων, οι συγκρούσεις στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και οι πυρκαγιές σε προορισμούς όπως η Ελλάδα έχουν δημιουργήσει πρόσθετη πίεση στον κλάδο», αναφέρεται στην ανάλυση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Image
Πίνακας

«Τα επόμενα χρόνια, ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής, οι γεωπολιτικές εντάσεις, η μακροοικονομική αβεβαιότητα και η εφαρμογή νέων ψηφιακών τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι μερικές μόνο από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ταξιδίων και του τουρισμού και η ευρύτερη παγκόσμια κοινότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι κρίσιμο για τους φορείς λήψης αποφάσεων και τους εμπλεκόμενους φορείς του κλάδου όχι μόνο να επικεντρωθούν στη βελτίωση της ετοιμότητας του κλάδου για μελλοντικούς κινδύνους και ευκαιρίες, αλλά και να διασφαλίσουν ότι ο τομέας λαμβάνει υπόψη για την ανάπτυξή του τον οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό του αντίκτυπο ώστε να αποτελεί κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια ευημερία».

Συνολικά, από τις 30 χώρες με την υψηλότερη βαθμολογία στο φετινό δείκτη, οι 26 αποτελούν οικονομίες υψηλού εισοδήματος, οι 19 βρίσκονται στην Ευρώπη, οι επτά είναι στην Ασία-Ειρηνικό, οι τρεις στην Αμερική και μία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη Μέση Ανατολή και την περιοχή της Βόρειας Αφρικής (MENA).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τελικός Europa Conference League: Μέτρα... Πολυτεχνείου - Χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους

Νεκρός ένας 22χρονος μετά τη σύγκρουση μηχανής με αστικό λεωφορείο

Αεροδρόμιο Ηρακλείου: Η αυτοδιοίκηση έμεινε εκτός μελέτης για την αξιοποίηση

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis