Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκκαθαρίζουν υποθέσεις του νόμου Κατσέλη για γρήγορους πλειστηριασμούς

Image
Κόκκινα δάνεια
 clock 22:40 | 02/02/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Διαδικασίες "fast track", που οδηγούν σε επίσπευση το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2021 των δεκάδων χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη που θα έπρεπε να εκκαθαριστούν μέχρι το... 2032, ετοιμάζει η κυβέρνηση σε συμφωνία με "θεσμούς" και τράπεζες.

Οι αλλαγές αναμένεται να θεσμοθετηθούν αμέσως μετά το Πάσχα. Η άμεση εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, όπως επίσης και η ενίσχυση των πλειστηριασμών, είναι αποτέλεσμα συμφωνίας με τους "θεσμούς", προκειμένου να "οχυρωθεί" η αποτελεσματικότητα του υπό διαμόρφωση νέου πτωχευτικού πλαισίου, αλλά και η τελική απόδοση των τιτλοποιήσεων του "Ηρακλή" για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων των τραπεζών.

Η άμεση εκκαθάριση των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη και οι πλειστηριασμοί θεωρούνται κομβικά ζητήματα για την εφεξής πορεία μείωσης των "κόκκινων" δανείων και συνδέονται με απαιτούμενες αλλαγές στο δικαστικό πεδίο για την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης.

Ο σχεδιασμός

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, παράλληλα με τη διαμόρφωση του νέου Πτωχευτικού Δικαίου, δρομολογείται η οριστική λύση στο θέμα των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη που παραμένουν εκκρεμείς στα δικαστήρια, με δικάσιμους που φτάνουν μέχρι και το 2032. Οι "θεσμοί" ζήτησαν και... πήραν τη συμφωνία της κυβέρνησης ώστε όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη να έχουν εκδικαστεί μέχρι τα τέλη του 2021.

Υπολογίζεται ότι πρόκειται για 95.000 υποθέσεις (ο αριθμός κατεβαίνει σε περίπου 60.000 αν "συγχωνευθούν" οι προσφεύγοντες με το ίδιο αντικείμενο στην αίτηση προσφυγής), εκ των οποίων το 60% έχει αιτηθεί και προστασία της πρώτης κατοικίας.

Προκειμένου οι υποθέσεις αυτές να εκδικαστούν εμπροσθοβαρώς μέχρι τα τέλη του 2021, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζονται οι νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να καταργηθεί στα δικαστήρια (αρμόδια είναι τα ειρηνοδικεία) η προφορική διαδικασία (ακρόαση μαρτύρων) και η δίκη να γίνεται μόνο με την προσκόμιση των εγγράφων που θα αποδεικνύουν το βάσιμο της προσφυγής του οφειλέτη (ότι αυτός δικαιούται "κούρεμα" οφειλών με βάση τον νόμο).

Η διαδικασία εν μέρει θα αυτοματοποιηθεί χωρίς προφορική διαδικασία, με βάση τη συμβατότητα των εγγράφων που θα κατατίθενται. Μάλιστα, καθώς η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει δείξει πως τελικώς το 60% των αιτήσεων απορρίπτεται από τα δικαστήρια, εξετάζεται και η σύσταση συμβουλίου για τον προδικαστικό έλεγχο των αιτήσεων, έτσι ώστε οι προδήλως απαράδεκτες να απορρίπτονται και να μη φτάνουν στην αίθουσα του δικαστηρίου. Σημειώνεται ότι η έγγραφη διαδικασία προβλέπεται από τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (άρθρο 237 ΚΠολΔ) και ακολουθείται στην τακτική διαδικασία του Πολυμελούς Πρωτοδικείου που δικάζει εμπορικές και ενοχικές υποθέσεις (περιουσιακά δικαιώματα). Επομένως, θεωρείται ότι μπορεί να διευρυνθεί και να αφορά επίσης τις υποθέσεις που εκδικάζονται στα ειρηνοδικεία.

Πηγή: capital.gr

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis